#114 / Cea mai importantă miză

CEA MAI IMPORTANTĂ MIZĂ. Economia e în plin avânt, proba de foc e în 2018

Economia României a surprins bancherii de la BERD, care și-au revizuit prognozele de creștere de la 3,7% la 4% pentru acest an. În raportul din aprilie, FMI anticipează un procent de 4,2%, iar analiștii Unicredit sunt ceva mai în linie cu BERD, cu un 3,9%. Bancherii sunt întotdeauna mai precauți, nu? Comisia Europeană și-a făcut calculele și a anunțat 4,3%.

 • E BINE? Da, cu excepția Comisiei Europene, previziunile sunt revizuite în sus. Dar între ceea ce anticipează Guvernul, creștere de 5,2%, și cea mai optimistă prognoză, tot e o diferență în minus de 1%.
 • CONTEAZĂ? Da, pentru că miza este suportarea cheltuielilor, mai ales cele legate de creșterea salariilor. Toate instituțiile și băncile internaționale văd ca principal risc creșterea prea rapidă și bruscă a salariilor publice. În consecință, nu există prognoză care să arate că vom sta în deficitul de 3%, pus de Guvern în bugetul țării: Comisia Europeană spune 3,5%, FMI spune 3,7% deficit al bugetului (e ca și cum, la noi în familie, am anticipa că vom face 1.000 de euro în plus anul acesta și am cheltui ca și cum i-am avea deja. Dacă nu avem decât 800 de euro în plus, va trebui să acoperim de undeva diferența: fie tăiem cheltuieli, fie ne trimitem soțul/soția să facă ore suplimentare, fie ne împrumutăm scump).
 • ADEVĂRATA MIZĂ? Este anul 2018, când prognozele se despart și mai tare, nu doar ca cifre aboslute, dar și ca sens: Guvernul României spune că rata de creștere va fi mai mare (5,5%), restul lumii crede, fără excepție, că va fi mai mică (între 3,2% și 3,4%). Adevărata probă pentru economie va veni anul viitor, de fapt, când bugetul va fi în menghina unei creșteri mai mici (probabil) și a unui deficit mult mai mare (în consecință).
 • VEȘTI BUNE. Noi, ca oameni, avem motive de optimism: puterea de cumpărare a trecut, pentru prima oară, peste 1.000 de euro și vom fi țara cu cea mai mare creștere a consumului în regiune.
 • ȘI INCĂ ALTELE. Motive avem și dincolo de asta: producția crește cu cifre record în Europa și vom continua să fim în topul creșterii exporturilor. Iar numărul oamenilor care muncesc e aproape cel mai mare din istoria capitalistă a țării.

ÎN CONCLUZIE. Ca să citez din discursul în Parlament al președintelui Klaus Iohannis, la aniversarea a 10 ani în UE, „Lecțiile trecutului ne arată că țara noastră s-a dezvoltat când politicienii care au avut viziune au pus proiectele deasupra intereselor partizane”. Cel mai important proiect al momentului este să nu strice cu politici proaste și ambiții înguste un mecanism care funcționează.
+ Când crești salariile publice fără criterii, altele decât că sunt mici, introduci viruși în societate. Am explicat de ce în analiza pentru republica.ro.
+ Contextul extern ne ajută. FMI anticipează că 2017 și 2018 vor fi mai buni decât credeam pentru Europa și lume.
+ Competiția pentru investiții e serioasă: o treime dintre țările cuprinse într-o cercetare EY privind taxele în 2017 vor acorda stimulente. Șapte țări europene reduc taxarea, ceea ce face din Europa zona cu cea mai rapidă scădere a impozitării.


VEȘTI DIN EUROPA. A fost săptămâna Franței, unde Emmanuel Macron, noul președinte, are de rezolvat problema unei țări divizate și în stagnare și de gestionat propria sa lipsă de experiență politică.

 • Cum va guverna? Franța, spune Bloomberg, și-a asumat un enorm risc, alegând liderul unui partid care nici nu exista cu un an în urmă. Macron va fi, probabil, mai mult președinte decât CEO și “va încerca să redea președinției Franței un anumit grad de măreție”. Delicata echilibristică a președintelui, între a impune respect și a nu părea distant.
 • Culisele. Dacă aveți timp și curiozitate, un documentar TF1 despre cele 200 de zile care au precedat victoria.
 • Economia. Teza sa principală este că statul bunăstării, cu rădăcinile în sindicate și angajați permanenți este un anacronism, scrie The Economist. Propunerile sale de reformare a economiei sunt pro-business și bazate pe o relaxare a legislației muncii. Nu va fi ușor. Deși antreprenorii francezi speră că măsurile vor putea revigora o economie care se târâie.
 • Totul e special. Nu e vorba doar despre faptul că Macron a fost un candidat neobișnuit, ci și de viața lui personală. “Un cuplu nu chiar normal” spune despre el și soția lui. Cine este Prima Doamnă a Franței.

ȘI ALTCEVA? Germania își vede imperturbabilă de creșterea economică. FT observă că se află aproape de un număr record de joburi și că finanțele țării vor încasa, culmea, mult mai mulți bani decât prognoza. Vești bune pentru România, pentru care Germania e piață majoră.
+ Băncile din City-ul londonez se mută la Frankfurt.

SUBIECTE DECONVERSAȚIE

CUM FUNCȚIONEAZĂ. Subiectul impozitului pe venit a trecut în planul doi pe agenda publică. Proiectul e în continuare în discuții la Ministerul Finanțelor. Între timp, Hotnews explică cum funcționează el în Europa și în Statele Unite.
+ Actuala formă a proiectului înseamnă impozitarea dividendelor cu 10%.

STARTUP NATION. Programul Guvernului pentru crearea de 10.000 de noi companii ar trebui să înceapă la final de mai (urmează promulgarea de către Președinte și publicarea în Monitorul Oficial). Datele importante se află aici, iar informațiile esențiale despre cine poate participa și cum pot fi luați banii se află aici. Atenție, însă, la un lucru: oricât de ciudat ar părea, dacă firma intră în insolvență trebuie să returneze banii.

IMPERIUL DE LA RĂSĂRIT. “Mânată de considerente economice (foamea de resurse și piețe noi) și politice (nevoia de aliați strategici), companiile și muncitorii chinezi au invadat fiecare colț al globului. În 2000 doar 5 țări contau ca parteneri comerciali mari ai Chinei; azi sunt 100. Ritmul proiectelor noi nu se oprește niciodată: o bază militară, prima în afara Chinei, în Djibouti; o cale ferată de mare viteză, în valoare de 8 miliarde de dolari, în Nigeria; un aproape-fantastic canal prin Nicaragua, ce va costa 50 de miliarde de dolari. Inițiativa “One Belt, One Road” a președintelui Xi Jinping va pune 1.600 de miliarde de dolari în următoarea decadă în infrastructură și dezvoltare în Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Această schemă face ca planul Marshall al SUA, de reconstrucție a Europei după Al Doilea Război, să pară insignifiant”.
Un excelent text în New York Times despre cum China devine noua putere colonială a lumii.
+ Pe bună dreptate, Uniunea Europeană se îngrijorează: premierul chinez a anunțat un plan de investiții de 11 miliarde de dolari în Europa de Est.
+ Cum va arăta ordinea economică mondială în 2050? Un raport al PwC pune economia Chinei pe primul loc. Cele mai puternice 32 de economii în 2050.

SECRETUL SILICON VALLEY. Am crede că motorul care face din Silicon Valley cel mai vibrant loc antreprenorial de pe glob și din California a șasea economie a planetei sunt startup-urile. Ne-am înșela. Secretul sunt companiile care scalează, spune fondatorul LinkedIn, “companii cu impact global, cu venituri de ordinul miliardelor și utilizatori de ordinul zecilor de mii”. Cum ajungi acolo? Poate că podcastul recent lansat de Reid Hoffman, “Masters of Scale”, e un bun mentor.
+ Fii obsedat de clienți, nu de competiție. Strategia unui dintre cei mai buni oameni de marketing din America.

MINTEA LUI MUSK. Ultima aventură a lui Elon Musk este o rețea de tuneluri care să mute traficul infernal al Californiei în subteran, despre care a vorbit pe larg într-o foarte interesantă conversație cu Ted Anderson, curatorul TED. Proiectele lui Musk par unora o glumă, altora întreprinderi științifio-fantastice. Pentru fondatorul Tesla, sunt cât de poate de simple (deși niciodată ușoare): ”Sămânța fiecărei idei a fost plantată calculând ceea ce fizica spune că e posibil, nu extrapolând de la ceea ce există. În acest fel, aria a ceea ce este posibil se extinde incredibil, utilizând doar puțin mai mult decât o matematică de liceu”. Cum funcționează gândirea lui Musk.
+ Primele imagini din șantierul Hyperloop, o capsulă ce circulă cu 1220 km/oră.
+ Tesla dă primele detalii comerciale despre panourile sale solare pentru case.

E ĂSTA SFÂRȘITUL? Pixar a schimbat, fără îndoială, industria filmului. De la Toy Story la Wall-E, de la Ratatouille, la Finding Nemo, “geniul Pixar a fost să ducă la perfecțiune un gen de animație care fascinează în egală măsură adulții și copiii”. Doar că ultimii ani au fost mult prea plini de urmări nereușite ale unor producții de Oscar, de preocuparea liderilor studioului pentru a extinde imperiul Disney și de oboseală creativă. În The Atlantic, o poveste care merită citită despre cum poți pierde, ca organizație, acel ceva care te diferențiază: “Cum a rătăcit Pixar drumul”.

UNDE MERGEM? În ultima săptămână din mai (25-28), la Sala Dalles, festivalul Unfinished aduce la un loc creativitate, tehnologie și business pentru a investiga “felurile în care creativitatea poate aduce schimbare pozitivă în societate”. Lista de invitați e chiar interesantă.
Pentru o doză mai mare de tehnologie, în București se întâmplă Bucharest Technology Week, între 22 și 28 mai.

DIGITAL MEMO

COȘMARUL SĂPTĂMÂNII. 74 de țări au fost victime ale celui mai mare atac informatic din istorie.
Vineri, un virus informatic ce poartă numele WannaCry s-a răsăpândit fulgerător în computerele din lumea întreaga. Victime au fost mai ales organizațiile, și mai ales cele din Rusia, dar virusul, cu autori necunoscuți, a paralizat sistemul de telefonie din Spania și spitalele din Marea Britanie. “Nu am văzut niciodată așa ceva. E o nebunie” a spus Adam Kujawa, cel care a descoperit versiunea originală a WannaCry.

 • De unde a venit și cum s-a propagat, în Wired. O vulnerabilitate a Microsoft Windows a fost poarta de intrare a acestui atac plănuit, se pare, în avans. Virusul, care blochează datele din computere până la plata unei răscumpărări, a circulat în 27 de limbi.
 • E serios. Astfel de atacuri au crescut de 500 de ori, scrie The Atlantic. Un mail din 131 e potențial periculos, iar atacurile informatice s-au transformat într-o industrie extrem de lucrativă: “răscumpărarea” medie a crescut de la 300 la 1.000 de dolari.
 • Uzinele Dacia au întrerupt lucrul, și și-a trimis angajații acasă, scrie Digi24.ro. De altfel, România este pe locul 10 în topul țărilor afectate.
 • Un sumar al principalelor date, companii și răscumpărări plătite, are Euronews.
 • Ce e de făcut într-un astfel de eveniment. Sfaturile Bitdefender.

E SIMPLU. Mama.codes este o platformă unde copiii învață să programeze de la vârsta de trei ani. Trei mame londoneze au creat platforma pentru a se asigura că “copiii lor deprind abilitățile necesare pentru a avea succes”. Nu e niciodată prea devreme.

INVESTESC, APOI COPIEZ. Amazon a lansat o versiune nouă a Echo, Echo Show, care poate funcționa, practic, precum un interfon sau sistem de conferință video. Amazon intră pe o piață dominată de Facebook, prin Facetime, și Skype. Dar nu asta e știrea cea mai importantă. Știrea e că Amazon a investit acum ceva timp în startup-ul Nucleus, care dezvoltă o tehnologie similară, doar pentru a o clona pentru Echo. “Pentru posibilii parteneri ai Amazon, e doar ultima dintr-o serie de povești care ilustrează riscurile de a face afaceri cu gigantul online”: nu există parteneriat egal.
+ Amazon are 70% din piața de sisteme controlate vocal. Și e brandul favorit în Statele Unite.

FACEBOOK ȘI REALITATEA. În lumea reală, lucrurile arată complet diferit de imaginea pe care o primim din feed-urile noastre de Facebook sau Twitter. The Atlantic vinde mai puțin, dar are de 45 de ori mai mare popularitate pe Facebook decât National Inquirer. Petrecem de trei ori mai mult timp spălnd vasele decât jucând golf, dar nimeni nu scrie vreun tweet despre vase.
“Suntem oarecum conștienți că ceilalți nu pot fi atât de bogați, fericiți, atractivi și relaxați pe cât par să fie pe Facebook. Și, totuși, nu ne putem opri să comparăm viețile noastre cu cele “periate” ale prietenilor”. Realitatea paralelă din social media ne face să ne simțim mizerabil.

APPLE MAI SPULBERĂ O BORNĂ. Pentru prima oară în istorie, capitalizarea Apple a depășit 800 de miliarde de dolari. Dacă ar fi o țară, ar fi a 11-acea mai bogată țară din lume, cel puțin după rezervele de csh, mai mari decât ale Spaniei și Germaniei la un loc. Ce ar putea cumpăra Apple cu atâția bani? La temelia acestei fenomenale povești stă strategia gândită acum trei decenii de Steve Jobs: cele patru întrebări la care Apple știe să răspundă exemplar.
+ Care sunt cele mai folosite device-uri din lume.

SMART STUFF

FILOZOFIA LUI GATES. Viața lui Bill Gates e legată de tehnologie. Averea lui, de asemenea. Și, totuși, niciunul dintre cei trei copii Gates nu a avut un telefon mobil mai devreme de 14 ani. Și Gates-tatăl interzice în continuare computerul după o anumită oră.

NEANGAJABILII. Discuția globală despre oameni și roboți are nuanțe pe care abia începem să le intuim: pe măsură ce job-urile sunt preluate de mașini, noi meserii (dacă le vom mai putea numi așa) vor apărea, bazate pe creativitate și flexibilitate. Dar întrebarea este în ce măsură poți converti un șofer de taxi de 40 de ani într-un designer de realitate virtuală? Până în 2050, o nouă clasă va apărea – clasa inutilă. Oameni care nu numai că sunt neangajați, dar sunt și neangajabili. Noah Harari, autorul Sapiens (o extraordinară istorie a omenirii, dacă mă întrebațI pe mine), se întreabă – și răspunde – care va fi sensul vieții într-o lume fără muncă?
+ Care e vârsta la care bărbații se simt cel mai singuri? Și alte praguri semnificative în viață.

DE UNDE VIN VACANȚELE. Mai e doar puțină școală. Luăm vacanțele ca pe ceva dat, asemenea multor altor lucruri. Dar de unde vine, de fapt, vacanța de vară? Nu, nu e vorba de muncile agricole la care copiii trebuia să participe. Hint: e despre aerul condiționat.

UNFOCUS. Concentarea e bună. De fapt, e unicul fel în care putem duce lucrurile importante la îndeplinire. Folosită excesiv, însă, epuizează însăși capacitatea creierului de a se concentra și ne face să pierdem controlul de sine. O pledoarie pentru visatul cu ochii deschiși și un pui de somn, oricât de nepotrivite ar părea. Când vine de la un profesor de la Harvard, sfatul e serios și bazat pe știință.

ROMÂNIA ÎN CIFRE

62.426 copii s-au născut în 2015 din părinți necăsătoriți. Adică o treime din numărul total de copii născuți în anul respectiv. Pe bună dreptate cursdeguvernare.ro se întreabă cât sens are definiția pe care Parlamentul vrea să o impună familiei în Constituție, anume că e bazată pe căsătorie. În 2017, nu cine știe ce…

119,5 milioane lei a găsit fiscul că nu au fost declarați de 56 de oameni cu venituri ridicate. O treime din sumă vine de la doar 4 persoane. Cea mai inteligentă explicație despre de ce nu și-au declarat veniturile? Unul dintre ei a spus că “a găsit banii în curte, cu ocazia unor săpături”. Normal, bani noi, din era noastră. Sunt de plastic și rezistă la orice aberație.

27.259 de oameni
s-au scris în patru zile în Platforma România100, inițiativa cetățenească pornită de fostul premier Dacian Cioloș și parte din echipa împreună cu care a guvernat anul trecut.

42% dintre bucureștenii ce fac parte din generația Millenials (15-34 de ani) folosesc Uber. Două treimi dintre ei au folosit o platformă online dedicată pentru a vinde sau cumpăra obiecte folosite. Pentru noi, generația părinților lor, să cumpărăm părea sensul vieții. Pentru ei, să consume împreună sau să refolosească e mult mai cool. Un indiciu pentru ce urmează: generația Millenials nu “face click” la branduri.

57 este locul ocupat de România într-un clasament global al fericirii. Scena9.ro a alcătuit, în onoarea Zilei Internaționale a Fericii, un infografic despre subiect. Am citit și m-am simțit brusc mai bine.

40% dintre străinii care vin în București sunt turiști. De două ori mai mult decât în urmă cu un an. Președintele Federației Hotelierilor spune că “orașul se promovează aproape singur”. Bravo lui! Cu un logo precum cel ales să-l reprezinte, evident că orașul trebuie să se descurce singur.

74% dintre români cred că, pentru a fi “cu adevărat” român, trebuie să fii ortodox. Un foarte interesant studiu despre religie și identitate națională în Europa Centrală și de Est. Ar putea explica multe lucruri despre legătura între politică și Biserica Ortodoxă.

7,1% este rata de neocupare a birourilor de categorie A în București. Tât de puține birouri libere au fost ultima oară în 2008. E normal. Ziarul Financiar observă că cererea nu ține pasul cu construcțiile noi. Poate vă verificați contractele – costul cu chiria poate crește oricând.
+ Cel mai bun an pentru piața imobiliară din Cluj: 300% mai mulți metri pătrați de birouri.
+ Creditele ipotecare au crescut cu 46% într-un an. Iar apartamentele s-au scumpit cu 4% în primele trei luni.

22,8% dintre românii întrebați dacă au urmat un tratament cu medicamente în ultimele două săptămâni au răspuns pozitiv. Ceea ce face din România țara cu cei mai puțini consumatori de medicamente: media UE e de 48,5%. Ciudat. România e, totuși, pe locul doi după Grecia la consumul de antibiotice. Acum câțiva ani, 600.000 de conaționali luau în fiecare zi antibiotice.

196.000 de mașini au fost înmatriculate în România în primele 4 luni ale anului, o creștere de 75% față de aceeași perioadă din 2016. Marea lor majoritate sunt mașini la mâna a doua, o explozie încurajată de eliminarea timbrului de mediu. O combinație interesantă cu o altă politică, programul Rabla, care începe în 18 mai: să permiți intrarea în țară a unor mașini vechi și să plătești din buget ca să le scoți din piață.

Comments

comments