#115 / Un trimestru cu 5,7% creștere; tehnologia în 2050; cel mai tânăr șef de stat de la Napoleon încoace & ce ne facem cu oamenii pe care adevărul nu-i interesează?

ECONOMIA ÎN T1 / Turație mult peste așteptări, dar din câte motoare?

Avem primele estimări de la INS, care arată 5,7% creștere economică în serie brută în primele trei luni. Adică mult peste toate estimările interne și externe (care n-au depășit 4,5% pe an) și chiar peste estimarea guvernului, de 5,2%, privită până acum de analiști drept excesiv de optimistă.

 • Este cea mai mare creștere din UEcf. Eurostat. Pe locul al 2-lea, după noi, se află Polonia & Lituania (4,1%) iar pe locul al 3-lea Letonia (3,9%). Singura țară din uniune care a scăzut e Grecia (-0,5%); cât despre UE, a avut o creștere medie de 2%.
 • Detaliile despre ce, cât, cum și de unde le vom avea abia luna viitoare de la INS; până atunci, câteva opinii: 

SORIN GRINDEANU (premier): “Creșterea vine ca urmare a tuturor măsurilor pe care le-am aplicat de la începutul anului și până acum, fie că vorbim de măsuri de relaxare fiscală, pe care le cunoașteți, ceea ce a dus la un mediu de afaceri prietenos, poate cel mai prietenos din Europa în momentul acesta, fie că vorbim de un consum mai mare datorat veniturilor mai mari pe care le au românii, venituri care vin nu doar din salarii, ci și din pensii”.

IONUȚ DUMITRU (Consiliul Fiscal): “Nu știm detaliile creșterii, dar suspectăm că a fost generată în primul rând de consum; […] consum alimentat de creșteri de salarii și de scăderi de taxe”; o astfel de creștere “nu funcționează decât pe termen scurt”.

DRAGOȘ CABAT (economist): “E foarte ciudat, nu știu de unde vine [creșterea]. Pot să mă gândesc că vine din construcții, unde segmentul rezidențial merge bine, din consum, după creșterea salariilor la stat – dar și aici salariile au crescut recent și nu văd cum ar fi putut influența atât de puternic creșterea economică”.

ÎN AȘTEPTAREA EXPLICAȚIILOR, avem de la Bloomberg o analiză-avertisment despre “creșterile fermecate” ale economiilor est-europene – și despre anii care urmează.

 • Versiunea scurtă: Ne apropiem de sfârșitul epocii “creștere mare & inflație mică”; 2017 ar putea fi vârful muntelui, inclusiv pentru România.
 • Versiunea lungă, cu cifre și argumente, o găsiți aici.

+ O analiză bună a riscurilor unei creșteri mariîn cursdeguvernare.ro; include comparații cu țările vecine.

***

#PROTEST: MĂRTURIE DESPRE NOI, AȘA CUM AM FOST. E foarte posibil să nu fi auzit încă de documentaria.ro; dar e imposibil, cred, să nu-i fi văzut măcar o dată producțiile.

 • Primul mare proiect offline al comunității de fotografidocumentaria.ro e albumul “PROTEST”, o cronică vizuală a mișcărilor de stradă din ultimii 10 ani (de la cele sindicale la cele din 2012; de la Roșia Montană la Colectiv; și, mai nou, la #rezist);
 • Proiectul “PROTEST” – 208 pagini, tipar premium – e finanțat exclusiv de noi, cititorii. S-au strâns deja 220 de comenzi, suficient pentru avansul către tipografie; pentru plata diferenței mai e nevoie, până la sfârșit de iunie, de 280 de oameni care să cumpere albumul.

Eu l-am comandat nu atât pentru a-l răsfoi (deși abia-l aștept), cât pentru că mi-a fost clar – citind numele celor care s-au înrolat în proiect și planurile lor de expoziție itinerantă prin 10 orașe din țară – că “PROTEST” este, cum se zice în engleză, “a labor of love”; o trudă complet ne-egoistă, făcută din convingere; o contribuție; un efort comunitar. În caz că vreți să sprijiniți tipărirea, găsiți detalii aici.

***

 DIGITALMEMO 

Tehnologia ne poate întoarce viețile – și businessurile – pe dos, dacă o privim drept inamic. DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul lucrurilor; avem alături, în acest proiect, un partener digital-native – e vorba de eMAG – care poate depune mărturie că tehnologia e deja, ireversibil, în toate.

TEHNOLOGIA ÎN 2050. Cum va arăta? Nu știm, dar ne ajută să ne facem o idee o ediție grozavă din Babbage, secțiunea de specialitate a The Economist. Înregistrarea are 30 de minute și e fascinantă; printre invitați e editorul executiv al revistei, Daniel Franklin, care a lansat în februarie o carte pe tema asta – e vorba de “Megatech”.

+ Prietenii noștri, roboții. O poveste cu multe fațete despre cum ne vor ajuta roboții să trăim, să ne însănătoșim, să muncim și chiar să iubim în deceniile care vin – toate în cele 27 de minute ale unui podcast BBC din seria “The Documentary”, “The Robots’ Story”.

+ Inteligența artificială e deja peste tot, scrie Vox – și e din ce în ce mai puternică; printre lucrurile pe care le schimbă e și felul în care ne găsim un job.

PAGUBELE WANNACRY ÎN .RO. Atacul ransomware WannaCry a afectat peste 500 IP-uri din România, cf. CERT.RO. În clasament, după numărul de atacuri: București (134), Iași (49), Argeș (32), Vrancea (22) și Cluj-Napoca (21). Alte județe, în graficul publicat de profit.ro.
+ Ceea ce ni s-a întâmplat luna aceasta cu WannaCry e un apel de trezire, crede The Economist; există însă o veste bună: avem soluții.

GOOGLE A ANUNȚAT, la conferința anuală de săptămâna trecută, un val de upgrade-uri la platformele sale. Lumea întreagă a aplaudat – și a reținut o cifră: sistemul de operare Android e instalat pe 2 miliarde de dispozitive. 2 miliarde.
+ Restul veștilor de la Googleîn articolul Inc.com.

INTERDICȚIE LA LAPTOPURI ÎN AVION pe rutele dintre Europa și Statele Unite? Nu-i exclus deloc; decizia e în lucru. De ce n-are totuși sens toată povestea explică Scientific American. Cât ne-ar costa pe noi, călătorii, o astfel de interdicție? Circa 1 mld. dolari, estimează IATA.

ÎN CAZ CĂ SUNTEȚI ANTREPRENOR FAST-TECHNOLOGY, vă puteți înscrie până pe 31 iulie în competiția Deloitte Technology Fast 50 în Europa Centrală; condiții de eligibilitate și alte detalii, aici. Sunt mai multe categorii; printre ele, “Rising Stars” și “Cea mai disruptivă inovație”. Baftă.

ICEE.fest 2017 INTRĂ PE ULTIMA SUTĂ DE METRI. Ediția de anul ăsta – 15-16 iunie – promite “stream-uri de content” pe 10 direcții, de la e-health la fintech; de la e-commerce la smart homes. Vor fi 130+ speakeri și 4.000+ participanți; în caz că vă interesează tematica, găsiți alte amănunte aici.

***

GUVERNUL A ADOPTAT PROIECTUL LEGII PREVENȚIEI, care e pe punctul de a fi trimis în Parlament. Este poate unul dintre momentele cele mai așteptate” de mediul de afaceri, cf. secretarului de stat Ilan Laufer de la ministerul de resort.

 • Mediul de afaceri, însă, nu e tocmai străbătut de entuziasm; Romanian Business Leaders a explicat într-o conferință de presă, acum câteva săptămâni, de ce nu e cazul să supralicităm impactul pozitiv al legii – aici.
 • Forma finală adoptată de Guvern, în caz că vreți să o citiți.

***

CEL MAI TÂNĂR ȘEF DE STAT DE LA NAPOLEON ÎNCOACE – vorbim de Emmanuel Macron, centristul-fără-de-partid care a blocat ascensiunea naționalistei Marine Le Pen – și-a mobilat rapid executivul cu un premier de centru-dreapta și cu 22 de miniștri de toate felurile; 9 (nouă) dintre ei intră în categoria “néophytes” într-ale administrației.

+ Urmează, în iunie, parlamentarele și uriașa lor miză; pentru că “economia franceză e în criză”, scrie Bloomberg, iar fără sprijin legislativ noul președinte n-are, de fapt, cum să-și execute mandatul.
+ Cât despre ceea ce e dincolo de șarmul de “grand séducteur” al lui Macron, au început să apară vocile sceptice; un articol pe tema asta în Financial Times.

***

ÎN CIFRE 

4,57 lei / euro Cursul de referință atins de moneda națională săptămâna trecută, cel mai ridicat din octombrie 2012 încoace.

20 mld. euro+ Valoarea totală a capitalizării companiilor de la BVB odată cu listarea Digi Communications, acționarul majoritar al RCS&RDS – “primul emitent din sectorul telecom [care] vine la Bursa de Valori București ca urmare a unei operațiuni de piață de succes”, cf. directorului general Ludwik Sobolewski.
+ O cronologie a listării RCS&RDS, în newmoney.ro.

10.000 Numărul roboților industriali de care are nevoie România “pentru a ajunge la nivelul mediu de robotizare din Europa Centrală și de Est, de 60 de roboți la 10.000 de muncitori”, cf. danezilor de la Universal Robots, care produc roboți colaborativi pentru Dacia și Continental.

77% Procentul românilor care merg în vacanță vara aceasta, cf. unei cercetări online pe un eșantion de peste 1.000 de respondenți făcută de MKOR Consulting. Alte cifre: 32% spun că vor aloca mai mulți bani vara asta ca în trecut; 37% alocă un buget de 501-1.000 euro; doar 40% apelează la agenții de turism.

22,9 milioane Numărul de utilizatori români de telefonie mobilă în 2016, ceea ce înseamnă o rată de penetrare mobilă e de 116%. E pentru prima datăcând nr. abonamentelor l-a depășit pe cel al cartelelor preplătite. Media lunară de convorbiri pe mobil a fost de 4 ore și 17 minute, de patru ori mai mare decât cea din rețelele fixe (da, încă avem 4,1 mil. linii fixe, în scădere cu 4% față de 2015; deci o rată de penetrare de 44% din numărul de gospodării).

57,4 mil. $ Prețul cu care a fost vândută, în urma unei licitații intense – de 9 minute, scrie “New York Times” – “Muza adormită”; e un record chiar și pentru Brâncuși. S-a speculat că sculptura, pe care Christie’s estima că o va vinde cu 25-35 mil. $, ar fi fost cumpărată prin telefon de David Geffen; Geffen însă a negat.

***

LEGEA SALARIZĂRII UNITARE va aduce o creștere medie a salariilor cu 56%, dar vor fi și bugetari care vor avea salarii mai mici, “respectiv 3% dintre angajații cu salariile mari, de 14.000 de lei”, a declarat marți ministrul Lia Olguța Vasilescu la postul public de televiziune. Alte procente:

 • “aproximativ 60% dintre bugetari vor avea creșteri de 100% sau chiar peste 100%”;
 • “dacă ne gândim la Apărare, acolo creșterile sunt și de peste 200%”;
 • “la ANAF înțeleg că […] la funcțiile de conducere era o problemă, în sensul că salariile sunt foarte mari, 14.400 de lei fără sporuri”.

Săptămâna asta, a promis ministrul Muncii, vor fi făcute publice toate salariile, “astfel încât fiecare bugetar să știe de unde pornește și unde va trebui să ajungă în 2022”. Foarte bine – așa vor ști și privații cu cât trebuie să-și suplimenteze bugetele de salarii pentru a-și păstra oamenii, eventual.

IMPOZITUL GLOBAL. “Nu avem de gând să renunțăm la sistemul nou de de impozitare”, spune Liviu Dragnea, “pentru că este un sistem prin care clasa mijlocie se dezvoltă”. Ce e în dubiu, reiese din declarație, e data trecerii la noul sistem – și asta nu din motive de oportunitate, ci pentru că e posibil ca guvernul să nu poată găsi până la începutul lui 2018 “acel corp de 35.000 consultanți fiscali”.

ÎNCĂ UN POPULIST-IZOLAȚIONIST ÎNVINS în alegeri, încă un hop trecut; în Iran, unde clericul radical Ebrahim Raisi, un apropiat al ayatollahului Khamenei – privit chiar drept posibil succesor al acestuia – a fost învins categoric, cu 57%, de actualul președinte, moderatul Hassan Rouhani (sintagma standard din presa internațională e “unexpected landslide”). Rezultatul, așteptat cu inima strânsă prin diverse cancelarii, pare o consecință a mobilizării la vot (peste 70%; a fost plin weekend-ul de relatări despre nesfârșitele cozi din fața secțiilor de votare).

Ce-a mai rezolvat în 2017 factorul “prezența la vot”:

 • în martie, în Olanda, candidatul de extremă dreapta Geert Wilders a fost învins într-un scrutin cu 81,9% prezență la vot;
 • în aprilie, în Franța, populista Marine Le Pen a fost învinsă de cvasi-necunoscutul Emmanuel Macron într-un scrutin în care prezența a fost de 77,7% (cu 2% mai puțin ca în 2012, totuși).

TOATE ACESTE PROCENTE sunt cu mult peste ultimele prezidențiale din România, cele din 2014, unde am avut prezență de 62,04% (o mare victorie pentru noi, care n-am mai depășit 70% din 1996 încoace). Cât despre parlamentarele din 11 decembrie 2016, care au dat configurația actualului legislativ, prezența la vot a fost de 39,4%. Să vedem; urmează 2020.

***

#DEȘTIUT #DECITIT #DEVĂZUT 

SĂPTĂMÂNĂ NEVROTICĂ LA WASHINGTON. Avalanșă de dezvăluiri, tweet-uri, declarații publice, acuzații etc. despre povestea veche cu Rusia + despre demiterea abruptă a șefului FBI și suspiciunea că Trump ar fi dezvăluit informații clasificate, în Biroul Oval, rușilor. Situația s-a înrăutățit accelerat în ce-l privește pe președintele Trump; se pronunță deja, deși fără bază juridică, sintagma “obstrucționarea justiției”. În final, pe lângă diversele entități care deja se ocupă de “the Russia thing”, va investiga subiectul – e o investigație penală de data asta, spre deosebire de cea din Congres – și un procuror special, fostul director FBI Robert S. Mueller; un tip cu o reputație impecabilă, scrie presa.

+ O cronologie succintă, pe zile, în New York Times.
+ Cel mai probabil urmează o săptămână mai calmă; Donald Trump e în primul său turneu extern, care va dura 9 zile și va marca, simbolic-pacificator, trei mari religii.

O INSULĂ NELOCUITĂ DEȚINE RECORDUL MONDIAL AL POLUĂRII cu “deșeuri antropogenice” – denumirea politicoasă pentru mizeriile pe care noi le aruncăm prin lume. Pe scurt, Henderson Island – un atol din Pacific – e îngropată sub cca. 38 milioane de piese de plastic. Înfricoșător text.

DATE-A-STARTUP. Un bootcamp despre cultura organizațională și despre cultivarea echipei are loc în inima țării – la Râșnov – și în inima primei luni de vară din 2017 (14-18 iunie). Printre speakeri e Andreea Roșca, jumătatea Monday Memo care se ocupă de edițiile pare ale newsletter-ului. Andreea va vorbi despre cum gândesc, de fapt, antreprenorii; despre mindset-ul lor; și, un pic, despre fricile și insecuritățile lor. Programul întreg al bootcamp-ului și lista integrală de speakeri, aici. Dacă vă tentează, aveți 10% discount pentru că sunteți parte din comunitatea Monday Memo. Biletele le găsiți aici – iar codul de discount e AR10.

DISPREȚUL, SPUNE UN CERCETĂTOR care a studiat 40 de ani relațiile de cuplu, e predictorul nr. 1 al unui divorț. Teoria lui, care a fost popularizată de Malcom Gladwell în “Blink”, e valabilă și în relațiile de serviciu (vezi aici). Dar ce anume disprețuim noi, românii? Cătălin Ștefănescu a făcut, în Dilema Veche, o listă subiectivă.

O ÎNTREBARE CU RĂSPUNS MULTIPLUCe ne facem cu oamenii care nu sunt interesați de adevăr? Avem un interviu, în Scena9.ro, cu un neozeelandez care și-a dat doctoratul în conspirații – și care știe și câteva lucruri despre cele românești: “Știu că în timpul ultimei campanii electorale un anume partid politic susținea că fostul prim-ministru este fiul nelegitim al lui George Soros”, spune el. “Știu și că dacii au fost un popor extraordinar, dar uitat de istorie. Ei au inventat limba latină”.

NU UITAȚI DE BOOKFEST & TIFF. Bookfest, de miercuri, 24 mai, până duminică, 28 mai; la Romexpo. Cât despre TIFF, începe pe 2 iunie; ne explică Alexandra Olivotto ce și cum.

START-UP NATION, A TREIA TENTATIVĂ. Programul guvernamental prin care 10.000 de start-up-uri pot primi până la 200.000 lei nerambursabili va fi lansat în iunie, promite ministerul. Start-up.ro făcut o treabă foarte bună și a ordonat, gospodărește, toate informațiile disponibile despre program – “planul de afaceri, coduri CAEN, norme, punctaje”. Înscrierea se face exclusiv online pe site-ul ministerului.

+ Verificați, înainte să vă înscrieți, cele 5 motive greșite pentru a porni o afacere. Așa, de control.

[AUTOPROMO] HAI LA CORPORATE STORYTELLING / STORYFINDING. Un atelier desenat de mine și Fundația Friends for Friends, alături de care-mi fac toate trainingurile din 2014 încoace. E un curs nou-nouț despre complicatul și fermecătorul echilibru între ceea ce credem că știm despre storytelling și ceea ce vrem să transmitem prin comunicarea corporate; despre miturile și rețetele pe care le aplicăm disciplinat (și-apoi nu înțelegem de ce nu ne iese); despre “corporatespeak vs. storytelling”; despre autenticitate; despre ce-i aia o poveste de forță și ce-i aia o poveste drăgălașă, dar complet irelevantă.

 • E atelier, nu predică; fiecare vine cu nevoia lui și pleacă cu un mini-plan de lucru;
 • Dacă sunteți curioși, găsiți itinerariul celor două zile de training aici;
 • Când? 29-30 iunie 2017; o zi de joi și una vineri;

Înscrieri? Dați de știre la ingrid@ffff.ro.

Comments

comments