#49 / Planul “comisiei de tăiat hârtii”; prima facultate pentru antreprenori; cel mai nociv cuvânt din business + câteva insight-uri despre cum funcționează de fapt media românească.

VOM AVEA “COMISIE DE TĂIAT HÂRTII”. Și, eventual, stenograme la liber. Ținem pumnii.

Ministerele au primit săptămâna trecută ordin să vină cu propuneri de simplificare a pașilor birocratici – număr de hârtii, taxe administrative – pe care îi presupune derularea unei afaceri. Pentru că “povara administrativă”, cum numește guvernul chinuitoarea relație dintre companii și statul român, s-ar fi cifrat în 2013 la circa 3 mld. euro, “reprezentând circa 2,1-2,2% din PIB-ul aferent” acelui an (nu e clar cum a fost calculată valoarea – și probabil că nici nu are vreo importanță).

“COMISIA DE TĂIAT HÂRTII” va urmări “trei paliere de simplificare”, spune Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei premierului, într-un interviu pentru Profit.ro. “Un palier ține de mediul de afaceri, un palier ține de contribuabil, de cetățean, de numărul de hârtii și de birocrația pe care trebuie s-o întâmpine atunci când se adresează administrației, iar al treilea ține de administrația însăși și de numărul de circuite, de hârtii pe care le plimbă un minister sau altul, fie în interior, fie între ministere, fie între ministere și centrul Guvernului, care sunt enorm de multe și o parte sunt, într-o bună măsură, complet nenecesare”. Ușor n-are cum să fie; o mulțime de funcționari vor rămâne fără obiectul muncii.

LA CAPITOLUL TRANSPARENȚĂ, proaspăt înființatul Minister pentru Consultare Publică și Dialog Social vine cu o idee: cum ar fi ca stenogramele ședințelor de guvern să fie făcute publice? Declarațiile secretarului de stat Mihai Lisețchi, care spune a discutat deja cu mai multe ministere, sună mai mult a wishful thinking decât a plan. Să vedem.

În viața reală, lucrurile stau deocamdată astfel:

 • Teodor Tiță propune, pe blogul său, “Legea cu un singur articol”: “Nicio instituție nu poate cere de la cetățeni o informație care este disponibilă într-o bază de date a statului”. De citit.
 • Viorel Ilișoi își povestește, în “Statule, ți-am dat un leu!”, aventura plății asigurării medicale obligatorii. Aventura se încheie așa: “Am început să calculez în minte: 500 de lei ratați, plus o plimbare la Timișoara, 15 lei la taxi, 7,8 lei pe 6 călătorii cu RATB, oboseală, o zi pierdută… Asta nu mi-a plăcut deloc. Dar de ce să mă plâng eu, simplu cetățean, când însuși statul cheltuie mai mult de un leu ca să încaseze un leu de la mine?”.

PRIMA FACULTATE PENTRU ANTREPRENORI. Înscrierile au început.

Avem, din toamnă, facultate de antreprenoriat – singura de acest fel din România. Numele ei e Entrepreneurship Academy (EA) și va fi deschisă la București în parteneriat cu Team Academy International din Olanda – dezvoltată pe un model educațional șlefuit în două decenii, exportat în timp în 18 țări – ale cărui rezultate sună impresionant: 91% dintre absolvenți își găsesc loc de muncă după terminarea facultății și 47% au, după doi ani, un business funcțional.

 • CE E DIFERIT? În primul rând, diferită e una dintre promisiunile-cheie de pe homepage: “Intri la facultate sau îți faci o afacere? Ambele”; cu alte cuvinte, “îți faci propria ta firmă încă din prima zi, pe care o vei administra sub îndrumarea profesorilor”. În al doilea rând, diferite sunt și principiile care stau la baza modelului educațional – și care sunt cinci la număr: 1. “Nu studenți, ci echipă de antreprenori”; 2. “Nu teorie, ci învățând și făcând”; 3. “Nu simulări, ci afaceri reale”; 4. “Nu săli de clasă, ci spații de birouri”; 5. “Nu control, ci auto-organizare”. Cursanții învață așadar făcând business adevărat, sub îndrumarea câte unui “team coach”.
 • PROFESORII? Toți sunt, dacă verificați lista, oameni cu experiență în afaceri. Printre ei, Adrian Stanciu, Cosmin Alexandru (care e și decan al Entrepreneruship Academy), Florin Ilie (ING), Sergiu Neguț (Maastricht School of Management), Steven van Groningen (Raiffeisen Bank).

CUM INTRI LA ENTREPRENEURSHIP ACADEMY? Primul pas ar fi înscrierea la așa-numitul BootDay lunar în care candidații au de rezolvat, în 10 ore, brieful pe care-l primesc, propunând unei companii românești soluții concrete, aplicabile în business; la primul BootDay, care a avut loc la 6 februarie, au participat 12 candidați. Următorul va avea loc în perioada 12-13 martie. Pentru detalii despre înscriere, click aici.

CEL MAI NOCIV CUVÂNT DIN BUSINESS. “Trebuie”, cu toate versiunile lui.

Articol simpatic în Forbes despre frecvența lui “trebuie”, “ar trebui” și “trebuia” în business – și despre efectele secundare pe care acest verb le are în relații. Autoarea, care e CEO al unei organizații pe nume Human Workplace, ne îndeamnă ca în 2016 să facem efortul de a-l scoate din vocabular. Pentru că, spune ea, e un cuvânt care le semnalează celorlalți frustrarea noastră că nu fac lucrurile așa cum am vrea noi. Pentru că e echivalentul unei critici. Pentru că vine din frică și generează neîncredere.

/ROCIFRE/

 • RECUPERĂRI: 0,87% Atât a reușit să recupereze în 2014 ANAF din totalul sumelor confiscate – și notificate – prin sentințe judecătorești, conform ultimului raport al Curții de Conturi. Alte concluzii – cum a crescut de 14 ori fondul de rezervă al premierului Ponta, cum a cheltuit Departamentul Antifraudă 63% din buget pe transport și cum n-are Ministerul Agriculturii documente justificative pentru 2 mil. lei, cheltuiți de un târg desfășurat la Nürnberg – găsiți în articolul “Devalizarea din 2014” publicat de PressOne.ro. Raportul integral, aici.
 • CREANȚE: 922.915.098 lei Cea mai mare creanță a statului român, așa-numita “creanță Libia”, o veche poveste cu Dinu Patriciu. Pe locul 2, o companie pe nume Oana Management – o poveste cu vinuri de data asta. Urmează frații Micula, care ocupă locurile 3 și 4, și o firmă din Suceava deținută de un cetățean turc. Detalii despre top 5 datornici, pe economica.net.
 • FIRME NOI: 113.000 Antreprenori noi în 2015; mai precis companii noi. Asta înseamnă +11% față de 2014, conform ONRC. Domeniile? Comerț, agricultură și activități profesionale.
 • PREȚURI: +6,7% Creșterea medie a prețului locuințelor în marile orașe. Scăderi în 2015? Doar în București și Constanța.

/ÎNTR-UN TWEET/

# EXINCȚIA SCRUMIERELOR. La 16 martie intră în vigoare Legea care interzice fumatul în orice spațiu public închis. Oare câte scrumiere dispar de pe mesele barurilor, cluburilor și restaurantelor? Ce cred proprietarii, aici. Ce s-a întâmplat în alte țări ne povestește economica.net.

# CLAUZE ABUZIVE. La 9 februarie Curtea Constituțională cântărește contestațiile băncilor la Legea clauzelor abuzive; bancherii susțin că modificările din 2013 sunt neconstituționale pentru că se aplică retroactiv. Detalii, aici.

# D’ALE ANAF-ULUI. Ce caută de obicei inspectorii în timpul controalelor și ce industrii și-au luat ca țintă anul acesta, aici.

# AVANTAJ ROMÂNIA. “Polish gloom seen by minister as chance for Romania to shine”, scrie Bloomberg, care consemnează opinia ministrului de Finanțe Anca Dragu.

# POL HI-TECH Numărul IT-ştilor români din nord-estul ţării ar putea creşte de patru ori în următorii 15 ani, cu Iașul drept magnet regional de talente, scrie ZF.

# TRIBUL ANTREPRENORILOR. În caz că sunteți în Silicon Valley la sfârșit de iunie, mergeți la Global Entrepreneurship Summit. În caz că nu, poate vreți să mergeți.

# TAXE LOCALE. Mini-ghid de plată a taxelor și impozitelor locale în 2016 făcut de un funcționar public care știe despre ce vorbește, în republica.ro.

ALTE TITLURI DIN MONDAY MEMO #49

 1. AVEȚI BUGET DE PUBLICITATE? Câteva insight-uri notabile despre vectorii mesajelor dvs.
 2. CE FEL DE NEGOCIATOR EȘTI? Test Harvard Business Review.
 3. “A” DE LA ALPHABET, NU DE LA APPLE. Dincolo de cifre.
 4. CÂT DE INFLUENT EȘTI ONLINE? Există un sistem de măsurare.

Aceasta este o selecție din MONDAY MEMO, un brief săptămânal de informație de business croit special pentru oameni ocupați. Parcurgem săptămânal sute de articole din presa românească și internațională, sintetizăm informația, punem linkuri și împachetăm totul pentru o lectură de maximum 10 minute.

Dacă vreți să găsiți în Inbox, în fiecare luni dimineață, versiunea integrală a MONDAY MEMO, click aici pentru abonare. 

Comments

comments