#102. Ca și cum am merge pe sârmă

CA ȘI CUM AM MERGE PE SÂRMĂ. Bugetul țării are nevoie de minuni pentru a se conforma cu ce scrie pe hârtie

Parlamentul a aprobat în viteză toate capitolele legii bugetului pe 2017, fără să accepte vreo discutție sau vreun amendament. Președintele Klaus Iohannis a încercat să aibă o discuție cu Guvernul despre lucrurile care nu-i păreau în regulă. A calificat bugetul drept “problematic și riscant”: cu venituri supraevaluate, cheltuieli mult prea mari și credite de angajament nemaivăzute (sumele pe care instituțiile publice le pot angaja ca și cheltuieli). Întâlnirea cu șeful Guvernului s-a terminat după jumătate de oră. Premierul Sorin Grindeanu l-a acuzat că tergiversează și blochează, astfel, funcționarea instituțiilor. A parat, astfel, cererile de explicații pe anumite capitole, cu o fentă de discurs public. Incorect, de altfel: toate instituțiile pot cheltui bani în limita plafoanelor din anul anterior până se aprobă bugetul. Președintele a cedat și a promulgat, în aceeași zi, legea bugetului. I-a transmis cu această ocazie Premierului că acum “are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru”. Adică să și execute ce scrie pe hârtie.

  • Venituri bizare. Cursdeguvernare.ro își suflecă mânecile și analizează cifrele. Veniturile cu 15% mai mari, care l-au îngrijorat pe Președinte, se datorează mai ales creșterii cu 17 miliarde lei a sumelor de la UE (pentru pasionați de procente: adică plus 22.822%). Ați citit bine: de la 0,03 miliarde lei la 20,23 miliarde lei. Altfel, veniturile vor scădea în 2017. În ciuda unei prognoze de 5,2% creștere economică. Deh, promisiunile electorale costă întotdeauna.
  • Cheltuieli stranii. “Rămâne destul de neclar cum se va putea asigura plata salariilor din bugetul de stat până la finalul anului 2017” constată tot Cursdeguvernare.ro, analizând, de data asta, cheltuielile. Principala chestie stranie: salariile vor costa la fel de mult ca anul trecut. Cum adică? După ce tocmai s-au majorat? Ar fi o veste bună dacă înseamnă scăderea numărului de oameni angajați în administrație. Dar asta nu-i nimic: Guvernul a ras, practic, banii pentru programe de sănătate în 2017 (-85%), transferurile către bugetul sănătății (-45%) și către asigurările sociale (-10%).
  • Creșterea economică. Un deficit de 3% e esențial pentru echilibrul țării. Singurul fel în care putem ajunge aici este ca toate cele de mai sus să stea în picioare. Plus o creștere de 5,2%. Care se află în teritoriul fanteziei. Economia românească a încetinit deja, de la finalul anului trecut. Iar Comisia Europeană pariază pe 4,4% creștere. Plus un deficit bugetar de 3,6% din PIB. “Nu-i adevărat” răspunde Călin Popescu Tăriceanu. O să fie 3%. Știe, pentru că “am discutat în Senat”. Și au decis că realitatea e irelevantă și că, prin pura voință a senatorilor, economia o să intre în patul lui Procust.

ȘI CE DACĂ? Chiar și cu 4,4%, România rămâne performer al Europei. Dar acest lucru nu va ajuta prea mult dacă deraiază bugetul. Iar marja de manevră e inexistentă. O ieșire în décor poate însemna costuri mai mari de finanțare, sancțiuni din partea UE, neîncredere a investitorilor. Pe de altă parte, însă, există mereu soluții: așa cum e varianta în care statul amână plățile, sugerată de șeful OTP Bank România. Sau cea în care impozitează în plus zona (încă) productivă.
+ România va avea un Cod Economic. Și impozite mai mici pe venit. Și zero TVA pentru locuințe noi.


 

ANATOMIA UNUI CONFLICT. Cum a pornit un curent împotriva multinaționalelor și care sunt datele adevărate

La începutul lunii februarie, răspunsul oamenilor politici ai PSD la protestele din orașele României a fost “e un conflict alimentat de multinaționale”. Pentru că nu vor să plătească impozitele cuvenite statului român. Seful comisiei de control a SRI, senatorul Adrian Țuțuianu, a cerut instituției să verifice cum s-au implicat multinaționalele în proteste. Cu câteva zile mai devreme, Liviu Dragnea credea că e incorect ca Steven van Groningen, șeful Raiffeisen Bank, să meargă la proteste. Asta după ce senatorul Daniel Zamfir și-a făcut publică opinia că banca a “jecmănit sute de mii de români”. Guvernatorul Isărescu a fost, evident, oarecum enervat de această discuție: “În România există o retorică ostilă firmelor care fac profit și acest lucru trebuie să înceteze”.
Ce e, totuși, adevăr, în tot acest zgomot?

  • Importanță. “Capitalul străin nu e un moft” au spus antreprenorii și șefii de companii membri ai Romanian Business Leaders. Companiile străine care au investit în România au afaceri care, cumulate, reprezintă 90% din PIB-ul țării. Și angajează un sfert din oamenii care lucrează în economie. 96 dintre primii 100 de exportatori sunt companii multinaționale.
  • Profit. Ziarul Financiar a studiat mai în detaliu și a constatat cum “Capitalul privat românesc raportează un profit de trei ori mai mare decât cel străin, la afaceri egale”. Treaba este că avem de 10 ori mai multe companii românești și că, acolo unde capitalul străin e majoritar, economia zonei e de 2-3 ori mai puternică. Cele 10 concluzii ale analizei ZF.
  • Legislație. Între timp, PSD lucrează la un proiect de lege care să impună taxarea profitului acolo unde este realizat. PNL are un proiect asemănător, pregătit de anul trecut, și insistă să fie aprobat în regim de urgență. Oricum ar fi România va trebui să adopte, până la 31 decembrie 2018, noi prevederi UE privind taxarea profitului.

ÎN CONCLUZIE. E foarte probabil că, tehnic vorbind, vom avea noi reguli de taxare pentru companiile multinaționale. Dar ele nu va rezolva problema retoricii despre care vorbește Isărescu. În România anului 2017, să faci profit e încă un păcat. Aproape la fel de mare ca acela de a avea vreo legătură cu George Soros. La fel ca în cazul multinaționalelor, e bine să despărțim folclorul de manipulare și de adevăr. Cine este, de fapt, George Soros? Și ce face în România?
+ Comisia Europeană e gata să sancționeze România pentru o lege care favorizează producătorii locali. Inaplicabilă, de altfel. Deputații nu renunță: vom avea, oricum, această lege.

SUBIECTE DE CONVERSAȚIE

ANTREPRENORUL ANULUI. EY România a acordat distincția Antreprenorul Anului 2016 lui Cristian Covaciu, fondatorul companiei IPEC din Alba Iulia. În paranteză fie spus, din cei trei ani de istorie a competiției în România, trofeul cel mare este a doua oară câștigat de cineva din Alba Iulia, după Levente Bara, fondatorul Supremia, în 2015. IPEC fabrică produse din ceramică și porțelan, este unul dintre cei mai mari furnizori globali ai IKEA, iar Covaciu proiectează el însuși roboții cu care lucrează în fabrică.

CE CREDEAI E GREȘIT. “Am crezut că antreprenorii sunt propriii lor stăpâni. Adevărul e că nu e așa. A fi antreprenor e cu totul legat de a-ți servi clienții și angajații care execută viziunea ta. Clienții și echipa devin șefii tăi”. Mărturisirile unui fost angajat plictisit de moarte de programul de la 9 la 5, care a devenit antreprenor și a descoperit că ce gândea despre antreprenoriat era greșit. În cel puțin 6 feluri.

10 FEȚE ALE INOVAȚIEI. “Auzim despre importanța inovației din nou, și din nou, și din nou. Dar multe dintre aceste rapoarte par să omită ce fac, de fapt, programele de inovare ale diferitelor organizații”. Un raport al Crowd Companies, o organizație care studiază modele de inovare, detaliază 10 feluri în care companiile inovează: de la echipe de inovare, la programe de intraprenoriat.
+ este compania voastră de-adevăratelea pregătită pentru cum vom lucra în viitor? Hint: avem nevoie de un fel complet diferit de a gândi.

O STICLĂ ÎN PLUS NU STRICĂ. Poate nu e cea mai importantă infomație, dar ar putea deveni supărător: se anunță un fel de criză pe piața uleiului de măsline. Vremea capricioasă din sudul Europei, plus creșterea globală a consumului. Iar prețurile cresc în toate țările producătoare, în așteptarea unei producții cu până la 50% mai mică. Un mic stoc nu poate strica niciodată, nu?
+ Spania, principalul producător de salată al Europei, are reale probleme din cauza înghețului. Dacă nu găsiți broccoli, tot frigul din Spania e de vină.

SĂPTĂMÂNA DE 4 ZILE. “Rezultatele obţinute arată că experimentul şi-a atins primul scop: acela de a vedea dacă productivitatea poate fi menţinută în condiţiile reducerii timpului de lucru cu 20%. Drept urmare, vom menţine săptămâna de 4 zile lucrătoare până în luna iulie 2017”. Ce s-a întâmplat în compania românească unde angajații nu lucrează lunea.

PIERDUȚI PRINTRE BAZE. Sistemele fiscului român sunt aproape de limita lor extremă. Mai precis, ANAF are o reală problemă de capacitate de stocare a datelor și de capacitate de lucru. “Am ajuns la limită, la 99% din capacitate” a spus Ionuț Mișa, secretar de stat la Finanțe. Dar nu aceasta e știrea – e un mister de ce ar trebui să avem o discuție publică în loc ca cineva să cumpere ceva capacitate de stocare și de lucru. Știrea adevărată este aceasta: ANAF are 272 de baze de date distincte. Scrise în limbaje diferite. Nu-i simplu să faci o așa babilonie, e de înțeles de ce costă atât de mult informatizarea administrației…

ADELE A LUAT JUMĂTATE DE PREMIU. Săptămâna trecută s-au decernat premiile Grammy. Momentul interesant a fost cel în care Adele s-a urcat pe scenă pentru a primi premiul pentru Albumul Anului și a spus că nu îl merită. Și că, după părerea ei, Beyonce ar fi trebuit să câștige. După care a rupt premiul în două, la propriu. Povestea, aici. Dacă ar fi să ne luăm după numărul de nominalizări și premii, cu siguranță Beyonce a muncit mai mult. Dar Adele pare mai eficientă, totuși. Aici e o statistică interesantă.
+ cele mai bune și cele mai penibile momente de la premiile Grammy
+ cei mai bine plătiți artiști în 2016.
+ dacă ați ratat premiile Grammy, dar tineți neapărat să fiți la curent cu premiile Oscar, The Atlantic a pregătit o variantă condensată a tuturor lucrurilor importante pentru noaptea de 26 februarie.

100 DE ANI DE PROGRES. Dacă lumea vi se pare un loc îngrozitor, puțină perspectivă nu are cum să strice. Acum 100 de ani, John D. Rockefeller devenea primul miliardar al planetei. Azi avem peste 1.800 de miliardari. În 1917, dura 5 zile să ajungi de la Londra la New York și trei luni până în Australia. Azi știm cu toții cât durează. Antreprenorul Peter Diamandis a compilat o listă cu “atunci și acum” pentru ultimii 100 de ani. Multe cifre americane, dar perspectiva e, totuși, relevantă.

BANI PENTRU TEHNOLOGIE. Start-up.ro are un ghid pentru cum pot fi accesate finanțări de până la 2,5 milioane euro din programul european Horizon 2020. Programul e destinat companiilor mici și startup-ruilor care se ocupă de “disruptive innovation”. E cazul să vă grăbiți: un termen e 24 februarie.

TREBUIE SĂ FIȚI AICI. Summitul anual al Fundației Romanian Business Leaders explorează pe 2 și 3 martie întrebările importante ale anului 2017 în economie, antreprenoriat, educație, guvernare, capitalul local și transformarea adusă de era digitală.
“În fiecare an, peste 250 de antreprenori și executivi de top, lideri din societatea civilă și peste 40 de speakeri naționali și internaționali se reunesc la Romanian Business Leaders Summit. Evenimentul central al comunității RBL combină cunoașterea, interactivitatea, inspirația, socializarea, munca și distracția pentru a genera proiecte concrete prin care facem România o țară mai bună pentru business și astfel o țară mai bună pentru români.” V-am convins? Detaliile sunt aici.
+ cele mai tari conferințe de leadership ale anului.

CELE MAI DEZIRABILE BENEFICII. Salariul nu mai este de mult singurul lucru care contează pentru un job satisfăcător. În competiția pentru angajați buni, Google e celebră pentru mesele pregătite de bucătari profesioniști, ședințețe de masaj și orele de yoga. E greu de egalat, dar nici nu e necesar: cele mai dezirabile beneficii (studiul e făcut în SUA) nu sunt cele care costă enorm, ci cele mult mai omenești, precum o asigurare de sănătate, un orar felxibil, un pic mai multă vacanță și posibilitatea de a lucra de acasă. Uneori, toate astea sunt chiar mai prețioase decât banii.
+ cât timp durează din momentul în care ați angajat pe cineva până vă întrebați dacă nu cumva ați făcut o greșeală? Nu omul e de vină, ci felul în care l–ați ales. Cum să angajezi persoana potrivită.

VEȘTI DE PESTE OCEAN. Donald Trump e un lider prolific în materie de generat știri. Săptămâna trecută a avut o conferință de presă din care media a concluzionat că își urăște jobul. Stilul său flamboaiant de viață a dat peste cap serviciile secrete și bugetele câtorva orașe. Consilierul său pe probleme de securitate, Michael Flynn, a demisionat din cauza legăturilor lui mult prea apropiate de Rusia. Ceea ce a făcut presa americană să se întrebe “cât de sus ajunge influența Rusiei la Casa Albă?”.
+ cum faci o minciună să pară adevăr? O repeți din nou, și din nou, și din nou.


 

SĂ NE ÎNGRIJORĂM? Alegerile din Franța și Germania țin continentul în șah

Europa trece în 2017 prin două evenimente politice majore. Alegeri pentru un nou cancelar în Germania și pentru un nou președinte în Franța. Chiar trei evenimente, dacă adăugăm subiectul începerii negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

  • FRANȚA. Liderul naționalist Marine Le Pen e, de la începutul anului, în fruntea sondajelor pentru alegerile din 23 aprilie. E încă devreme, dar prezența la vot ar putea fi un factor decisiv. The Economist: cum poate Marine Le Pen deveni președinte al Franței. Scenariul în care ar câștiga e, pe bună dreptate, de groază pentru liderii europeni. Programul propus de Le Pen vrea să abandoneze euro, să scoată țara din Tratatul Schengen de liberă circulație, să iasă din Uniunea Europeană și să renegocieze tratatele de comerț internaționale. Cu alte cuvinte, un al doilea Brexit.
  • GERMANIA. Un efect colateral al alegerii lui Trump ca președinte în SUA este creșterea unui neașteptat curent de stânga, condus de fostul șef al Parlamentului european, Martin Schultz. Într-o țară ca Germania – principalul aliat european al Statelor Unite – discursul anti-Trump al lui Schultz vine în momentul în care cetățenii pun sub semnul întrebării puterea Americii, pentru prima oară de la al Doilea Război Mondial. Cert e că sondajele arată că partidul său conduce pentru prima oară în ultimii șase ani în fața Creștin-Democraților Angelei Merkel pentru alegerile din 24 septembrie.
  • BREXIT. Pe cât de grăbit este premierul britanic, Theresa May, să declanșeze procedurile de ieșire din UE, pe atât de complicată e, de fapt, povestea. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, e de părere că va dura cel puțin doi ani. Chiar și numai pentru că Marea Britanie va avea de schimbat nu mai puțin de 20.000 de legi. Un rezumat al celor 21 de dosare realizate în UE despre Brexit reprezintă o lectură fascinantă și instructivă despre cât de complexă e legătura între state și Uniune.

+ cine sunt cei mai puternici lideri ai lumii?

SMART STUFF

DE LA MONDAY MEMO, CU DRAG. Prietenii noștri de la DoR au pregătit un pachet special de abonare pentru cititorii Monday Memo. Până pe 10 martie, abonamentele la una dintre cele mai deștepte și premiate reviste din România vin la pachet cu cartea noastră – “Cei care schimbă jocul” – și cu prețiosul ghid al Tinei Celnicu, “O pereche de pantofi”. Plus o reducere de 10% pentru toți cititorii noștri, dacă folosiți codul MONDAYMEMO.  Cum ați putea rata așa ceva?

DE CE E MUNCA PLICTISITOARE? Ideea de a construi, timp de câteva zeci de ani, o carieră în care, ca să performezi, trebuie să faci în fiecare zi același lucru, din ce în ce mai bine – ideea succesului bazat pe specializare – face lucrurile extrem de plictisitoare. O minunată meditație despre natura muncii moderne: “am ales, în mod colectiv, să transformăm munca în ceva bine plătit, mai degrabă decât în ceva interesant”.
+ dacă tot nu avem de ales, măcar să găsim o cale de a rezolva mai bine micile chestii banale și extrem de plictisitoare. 3 feluri în care faci rost de timp pentru lucrurile mărunte.

ÎNCOTRO? Deocamdată, Zurich este cea mai scumpă destinație din lume: o noapte la hotel, plus masă, plus taxi, plus ceva distracție costă cam 200 de euro. Cel mai interesant e în Bulgaria, unde același lucru costă doar vreo 40 de euro. Dacă nimic nu e satisfăcător, Bucureștiul e mereu o opțiune: în acest an, este al patrulea cel mai ieftin loc dintre 84 de destinații. Înainte de a programa următoarea vacanță, petreceți puțin timp cu datele pe care le-a compilat agenția britanică Hoppa.
+ din decembrie 2017 se ridică integral vizele pentru Canada.

DIGITAL MEMO

CEA MAI INOVATIVĂ COMPANIE. In clasamentul Fast Company pentru 2017, Amazon conduce într-o lungă listă de organizații extraordinare. “Amazon este un exemplu unic pentru că a continuat să fie agilă, chiar și la o dimensiune impresionantă. Pentru a înțelege cu adevărat cum Bezos împletește agilitatea și dimensiunea, trebuie să privești dincolo de cifre”. Un articol foarte bun despre de ce este Amazon cea mai inovativă companie a anului 2017.
+ lista completă a câștigătorilor.
+ cum se infiltrează pe nevăzute Amazon în lumea reală.

MISIVĂ DE LA MARK. Liderii marilor companii vorbesc din când în când lumii despre viziunea lor. În general, nu ajung pe prima pagină a niciunei publicații. Dar lucrurile se schimbă când e vorba de Mark Zuckerberg. Fondatorul Facebook a publicat o scrisoare de 5.800 de cuvinte, un manifesto despre rolul companiei și noua ei misiune de a construi o “infrastructură socială” globală. Jurnaliștii nu l-au scutit de întrebări incomode: viziunea lui Zuckerberg poate părea oarecum deplasată (chiar malefică) într-o realitate care demonstrează că mașinăria pe care a creat-o a născut universuri paralele, a dinamitat modelele industriei de media și joacă un rol major în chestiuni strategice, precum alegerea unui președinte.
Răspunsul lui Zuckerberg la o lume divizată de Facebook e mai mult Facebook. Și, chiar mai mult de atât, “o schiță pentru distrugerea jurnalismului”.
+ Facebook e compania cu cea mai rapidă creștere în tehnologie.

AICI SUNT BANII TĂI. Dacă sunteți curioși ce se întâmplă cu banii pe care îi câștigați ca salariu și cât costă ei, de fapt, e simplu. Scrieți suma netă și algoritmul creat de Zitec vă lămurește cu câți bani susțineți statul român. Deși poate că am fi mai liniștiți să nu știm anumite lucruri…

AM O IDEE! Innovation Labs, cel mai mare pre-accelerator românesc pentru idei legate de tehnologie, primește înscrieri până la început de martie. Început la Politehnica București acum patru ani și extins în Cluj, Sibiu, Iași și Timișoara, Innovation Labs a mentorat până acum 117 echipe și câteva succese antreprenoriale interesante.

ROMÂNIA ÎN CIFRE

54% dintre averile celor mai bogați 100 de români au fost construite pe baza relațiilor cu statul, constată New Money. Ei bine, noi scriem pentru restul de 46% și pentru alte câteva mii care au alte convingeri.

67% dintre programatorii români costă sub 20 de dolari pe oră. România e cel mai ieftin hub IT din Europa. Cât sunt ei de buni? Într-un clasament global, suntem pe locul 20. Nu-I rău. Cu câteva locuri bune în fața Statelor Unite, de exemplu.

189.793 copii s-au născut anul trecut. Un record negativ care ne apropie de cifrele anului 1876. Ați citi bine, de acum mai mult de un secol, când România avea 4,4 milioane de locuitori.

100 de miliarde euro a depășit comerțul românesc în 2016. 800.000 de oameni lucrează în domeniu. Cum au evoluat afacerile din diferite zone din comerț.

1,35 milioane de oameni lucrau în 2015 în sectorul de stat (administrație sau companii), adică o treime din total. În România erau, în același moment, 4,61 milioane de salariați în total.

0,1% a fost inflația lunii ianuarie 2017. Pentru prima oară din 2015, inflația a revenit pe plus. Estimarea pentru întreg anul este de 1,7%.

1,2 miliarde lei a fost profitul Băncii Transilvania în 2016. Banca a ajuns anul trecut pe locul 2 în piață, înainte de BRD și imediat după BCR.

61,55% creșterea numărului de alerte de atacuri cibernetice în 2016. E complicat să te ascuzi zilele astea, cu toată tehnologia care ne ține mereu conectați…

21% este creșterea numărului demașini noi înmatriculate în ianuarie 2017. Care sunt 20 cele mai vândute mărci.

275 de euro este salariul minim din România, după creșterea recentă. Rămâne, totuși, al doilea cel mai mic din Europa.

9% este creșterea pieței bunurilor de folosință îndelungată în 2016, conform GfK.


 

Dacă vă e de folos MONDAY MEMO și-l vreți în Inbox, abonați-vă. Dacă vreți să-l citească și alții, faceți forward către un prieten. Iar dacă vreți să ne spuneți ceva – orice – scrieți-ne; vom citi negreșit.

Comments

comments