#44. Cele mai valoroase companii antreprenoriale, ce și cum va fi important în 2016, țara în care v-ar plăcea să trăiți și câteva idei noi pentru un an nou

Aceasta este o selecție din Monday Memo#44, un brief săptămânal cu informație pentru antreprenori. Pentru a primi în fiecare luni versiunea integrală pe email, abonează-te aici ABONARE LA NEWSLETTER


DE LA ZERO. Cele mai valoroase companii antreprenoriale

Ziarul Financiar și casa de investiții Capital Partners au realizat, pentru prima oară în România, un clasament al celor mai valoroase companii controlate de antreprenori.

Câteva informații interesante:

  • Primele 25 clasate adună o valoare totală de 6,5 miliarde euro, din care primele cinci înseamnă 4,2 miliarde euro.
  • Podiumul este ocupat, descrescător, de Banca Transilvania, RCS-RDS și Dedeman.
  • Fan Courier, compania fondată și condusă de Felix Păreșcanu și frații Neculai și Adrian Mihai, cu o valoare de piață de 156 milioane euro, intră pentru prima dată și în clasamentul celor mai valoroase 100 companii din România.
  • Valoarea companiilor a fost calculată pe baza rezultatelor financiare din 2014 sau pe baza capitalizării bursiere din noiembrie 2015.
  • Cinci dintre primele 25 de companii antreprenoriale sunt Societățile de Investiții Financiare (SIF). Greu de spus de ce au fost incluse, fiind organizații care intră doar cu un mare efort de imaginație în categoria celor antreprenoriale.

CONCLUZIE. Am putea spune că 2015 a fost anul examenului de maturitate pentru antreprenorii români. Opt dintre cei mai admirați oameni din business sunt antreprenori. Și există, pentru prima oară, un clasament al valorii pe care au creat-o.


PARIURILE ANULUI. Cele mai interesante stratup-uri din lume

  • Cele mai hot. Forbes a alcătuit un clasament al celor mai “hot” 50 companii noi, în funcție de creșterea valorii lor între două runde de finanțare. Împreună, au adunat 7 miliarde de dolari în 2015 și valorează 120 de miliarde de dolari.

[…] + un clasament al celor mai promițătoare în varianta integrală a Monday Memo. 


LUMEA ÎN 2016. Un an în care vom trăi periculos

O seamă de estimări anunță un 2016 care va ține în priză companiile, politicienii și economiștii din toată lumea. Nimeni nu deține un glob de sticlă care să garanteze viitorul, dar iată câteva lucruri de care vom ține cu toții seama.

  • Prețurile și inflația vor rămâne scăzute.
  • Se schimbă motoarele creșterii.
  • China, marea necunoscută.
  • Speranțe pentru Europa. Și câteva semne de întrebare.

[…] + detaliile esențiale și sursele de informație pentru cele de mai sus în varianta integrală a Monday Memo. 


ROMÂNIA, PE PODIUM. The Economist anticipează cea mai mare creștere din Europa

UNDE SĂ PLECI DE ACASĂ. Țările cu cea mai bună calitate a vieții

CE SE SCHIMBĂ. O sinteză a principalelor modificări de fiscalitate în 2016

[…] + detaliile esențiale, în varianta integrală a Monday Memo. 


SUBIECTE DE CONVERSAȚIE

 La cumpărături. Levente Hugo Bara, antreprenorul din Alba Iulia care a fondat și conduce Supremia, cea mai mare companie românească de condimente, a fost în decembrie la cumpărături. S-a întors în ajunul Crăciunului, cu două companii daneze în portofoliu, Tamaco Trading și Tamaco Pak. Iar în 2 ianuarie 2016 a anunțat că lansează o divizie nouă, care va instala automate de condimente în magazinele tradiționale care nu sunt în proprietatea unor lanțuri internaționale. Bara a fost ales “Antreprenorul Anului” de către EY România.

[…] + alte 6 informații pe care nu vreți să le ratați, în varianta integrală a Monday Memo.


AN NOU, IDEI NOI

Unde să călătoriți în 2016. Din Patagonia în Islanda și din Madagascar în Mongolia, CNN are o listă de 16 noi frontiere gata să fie descoperite.

Trei idei despre leadership în 2016.

Leadership de dincolo de business. Harvard Business Review are bunul obicei de a cere, la fiecare final de an, “lecții de înțelepciune” de la 10 lideri din artă, cultură, politică sau sport.

Cele mai bune discursuri TED.

[…] + detalii și alte informații pentru reflecție și inspirație în 2016, în varianta integrală a Monday Memo.


Pentru varianta integrală a Monday Memo vă puteți abona aici ABONARE LA NEWSLETTER

 

Comments

comments