#52. Ce trebuie să știti despre 2016

“Am sperat că va exista o adaptare din ambele părți, a mea la sistemul birocratic, dar și invers. Eu încerc, dar nu prea funcționează.“Eu, Dorel”, un text la care nu știi dacă să râzi sau să te încrunți. Valeriu Nicolae, fondator al Policy Center for Roma and Minorities, actualmente consilier al premierului Dacian Cioloș, despre experiența în măruntaiele administrației românești.  


UȘOR CU ECONOMIA PE SCĂRI. Consumul urcă prea repede pentru cât pot duce mușchii economiei

Săptămâna trecută am avut ocazia de a privi în viitor prin trei lentile diferite. Comisia Europeană a publicat Raportul de țară pentru România, guvernatorul Mugur Isărescu a arătat mustrător cu degetul către diferite colțuri din realitate, iar șefii de companii și-au declarat clar optimismul în Barometrul EY pentru 2016. Viziunea arată bine, dar în subsoluri mustesc tot felul de primejdii.

PE PODIUM: Economia României va fi printre primele zece economii europene după rata de creștere – 4,2% – depășită doar de Irlanda, cu 4,5%. Polonia? 3,5%, dacă tot ați întrebat.

UNDE DOARE. Comisia Europeană pune degetul pe câteva puncte sensibile:

 • Exporturile au recuperat și au susținut economia pentru că România și-a recăpătat competitivitatea datorită costurilor. Povestea nu va dura: creșterea salariilor e inevitabilă, iar exportatorii români trebuie să găsească soluții de valoare adăugată.
 • Politica bugetară e periculoasă. Scăderile de taxe, creșterile de cheltuieli și de salarii vor mări de trei ori deficitul bugetar ca procent din PIB până în 2017, la 3,8% din PIB. În ianuarie 2016, trei sferturi din cheltuielile bugetului s-au dus pe salarii și pensii.
 • Piața muncii e din ce în ce mai strânsă. Instituțiile care se ocupă de subiect nu fac nimic. De fapt, nu funcționează, ca să cităm raportul Comisiei. Prea mulți tineri șomeri, prea puțin oameni ocupați, prea mulți copii care abandonează școala. Pe scurt, salariile nu vor merge decât în sus și vor depăși productivitatea.
 • Administrația e și ineficientă și ineficace și încurcă economia și deciziile companiilor.

BANI MAI SCUMPI. Mugur Iărescu, guvernatorul băncii centrale, e îngrijorat și el de câteva lucruri: creditul și consumul cresc prea rapid, iar oferta nu ține pasul. Ceea ce înseamnă inflație, creșterea importurilor, presiune pe leu în a doua parte din 2016. Bref: va crește, în primă etapă, dobânda cu care “aspiră” lichiditatea de la bănci (azi la 0,25%) apoi va crește dobânda de politică monetară (referința pieței, azi la 1,75%) undeva înspre toamnă. După care vor crește dobânzile la credite.

CUM SE VEDE DIN BUSINESS. EY România a întebat, pentru Barometrul amintit mai sus, 421 de șefi de mari companii cum văd ei anul 2016. Optimist, au spus 61% dintre ei.

 • Peste jumătate se așteaptă ca afacerile să le crească în ritm de 5%-20% și au așteptări similare pentru profituri.
 • Salariile sunt, evident, în creștere, chiar mai repede decât numărul de angajări, iar productivitatea e o preocupare importantă, ceea ce confirmă în parte evaluarea Comisiei despre viitoare probleme de productivitate și competitivitate.
 • Două treimi se așteaptă la cerere mai mare din partea clienților și consumatorilor ceea ce, din nou, confirmă avertizarea lui Mugur Isărescu legată de capacitatea economiei de a duce această cerere.
 • Iar pe primele trei locuri în clasamentul obstacolelor în calea creșterii sunt birocrația, incertitudinea și politicile publice ambigure și fără viziune.

ÎN CONCLUZIE. Dacă, o dată ajunși aici, aveți cumva impresia că statul e principalul factor de risc în economie și că suntem toți taxați deși ne vedem de treabă cât putem de bine, probabil că aveți dreptate.


EPOCA DIRECTIVELOR. Cum vrea Parlamentul să rezolve problema producătorilor români

Anul trecut, Senatul a adoptat un proiect de lege care obligă marile lanțuri de retail, dar și pe toți ceilalți comercianți de produse alimentare, să aibă în rafturi cel puțin 51% legume, fructe și carne din producția românescă. Proiectul a stat bine-mersi nediscutat de Camera Deputaților, care l-a pus săptămâna trecută pe ordinea de zi în comisia pentru agricultură.

 • Au apărut două idei noi susținute, culmea, de un liberal (Nini Săpunaru): supermarketurile să fie obligate să vândă legume, fructe, carne, dar și lapte și pâine din producția românească în proporție de 51%. Marile rețele de retail să fie închise de sâmbătă la prânz până luni, ca sa dea o șansă piețelor și, astfel, să încurajeze producătorii locali.
 • Evident, proiectul a fost făcut fără nicio legătură cu realitatea. Fermierii îl privesc cu sprâncenele ridicate: n-au nici capacitate de transport, nici de ambalare pentru astfel de operațiuni. Și, oricum, ar vrea subvenții dacă legea intră în vigoare. Producătorii mari spun că e inaplicabilă.
 • Mai ciudat este că ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat cu mare lejeritate că ideea e bună. Întrebat de Hotnews cum vede lucrurile, s-a răzgândit: statul român nu va putea impune așa ceva către supermarketuri. E împotriva legilor europene, de fapt.
 • La fel de evident, există soluții bazate pe piață nu pe directive. Dar ele cer timp, efort și înțelepciune: la Apahida, o cooperativă de producători a ajuns nu doar în Kaufland și la Profi, dar și pe agenda Ambasadorului SUA, care i-a premiat cu titlul Antreprenorul Lunii. Povestea proiectului susținut prin programul Romanian-American Foundation de dezvoltare a micilor fermieri se află aici.
 • Patru dintre cei mai mari angajatori din economie sunt rețele de retail, ceea ce însemnă că o astfel de lege se poate întoarce foarte ușor împotriva a zeci de mii de oameni.

ÎN CONCLUZIE. Avem un proiect discutat jumătate de an care, probabil, nu va trece niciodată, pentru că e inaplicabil, ineficient și împotriva economiei. Discuția consumă timp și energie, inclusiv pentru acest Monday Memo J. Între timp, e ratată șansa unei discuții productive. Cel puțin în Parlament.


MAI SIMPLU. Cum înaintează guvernul Cioloș în hățișul birocratic al țării

Nu e un secret: ineficiența administrației și birocrația scăpată de sub control sunt piedici considerabile în business și în viața oamenilor. Dacă are cineva nevoie de dovezi, ele se află aici, și aici.

Cabinetul condus de Dacian Cioloș a anunțat că se va ocupa de acest lucru. Săptămâna trecută a lansat platforma maisimplu.ro, un instrument care, deocamdată, adună probleme și propuneri de la cetățeni și companii.

S-au strâns aproape 1.500 de situații pe platformă, majoritatea absurdități de sistem legate de numărul imens de dosare care trebuie depuse repetat, când ar putea fi preluate datele de la alte instituții. Sau proceduri fără rost și declarații inutile.

Euractiv detaliază cum funcționează comisia.

TOTUȘI. Important este care va fi prima decizie concretă, vizibilă, legată de birocrație. Cetățenii, precum se vede, au multă bunăvoință.


CORUPȚIA: UN BILANȚ. DNA și-a prezentat raportul pe 2015

Laura Codruța Kovesi, șeful DNA, a anuțat săptămâna trecută că instituția pe care o conduce a depășit propriul record din urmă cu un an, când a prezentat cele mai mari cifre de la înființarea instituției. Ce a spus Kovesi în discursul ei de bilanț:

 • 1250 de inclulpați trimiși în judecată. 500 cu funcții de conducere. În premieră, un prim-ministru în funcție (Victor Ponta) trimis în judecată. Procentul de condamnări definitive este de peste 92%.
 • Numărul oamenilor cu funcții publice trimiși în judecată s-a triplat. O treime dintre președinții de consilii județene sunt judecați.
 • 500 milioane euro măsuri asiguratorii pentru prejudiciile din dosare.
 • Mita dată pentru dosarele trimise în judecată e de 431 milioane euro, cât bugetul de autostărzi pe trei ani al României. “Există sectoare în domeniul achizițiilor publice unde corupția e generalizată”.
 • 200 milioane euro de recuperat în urma sentințelor definitive din 2015.
 • 000 ce dosare pe masa DNA, dublu față de 2010. Fiecare dintre cei 97 de procurori a avut 110 dosare. Instituția are de rezolvat un număr dublu de cazuri față de câte poate duce.
 • 82% din cauze au la bază o sesizare de la oameni, companii sau instituții. Încrederea față de DNA este la 61%, cel mai mare ivel de încredere pentru o instituție din domeniul judiciar
 • Și un avertisment: DNA s-a ocupat de marea corupție. În 2016 va privi către administrația locală și alte locuri mai puțin evidente.

Laura Codruța Kovesi va fi probabil reinvestită în funcție, la propunerea Ministrului Justiției.

ÎN CONCLUZIE. Riscăm situația în care DNA devine singura instituție care se ocupă de subiectul corupției în România. Ritmul în care crește numărul de dosare e și un simptom al bolii societății românești și un simptom al faptului că rădăcinile administrației sunt putrede. Și că trebuie curățate.

SUBIECTE DE CONVERSAȚIE

NEWS.RO. Astăzi se lansează oficial news.ro, o nouă platformă de știri în spatele căreia se află o echipă alcătuită din foși jurnaliști ai Mediafax. News.ro este o agenție de presă cu fluxuri de știri din toate domeniile (economic, politic, social, justiție), iar serviciile sunt gratuite timp de o lună, până la finalul lunii martie.

BREXIT. David Cameron, premierul Marii Britanii, a stabilit data referendumului pentru ieșirea sau rămânerea țării în Uniunea Europeană pe 23 iunie 2016. Un vot pentru părăsirea Uniunii ar fi o veste proastă pentru toată lumea. Ce înseamnă și care ar fi consecințele, în The Economist.

ROMÂNIA E FIERBINTE. Cel puțin așa consideră unul dintre consultanții imobiliari cu care Ziarul Financiar a vorbit săptămâna trecută. Ziarul consideră săptămâna trecută, când au fost anunțate proiecte imobiliare de 250 de milione de euro, “cea mai tare săptămâna din real-estate”.

RBL SUMMIT. Aproape 300 de antreprenori, șefi de companii, reprezentanți ai Guvernului și lideri de organizații se întâlnesc joi și vineri la București pentru a cincea ediție a Romanian Business Leaders Summit, conferința anuală Fundației RBL. Agenda e bine asezonată cu antreprenori mari, fondatori ale unor companii inovative, reformatori ai educației sau lideri ai noii generații din business. Ne vedem acolo.

LINIȘTE FRAGILĂ ÎN SIRIA. Sâmbătă a intrat în vigoare un armistițiu temporar, agreat de 97 de grupări siriene, guvernul țării și forțele aeriene ruse. Acordul de încetare a focului exclude, totuși, largi suprafețe din interiorul țării , acolo unde Rusia și Siria vor să continue să atace Statul Islamic și grupările Al-Quaeda. Războiul din Siria este principalul motiv pentru care Europa se confruntă cu cea mai mare criză a migrației de după al doilea război modial.

MAI ECONOMIC DE ATÂT NU EXISTĂ. După Delta Airlines, United și American anunță introducerea unei noi clase pentru zborurile de linie: basic economy. Pasagerii care aleg un astfel de bilet n-au dreptul să-și alegă locul în avion, nu pot schimba rezervarea și, în general, pierd orice mic privilegiu oferit de un loc obișnuit, în schimbul unui preț mai mic pentru bilet. The Economist suspectează că vor să facă zborul atât de neplăcut, încât oamenii vor fi dispuși să plătească extra pentru un loc la clasa economy, astăzi standardul pentru toate liniile aeriene.

WELCOME TO AMERICA. Stripe, un procesator american de plăți fondat de doi tineri și evaluat la 5 miliarde de dolari, a anunțat săptămâna trecută lansarea unui serviciu care permite oricărui antreprenor, de oriunde din lume, să înființeze o companie în Statele Unite, contra unei suma de 500 de dolari. Stripe Atlas pe numele său, serviciul se ocupă de toate documentele pentru înființarea unei companii (mai ales de tehnologie) în Delaware. Detaliile despre varianta beta a programului, în New York Times.

CEI MAI IUȚI 5.000. Inc.com a publicat lista companiilor private (nelistate) europene cu cel mai rapid ritm de creștere. Peste 300 dintre ele provin din România.

APPLE versus FBI. Lupta legală între Apple și FBI pe tema accesului la un iPhone ce a aparținut unui membru ISIS implicat într-un atac terorist din San Bernardino e mai mult decât pare. FBI a cerut companiei să fabrice un soft cu ajutorul căruia să poată fi păcălit sistemul de securitate care apără telefoanele Apple în cazul în care parola de deblocare e introdusă greșit de prea multe ori. Tim Cook, șeful Apple, a refuzat: un astfel de soft nu există și nu poate fi creat, pentru că ar fi echivalentul unei chei universale de acces în toate telefoanele produse de companie. Periculos. Mai ales pentru un brand recunoscut pentru standardele de securitate ale produselor sale.

Între timp, compania din Cupertino lucrează la crearea unui telefon “impenetrabil”. iPhone 7 va avea, se pare, noi standarde de securitate și nu va permite accesul neautorizat nici măcar “creatorului” său.

UN TRIB NEOBIȘNUIT. Dacă folosiți serviciile unei companii de curierat pe bicicletă numită “Tribul”, vă va plăcea povestea lui Ariel, tânărul fondator al unui business neașteptat, spusă în republica.ro.

CONECTAȚI.

TRĂIM PERICULOS.

NU FACEȚI ASTA ACASĂ. Guy Kawasaki despre cele 10 greșeli de căpătâi ale antreprenorilor și strategia câștigătoare.

UITAȚI DE MOTIVAȚIE.

BREAKING POINT.

NO TODO TODAY.


Aceasta este o selecție din MONDAY MEMO, un brief săptămânal de informație de business croit special pentru oameni ocupați. Parcurgem săptămânal sute de articole din presa românească și internațională, sintetizăm informația, punem linkuri și împachetăm totul pentru o lectură de maximum 10 minute.

Dacă vreți să găsiți în Inbox, în fiecare luni dimineață, versiunea integrală a MONDAY MEMO, click aici pentru abonare. 

Comments

comments