#43 / Ghidul pesimistului în 2016: un stol de lebede negre; pozezi și trimiți la autorități; ce înseamnă “standard procedure society” + primele nevroze bugetare.

GHIDUL PESIMISTULUI ÎN 2016. Un stol de “lebede negre” de la Bloomberg.

Jurnaliștii de Bloomberg ne-au făcut un fel de listă de “worst worst worst case scenarios” pentru anul viitor. Dacă vin toate peste noi deodată, chiar o să avem un an de neuitat. Iată lista:

SCENARIUL 1. Prețul petrolului ajunge la 100$ / baril.

SCENARIUL 2. Marea Britanie părăsește UE.

SCENARIUL 3. Băncile sunt lovite de atacuri cibernetice.

SCENARIUL 4. UE se dezagregă sub presiunea temerilor anti-imigrație.

SCENARIUL 5. Economia Chinei se prăbușește, apare pericolul militar.

SCENARIUL 6. Israelul atacă facilitățile nucleare ale Iranului.

SCENARIUL 7. Putin scoate America pe tușă (cu ISIS, etc.)

SCENARIUL 8. Schimbările climatice o iau razna.

SCENARIUL 9. Deceniul pierdut al Americii Latine, consecințele.

SCENARIUL 10. Trump devine președintele Statelor Unite.

Merită să dați click. Fiecare scenariu e înfățișat printr-un slideshow cu câteva sub-scenarii complementare – toate sună plauzibil, din păcate.

E ADEVĂRAT. Pozăm ce vedem în neregulă în oraș și trimitem la autorități.

Lucrurile acelea mărunte pe care le vedem în fiecare zi și care ne scot din minți: groapa din trotuar, mașina abandonată de-un an în fața blocului, semaforul stricat, gunoiul neridicat. Le vedem, știm precis că n-avem timp și nervi pentru sesizări scrise, ne resemnăm. Avem însă, probabil, câte-un smartphone în buzunar – și, de-o lună încoace, avem și o aplicație pentru sesizări-fulger:

 • Proiectul se numește CivicAlert; vezi aici; are versiuni de Android, iOS, Windows.
 • În esență, toată investiția de civism e de max. 30 de secunde: fotografiezi, marchezi pe hartă locația, dai o scurtă descriere.
 • Bilanț după o lună de CivicAlert în versiune beta: 16.000 de utilizatori și 3.200 de alerte civice în 267 localități; prima victorie din istoria proiectului: iluminatul stradal reluat pe str. Gavriil Musicescu, Iași.
 • “Am pornit de la premisa că autoritățile abilitate să rezolve problemele cetățenilor nu știu întotdeauna despre existența lor. Civic Alert a apărut după ce timp de două luni mi-am promis zilnic că voi sesiza primăria despre semaforul lipsă de lângă parcul unde îmi plimb copiii. Puțini avem timp să facem cereri scrise și să le depunem personal. Dar putem face o poză cu telefonul mobil”; spune Adrian Stănescu, fondator Civic Alert.
 • Descărcați aplicația, pozați, alertați. Click pentru iOS, Android, Windows.

N-or să se rezolve toate instant, poate, dar e o șansă bună, trebuie să recunoaștem. În timp, dacă proiectul crește, poate căpăta forță, poate monitoriza, poate deveni cureaua de transmisie dintre noi, cetățenii, și cei pe care-i plătim să ne deservească.

ROMÂNIA ÎN CIFRE

22.300 euro PIB-ul per capita în București în 2016, în creștere cu 1.400 de euro față de 2015, conform Comisiei Naționale de Prognoză (de peste două ori mai mare decât cel din Timișoara, nr. 2 național); media pe UE e de aproape 26.000 de euro.

2,8 mld. euro Investițiile străine în primele 10 luni din 2015, conform BNR, cu 1,2 mld. euro mai mult decât în 2014.

1,75 mil. Numărul turiștilor străini cazați în hoteluri și pensiuni românești în primele 9 luni din 2016. Cât au cheltuit ei în România? Vreo 550 euro de căciulă.

1.200 lei Noul salariu minim de la 1 ianuarie. E deocamdată o promisiune; așteptăm HG pe 30 decembrie. Asta după ce guvernul anunțase, în urmă cu două săptămâni, că salariul minim va fi înghețat la 1.050 lei.

+12,1% Creșterea numărului de autoturisme înmatriculate în România în 2015 (11 luni) față de aceeași perioadă din 2014, conform Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Vârful a fost în noiembrie, când creșterea a fost de 41,5%.

CU BULLEȚI. Cum se schimbă sub ochii noștri “standard-procedure society”.

Un antreprenor brazilian, Gustavo Tanaka, povestește ce-a înțeles după ce a evadat din ceea ce el numește “standard-procedure society”. Câteva concluzii:

 • STATUTUL DE ANGAJAT devine tot greu de suportat pentru mulți dintre noi; vrem să fugim încotro vedem cu ochii, s-o luăm pe cont propriul cumva, să ne luăm ani sabatici, să scăpăm de depresie, să ne vindecăm de burnout, să evadăm.
 • MODELUL DE ANTREPRENORIAT se schimbă și el; puzderia de startup-uri vine la pachet cu o puzderie de eșecuri – antreprenorii sunt și ei în căutare de formule noi, care să însemne mai mult decât o goană după finanțatori și marje de profit.
 • COLABORAREA, NOUL CULOAR. Se vede cu ochiul liber: colaborăm mai mult, am căpătat obișnuința sharing-ului, a ajutorului dezinteresat. Businessul e atent, înțelege impactul, se adaptează.
 • VOCEA CELOR FĂRĂ DE VOCE. Și tendința asta se vede cu ochiul liber: Internetul face bypass-uri sociale inimaginabile în anii ’80, de pildă. Grupuri ignorate de media clasică și-au căpătat, prin Internet, o voce distinctă, bine articulată, iar impactul lor nu mai poate fi subestimat nici în business.
 • ERODAREA CONSUMERISMULUI. Nu-i o tendință de masă chiar, dar sunt totuși oameni care încep să se întrebe de ce le trebuie atâtea mașini, atâtea haine, atâta stuff. Se schimbă comportamente.
 • SĂNĂTATE & BIO. Acum 20 de ani nici nu știam ce înseamnă “organic” ori “bio”. Cine strâmba pe-atunci din nas la mâncarea procesată?

Acestea ar fi câteva dintre schimbări. Și probabil că fiecare dintre noi poate adăuga, la această listă, încă 2-3 abateri sistemice de la așa-numita “standard-procedure society”. 

GATA, AVEM BUGET. Consiliul Fiscal strigă din toate puterile.

Bugetul pe 2016 l-a desenat cabinetul Ponta în octombrie, l-a redesenat cabinetul Cioloș în noiembrie și l-a promulgat președintele Iohannis în decembrie.

 • CU DEADLINE-UL am rezolvat-o onorabil, dat fiind subitul schimb de ștafetă de la Palatul Victoria. Au trecut doar șase săptămâni de la protestele #Colectiv, dar parcă s-a întâmplat acum 3-4 luni, nu-i așa? (că veni vorba, în caz că vreți să citiți cea mai bine documentată reconstituire a tragediei scrisă până acum, împachetată într-o copertă de New Yorker, o găsiți în ultimul număr din DoR; iar dacă efortul jurnaliștilor de-acolo vă pare relevant, îi puteți sprijini abonându-vă – 100-200 de abonamente în plus înseamnă combustibil pentru alte reportaje de substanță).
 • DAAAAR, SĂ REVENIM. Cu bugetul, ne-așteaptă un an de dans pe sârmă într-o marjă de 5 sutimi distanță de pragul acceptabil de deficit, cel de 3% – am ajuns aici din pricina unei combinații de relaxări venite cu noul Cod Fiscal, majorări salariale pentru tot angajatul la stat și creșteri de bugete ministeriale (la care nimeni nu se aștepta, fie vorba între noi).
 • FOARTE ÎNGRIJORAT e Consiliul Fiscal, care protestează cu un val de expresii fără echivoc: “impact bugetar permanent”, “abatere de durată”, “chestionabil”, “relaxare fiscală de asemenea proporții”, “abrupt”, “derapaj deliberat”, “în flagrantă contradicție”, “vulnerabilizare de proporții”, “șocuri adverse”. Ne-așteaptă un an complicat, ce mai.

ÎNTR-UN TWEET

#capital românesc Primul studiu privind capitalul românesc, publicat de ZF. E de găsit doar în print. Câteva spicuiri, aici.

#norme Cod Fiscal Le găsiți pe site-ul Ministerului Finanțelor. Anca Dragu promite că până la 1 ianuarie vor fi aprobate.

#fără medicamente Dispare, cel mai probabil, publicitatea la medicamente de pe TV&radio. Legea a trecut prin Parlament, e în faza de promulgare.

#vine netflix Încă nu știm când, dar cică vine. Filme pe săturate. În SUA abonamentul e de 7,99 $ / lună.

#în sfârșit Sumele plătite necuvenit statului vor fi restituite cu dobândă, promit Finanțele. Nu-i bunăvoință, e decizie de la Curtea Constituțională.

#firme de apartament Complicații cu impozitul pe locuință pentru firmele de apartament și PFA-uri. Treceți pe la Fisc până la 31 martie.

#darea în plată Iohannis a întors legea dării în plată în Parlament cu notițe pe margine; BCE a dat aviz negativ.

Comments

comments