#113 / Primele rezultate la prezidențialele din Franța; datele = “noul petrol”; în 100 de ani trebuie să ne găsim o altă planetă locuibilă & criza de după colț.

LEGEA GRAȚIERII, ÎN SENAT. Se joacă soarta protestelor din iarnă.

Votul pro-grațierea unor fapte de corupție din Comisia Juridică a Senatului a scos, din nou, oamenii în stradă. Puțini, dar consecvenți. Scandările, aceleași. Pancartele, aceleași. Mesajul, același: “Nu grațiați corupții”.
 CE URMEAZĂ: Proiectul va ajunge astăzi în Senat pentru dezbatere și vot final. Urmăriți deci știrile; va fi ori-ori.

+ Un fost membru CSM atrage atenția, într-un interviu cu revista “22”, că în proiectul care va fi votat azi “este o șmecherie”: se vorbește de grațierea “faptelor”, nu a “pedepselor”; cu alte cuvinte, ar putea scăpa și cei cu dosare în curs, nu numai cei din închisori (deși termenul “grațiere” se referă strict la executarea unei pedepse).

 ÎN CULISE: Cât despre declarațiile lui Liviu Dragnea, care a spus joi că “dezaprobă categoric” amendamentele legate de grațierea faptelor de corupție (cele votate pro, în Comisia Juridică, de propriii PSD-iști) Dan Turturică conectează punctele“De ce era Dragnea prăbușit, joi? De ce se purta la fel de spășit ca după înfrângerea cu Ordonanța 13? De ce a spus de cinci ori că îl susține total pe Grindeanu? De ce a dat înapoi până și cu criticile față de ministrul Finanțelor? De ce a spus că nu îl va mai grăbi pe ministrulJustiției cu modificarea legilor justiției? De ce și-a bulversat partidul cu un nou abandon?”.

Răspunsurile au legătură cu două înfrângeri recente suferite de Dragnea în justiție: cea de la Curtea Constituțională și cea de la Înalta Curte. Explicațiile lui Turturică, pe larg, aici. (Hint: șeful PSD, care ar plănui să ajungă președinte, înțelege că i se tulbură apele – definitiv).

***

“LA FRANCE A DÉCIDÉ”. A ales bancherul.

Nimeni nu s-a îmbătat totuși – după șocurile Brexit și Trump – cu gândul că decalajul din sondaje era de 20%+ în favoarea candidatului pro-UE. Frica cea mare a fost absenteismul; iar rezultatul a părut să se joace până în ultimul minut.

CE ȘTIM. La ora la care scriu acest Monday Memo, Emmanuel Macron, un bancher centrist de 39 de ani fără vreo experiență politică, a fost declarat câștigătorul unui vot crucial pentru viitorul Franței; și pentru cel al UE. Procentele, după numărarea unei bune părți a voturilor:

 • Emmanuel Macron: 65,5%
 • Marine Le Pen: 34,5%

ȘAMPANIA E, TOTUȘI, CONTRAINDICATĂ. Greul abia începe. Chiar și învinsă, Marine Le Pen – candidata Frontului Național, de extremă dreapta – tot a câștigat. Retorica ei naționalistă, inflamantă, lasă în urmă o țară divizată și traumatizată; establishment-ul politic care a guvernat țara post-război s-a fărâmat complet, într-un fel de previzibilă implozie; noul președinte se sprijină pe un partid nou-nouț, care există mai degrabă online decât în viața reală; în iunie urmează alegerile parlamentare – în care se va decide, de fapt, capacitatea noului președinte de a-și executa programul; și, peste toate astea, Franța – unul dintre cei doi mari piloni ai construcției europene – e stăpânită de o furie viscerală anti-politicieni, anti-globalizare, anti-UE, anti-tot-ce-nu-e-francez.

À la vôtre.

***

DIGITALMEMO 

Tehnologia ne poate întoarce viețile – și businessurile – pe dos, dacă o privim drept inamic. DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul lucrurilor; avem alături, în acest proiect, un partener digital-native – e vorba de eMAG – care poate depune mărturie că tehnologia e deja, ireversibil, în toate.

CEA MAI PREȚIOASĂ RESURSĂ DIN LUME? Datele = “noul petrol”.  

Termenul vine de la latinescul “datum” (singular), “data” (plural) – și e o resursă care, de ceva ani, se acumulează masiv, pe tăcute, în mâini private. “Acești titani – Alphabet (compania care deține Google), Amazon, Apple, Facebook și Microsoft – par de neoprit. Sunt cele mai valoroase cinci companii listate din lume”, scrie The Economist în ultimul său cover story. Și nu e vorba numai despre economia digitală; giganți industriali precum General Electric și Siemens se definesc, azi, drept “companii de date”. O constatare care vine la pachet cu inevitabile îngrijorări.

informația pe care aceste companii o controlează – și care stă, tehnic, pe propriile servere – le dă puteri copleșitoare;

datele devin, în zorii unei epoci în care inteligența umană va conviețui cu cea artificială, materie primă pentru “distileriile de date” – care schimbă deja totul, de la business la politică; de aici și inevitabilele ofensive ale agențiilor anti-trust.

MAI AVEM LA DISPOZIȚIE DOAR 100 DE ANI să colonizăm o altă planetă, profețește Stephen Hawking: fie vom deveni specie multiplanetară, crede el – fie vom pieri.

ALTELE:

 • Legislația românească pentru magazinele online va fi modificată, probabil – la cererea executivului, care a făcut deja un grup de lucru. “Să eliminăm anomaliile, birocrația excesivă și ambiguitațile legislative care îngreunează activitatea comercianților”, îndeamnă ministrul Alexandru Petrescu. De urmărit.
 • Windows 10S, tocmai lansat de Microsoft, te împiedică să folosești Google ca motor de căutare default; Bing e singura opțiune. Comentează pe tema asta Business InsiderPLUS: Întrebări și răspunsuri despre Windows 10S, aici.
 • Facebook a anunțat că angajează 3.000 de umanoizipentru a filtra upload-urile de video-uri violente & extremiste. Homo sapiens vs. algoritmi = 1:0 (deocamdată). Tot Facebook a anunțat că lansează ofensiva anti-TV. Ce știm pe tema asta deocamdată, în Business Insider.
 • Top 10 laptop-uri, cf. “Wired”. În caz că vreți să vă schimbați computerul.

***

ÎN CIFRE 

 • cca. 100.000 Numărul copiilor români care au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate; cca. 20.000 au ambii părinți plecați. (Săriți, în text, peste informația furnizată de un ministru român, cf. căreia în 2016 s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România; s-a dovedit neadevărată).
 • 4-19 Numărul câștigurilor medii lunare pe care RADET le oferă angajaților care părăsesc de bună voie regia. Ah, da, RADET e în insolvență.
 • +63% Creșterea numărului de pasageri pe aeroporturile României între 2010-2016. Orașe campioane la creștere, în intervalul dat, sunt Craiova (+793%), Iași (+453%) și Târgu Mureș (+287%); Clujul a avut 1,88 mil. pasageri în 2016, deci e probabil ca anul acesta să depășească pragul de 2 mil. Cel mai mic trafic? Aeroportul din Tulcea, cu 1.057 pasageri în 2016. Restul datelor, în zf.ro.

***

DACĂ EȘTI ANGAJATOR, s-ar putea ca de la 1 iunie să fii obligat să plătești contribuții la nivelul salariului minim brut pe economie pentru toți angajații tăi – și pentru cei fără normă întreagă, și pentru cei cu salariu sub pragul de 1.450 lei (cuvântul folosit în document e “obligație”, așa că întreb și eu: e legal așa ceva?). Aici, un plan de măsuri pregătite de guvern pentru creșterea încasărilor la buget.

CONTRACTUL DE TELEMUNCĂ. Executivul pregătește un nou tip de contract de muncă, o intenție anunțată în premieră de profit.ro în martie (câteva prevederi, aici). Săptămâna trecută, tot profit.ro a publicat analiza unui avocat care explică cum e reglementată “telemunca” în alte țări europene.

SE SCHIMBĂ LEGEA ACHIZIȚIILOR PUBLICE. “Firmele în cazul cărora există dosare deschise pentru fapte de corupţie, dar nu şi o decizie definitivă a instanţei, vor avea voie să participe la procedurile de achiziţie lansate de stat. În actuala formă, legea achiziţiilor publice interzice autorităţilor contractante să accepte ofertele acestor firme, dar un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Finanţelor, prin care se modifică legea, ridică această interdicţie”, scrie Mihai Nicuț de la economica.net.

“CIRCULĂ PRIN PARLAMENT”scrie ZFun proiect de lege care “aruncă în aer Fondul Proprietatea și bursa”; se numește legea privind măsuri pentru protejarea intereselor economice ale statului: “Titlurile de despăgubire şi acţiunile FP obţinute prin infracţiuni reintră în proprietatea statului indiferent de deţinătorul actual. O altă prevedere-bombă este includerea terenurilor la companiile privatizate la valoarea actuală, ceea ce ar putea pur şi simplu anula privatizări”.

SENATORII AU MODIFICAT LEGEA UCENICIEI. Companiile care angajează stagiari și ucenici au beneficii – primesc, de ex., 250 euro lunar pentru fiecare om pe care-l formează profesional la locul de muncă. Urmează votul deputaților.

***

CRIZA DE DUPĂ COLȚ. Primele semne. 

„Nu există, probabil, firmă în România care să nu se confrunte în prezent cu efectele crizei de personal”, spune KeysFin, care a analizat piața muncii – mai precis evoluția nr. de locuri de muncă vacante, cf. statisticilor oficiale românești & Eurostat.

 • pe scurt, în 2016 nr. locurilor de muncă vacante a fost aproape dublu față de 2007-2008;
 • populația ocupată a scăzut de la 9,35 mil. în 2007 la 8,45 mil. în 2016 – asta înseamnă un minus de aproape un milion, ceea ce “confirmă exodul românilor spre Occident” după integrare;
 • au dispărut, în criză, circa 400.000 de antreprenori – de la ceva peste 2 mil. în 2007 la 1,6 mil. în 2016; (“multe business-uri au murit din cauza blocajului financiar, a scăderii abrupte a cererii și a înăspririi condițiilor de creditare”);
 • salariul mediu net a crescut de la 1.042 în 2007 la 2.047 în 2016 (dacă însă luăm în calcul inflația, “acest avans s-a regăsit prea puțin în nivelul de trai”); harta din textul Adevărul arată și procentul de creștere al salariului minim în ultimii 10 ani (ne întrece doar Bulgaria).

GEOGRAFIA MIGRAȚIEI: Cel mai probabil “se va accentua migrația forței de muncă către centrele economice din jurul orașelor precum București, Cluj, Sibiu, Timișoara, Brașov sau Constanța”, avertizează analiștii de la KeysFin, citați de Agerpres.

***

FACT-CHECK LA MINISTRU. Nu, nu s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România.

 • AFIRMAȚIE: În diaspora “s-au născut mai mulți copii decât în România” anul trecut, a spus marți ministrul pentru Românii de Pretutindeni, citând statistici Eurostat.
 • REALITATE: Declarația a fost infirmată de Eurostat, care spune că de doi ani nu are date privind numărul copiilor născuți din mame românce, scrie rfi.roIpoteza Hotnews e că ministrul s-a bazat pe o statistică Eurostat care indică 281.000 copii născuți în dreptul României (în UE – nu “în diaspora”, în general) și a comparat-o cu cei 189.783 copii născuți în România în 2016, cf. INS. Doar că cifra Eurostat reprezintă “un stoc”, adică numărul copiilor născuți într-un interval mai lung. Câți copii români se nasc în străinătate, de fapt? În medie 21.000 / an, spune INS.

***

BREXIT: GLACIALA CINĂ MAY-JUNCKER. “Bârfe de Bruxelles”așa a calificat premierul britanic scurgerile de informații despre atmosfera acră în care s-a petrecut cina sa cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Din relatări reiese că Juncker ar fi avertizat-o pe May că UE n-are de gând să înceapă negocierile până când Marea Britanie nu va plăti, cu banii jos, sumele angajate la bugetul UE – adică vreo 60 mld. euro. Mai reiese, din relatări, că același Juncker i-ar fi spus cancelarului german, Angela Merkel, că May “trăiește în altă galaxie”, cu “iluziile” ei despre cum ar urma să se desfășoare negocierile de exit.

Editorialul The Guardian: “Un continent, nu două galaxii”.

În iunie avem alegeri anticipate în Marea Britanie; conservatorii speră o victorie la scor, care să le întărească poziția în legislativ și să le dea mandat moral de execuție a ieșirii din UE. Doar că, indiferent de scor, divorțul UK-UE se anunță a fi – ca orice divorț – extrem de complicat.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEVĂZUT 

HAI LA STREET DELIVERY-URILE ROMÂNIEI. “Adevărul e că am ajuns să trăim într-o imensă parcare”, zic organizatorii. “Adevărul e că automobilul ne sufocă viața în oraș. Adevărul e că se taie parcuri și se fac în loc parcări. Așa că tema Street Delivery 2017 este GRĂDINI POSIBILE”.

 • Dacă aveți idei ca să nu mai fie așa, ci altfel, le puteți trimite până pe 11 mai la apelul de proiecte – aici.
 • Și-apoi hai, în iunie, la Street Delivery-urile României: București: 9-11 iunie; Timișoara: 16-18 iunie; Iași: 16-18 iunie; Cluj-Napoca: 17-18 iunie; Baia-Mare: 23-25 iunie; Bacău: 23-25 iunie.

CÂND ANGAJEZI UN OM NOU, explică-i astea patru lucruri. Sunt chestii esențiale, cf. Inc.com; chestii de bun simț, nimic sofisticat. De aia le și uităm.

ÎN MINTEA ANTREPRENORILOR. Șapte antreprenori români experimentați vorbesc, pe blogul Andreei Roșca, despre construcția de echipă; reflecții, sfaturi, principii de lucru. Iată un sfat tipic antreprenorial: “Să delegi lucruri pe care le-ai făcut înainte cu mâna ta”, îndeamnă Dan Șucu (Mobexpert). Un CEO de corporație va zâmbi, probabil, auzind asta; dar, la fel de probabil, corporația pe care o conduce a fost fondată de un antreprenor care gândea fix ca Șucu.

“E A LUI DRAGNEA”. Hotnews.ro publică, sub semnătura jurnaliștilor Marian Păvălașc și Dan Tăpălagă, o investigație despre “mica Deltă din Teleorman” și despre unul dintre beneficiarii ei, pescarul Liviu Dragnea. “Este a patra legatură substanțială a liderului PSD cu Tel Drum, după afacerea cu porci, domeniul de vânătoare și vacanțele în Brazilia”, scrie Hotnews. Pe scurt, un lac și o insulă trecute de guvernul Ponta prin HG de la Apele Române la CJ Teleorman pe motiv de intenții de dezvoltare a turismului – dar rezervate, în fapt, unui circuit închis. Reporterii Hotnews au încercat să intre, dar n-au reușit. “Localnicii ne-au spus că în lac nu se poate pescui pentru că “este al lui Dragnea”, dar ne-au dus la primărie, pentru a fi îndrumați către o amenajare privată a primarului din apropiere”. Dacă vreți să vedeți cum arată proprietatea, Hotnews a făcut și un video cu domeniul văzut de sus.

CE-I “SPAȚIUL PERSONAL”? Depinde în ce țară te-ai născut. În România e de 0,48 m între prieteni (distanța intimă), de 0,94 m între cunoscuți (distanța personală) și de 1,40 m între străini (distanța socială). Cum e în alte părți? Putem spune că, la capitolul “prieteni”, românii seamănă cu americanii, rușii și portughezii (am transformat picioarele din studiu în metri, să înțelegem și noi ceva). Interesant articolul. Aici.

“ELENA ȘI TRAIAN”. Iulia Marin de la PressOne reconstituie cei 13 ani ai relației fostului președinte Traian Băsescu cu Elena Udrea – “de când ea, o tânără avocată, devenea consilier general al municipiului București și până astăzi, când el face încercări disperate de a o salva de pedeapsa cu închisoarea, cu riscul de a compromite ambele sale mandate de la Cotroceni”. Text muncit, clar, cuprinzător.

BANKING-UL POST-CRIZĂ. “Special report” despre banking în The Economist. Articol de fond: “După un deceniu de criză, cum o duc băncile lumii?”. Dacă n-aveți timp să parcurgeți tot, săriți direct la intertitlul “Cele șapte consecințe ale apocalipsei”.

AVEM UN MUZEU KITSCH-ULUI. În București, în Centrul Vechi; 30 de lei biletul. Pești de sticlă, carpete cu răpirea din Serai, bibelouri din Epoca de Aur; 200 de exponate în total. Spune proprietarul: “Orice artist român care va vrea să expună în galeria de Kitsch Art de la etaj este binevenit. Nu există decât o singură limitare: lucrările să fie kitschoase”. Așa irezistibilă a fost știrea că a preluat-o, via Associated Press, și Washington Post.

ISTORIA ROCK-ULUI ALTERNATIV. Un infografic neobișnuit. Găsiți în el toate numele care contează: Sex Pistols, David Bowie, Velvet Underground, Radiohead, Arctic Monkeys etc.; plus conexiunile dintre ele. Numai o minte de inginer putea desena așa ceva.

INSTALAȚIA “PORCII ZBURĂTORI” va bloca logo-ul TRUMP de pe o clădire din Chicago. Iată fotografiile. Porcii sunt aurii, deci e OK.

CUM LE DISTRUGEM, FĂRĂ SĂ ȘTIM, CARIERA COPIILOR NOȘTRI. Șapte lucruri “îngrozitoare”, scrie Forbes, pe care le facem zi de zi – fără să ne gândim că ele vor influența perspectiva celor mici despre “a munci“, despre ce înseamnă “o carieră OK” etc. Aici.

PETIȚIA ZILEI. Dispare, în noul Cod Fiscal, prevederea cu direcționarea a 2% din impozitul pe venit către entități non-profit. Asociația pentru Relații Comunitare cere discuții cu Ministerul Finanțelor; dacă ești împotriva noii prevederi, semnează și tu petiția [iar dacă nu merge linkul, fă căutare cu propoziția “prevederea 2% dispare din noul Cod Fiscal” și dă click pe rezultatul cu adresă de Survey Monkey]. Fără 2%, sute de ONG-uri vor muri. Să nu lăsăm să se întâmple așa ceva.

Comments

comments