#53 / De-ale fiscului; ce spui când te trezești în mijlocul unui conflict; o lege cu mulți nervi + câte ceva despre “personajul săptămânii” (hint: candidează la președinția SUA).

IARĂȘI NOI ȘI FISCUL. Avem un șef nou la ANAF + 088 e cel mai detestat formular din România.

Nu trece săptămână fără știri de la ANAF. Ultima șarjă de noutăți:

 • NOUL DIRECTOR AL ANAF e tax directorul de la KPMG, Dragoș Doroș (43 de ani). Înainte de KPMG, Doroș a lucrat la EY și la casa de avocatură NNDKP, ba chiar a fost un pic și în guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. Misiunea lui: reforma uneia dintre cele mai birocratice instituții din România.
 • CEL MAI DETESTAT document al ANAF e formularul 088, pe care trebuie să-l depună companiile care solicită înregistrarea în scop de TVA, după cum reiese din plângerile și sugestiile trimise către maisimplu.gov.ro, site-ul anti-birocrație lansat recent de guvernul Cioloș. “Murim cu el de gât și tot îl simplificăm”, a spus Dragoș Pîslaru, consilierul lui Cioloș, în cadrul summit-ului Romanian Business Leaders.
 • NIVELUL DE ÎNCREDERE dintre contribuabil şi ANAF, ca organ de control, “nu a fost demult atât de jos”, spune Gabriel Biriș, secretar de stat în MFP. De ce? “Pentru că, ani de zile, nu s-a făcut nimic în combaterea evaziunii fiscale; a fost un joc de glezne”.
 • NUMĂRUL CONTESTAȚIILOR depuse împotriva ANAF a crescut de 2,5 ori în 2015 față de anul anterior, până la 21.168. Pare c-ar fi de rău, dar probabil că e de bine: înseamnă că se înmulțesc inspecțiile + înseamnă că mediul de business ridică vocea și își apără drepturile.
 • PATRU PE LOC la concursul pentru cele 271 de posturi vacante de inspectori antifraudă ANAF. Da, 271. Te întrebi ce se petrece, că doar Direcția Generală Antifraudă fiscală a fost înființată încă din 2013.

E MARTIE, E “OPERAȚIUNEA VENUS”. Ținta lunii pentru Direcția Generală Antifraudă: florăriile și vânzătorii ambulanți + restaurantele + saloane de înfrumusețare. Alte denumiri de operațiuni recente: “CRISTAL”, în centrele engros, și “REVELION”, în baruri, restaurante și cafenele. Ne place jocul cuvintelor; așteptăm acum operațiunea “SHOCK AND AWE” împotriva marilor evazioniști, vezi aici întreaga doctrină.

DE-ALE CONFLICTELOR. Ce să spui când se înfierbântă dezbaterea.

Harvard Business Review are un articol despre “conflictele productive” care se transformă, înainte să-ți dai seama, în “conflicte contraproductive” (certuri, în limbaj comun). Cum procedezi? Cum ții hățurile, cum eviți un deznodământ care n-are nicio legătură cu scopul inițial?

 • Textul dă câteva rețete de replici “de temporizare” (ca orice rețete, sună “de plastic”; nu prea te vezi, în focul controversei, amintindu-ți formulări precum “Mulțumesc că ai ridicat această problemă; nu mă simt confortabil cu direcția în care ne îndreptăm și m-aș simți mai bine să discutăm chestiunea alături de echipă”);
 • Totuși, nu formulările sunt miezul articolului, ci ceea ce stă în spatele lor: șmecheria ar fi, crede autorul, să reușești să nu fii de acord cu celălalt fără să-l invalidezi și să-i discreditezi punctul de vedere;
 • În momentul în care accepți ideea că dezbaterea/conflictul pot fi productive și că persoana cu care ești în conflict s-ar putea să aibă un punct de vedere valid, natura conflictului se va schimba de la sine; și de-aici vor decurge, natural, și cuvintele potrivite.

Și acum să ne imaginăm cum ar suna talk-show-urile politice care ar ține cont de-o așa filozofie.

CÂND CREȘTEREA = ALARMĂ. Ne dopăm și în 2016?

Avem “o creștere economică de invidiat”, spune ministrul Finanțelor, dar ea izvorăște din consum, nu din investiții ori exporturi.

 • Riscul, spune Anca Dragu, e să avem ceea ce se numește “creștere peste potențial”, care “este cea mai periculoasă, pentru că asta înseamnă că noi consumăm mai mult decât producem”, antrenând dezechilibre.
 • În 2015 am avut +3,7%, față de o previziune de +2,6% a Comisiei Europene, dar această creștere e una “dopată”, spune Dragu.
 • Minusurile listate de Comisie? “Contribuţia investiţiilor la creşterea potenţială şi la competitivitatea globală a României este limitată de întârzierea investiţiilor publice, de ineficienţa lor, de lipsa de prioritizare a proiectelor în materie de investiţii şi de rata de absorbţie scăzută a fondurilor UE”.

ÎN ROMÂNIA [săptămâna exprimată în cifre]

WANTAPRENORI 70% Procentul românilor care își doresc să devină antreprenori – cel mai ridicat nivel din UE – a anunțat Mihai Marcu, președintele Romanian Business Leaders (RBL), la summit-ul de săptămâna trecută. Și tot aici, în România, avem și cea mai mare frică de eșec.

ACHIZIȚII PUBLICE: 11,3 mld. euro Valoarea achizițiilor publice în 2015; jumătate dintre ele au fost contestate. O analiză cifră cu cifră, pe cursdeguvernare.ro.

LOCUL: 30 România ocupă locul 30 din 40 într-un clasament global al celor mai atractive piețe de retail în 2016; din cei 150 de retaileri întrebați de consultanții imobiliari de la CBRE, 8% vizează anul acesta piața românească. Dacă vă interesează studiul, un brief pe anul anterior găsiți aici (versiunea 2016 nu e încă pe site). Știrea Agerpres, aici.

DEFICIT BUGETAR: x 3 Creșterea estimată a deficitului bugetar al României în doi ani – din motive de decizii fiscale “expansioniste” pentru 2016 și 2017, cf. Raportului de țară al Comisiei Europene. Raportul, întreg, cu grafice-cifre-tabele, aici.

EXOD: 80.000/AN. Numărul românilor care pleacă anual la lucru în străinătate – 80% dintre ei sunt din mediul rural – după cum a spus la summit-ul RBL ministrul Agriculturii. Înseamnă echivalentul a 24 de comune. Sau al unui oraș cât Focșaniul.

OSIM: 2017 Ceva prioritar pentru noi a devenit prioritar și pentru OSIM: refacerea bazelor de date, care va fi gata “undeva la începutul lui 2017”, a promis șeful OSIM, Andrei Ioan Alexandru. “Am fost de curând în Republica Moldova, unde am văzut o bază de date foarte bine pusă la punct”, a mai povestit el. Mai bună ca a noastră. Cool.

O LEGE CU MULȚI NERVI. De ce ne-ar păsa de ea?

Furie și neputință în lumea bancherilor: cu o rotundă unanimitate, senatorii au votat o formulă ușor modificată a legii dării în plată, cea pe care președintele a trimis-o anul trecut înapoi în parlament spre reexaminare; urmează la vot, săptămâna aceasta, deputații. Și apoi gata, vom avea lege. Treaba e că avem-n-avem-credite, vrem-nu-vrem-să-luăm, cumva această lege tot ne afecta, fie și prin ricoșeu.

CONTEXT. Pe scurt, legea spune că cel care s-a împrumutat la bancă pentru o casă și ajunge la concluzia că nu poate plăti ratele – plafonul proaspăt adoptat e de 150.000 de euro – poate decide oricând să predea casa băncii, care e obligată să stingă datoriile omului, indiferent că acestea acoperă sau nu valoarea creditului inițial. Legea ar urma să se aplice, dacă va fi votată în această formă de deputați, și în cazul creditelor vechi, adică retroactiv, și în cazul celor din programul Prima Casă.

REACȚIILE BANCHERILOR & FINANȚIȘTILOR. Multe, disperate, exasperate:

 • Dacă riscul de a nu-și recupera banii crește, băncile au două variante: să mărească avansul sau să crească costul creditelor. Trei dintre ele (Raiffeisen, Bancpost și Banca Românească) au mărit deja avansul. Prin urmare, va scădea accesul oamenilor la credite ipotecare și, bineînțeles, creditarea. “Majoritatea tăcută se va trezi şi va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce cresc ratele la credite? Momentul acela este un moment pe care eu nu aș vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile”, a spus Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB).
 • Pentru că nu-și vor putea lua case, unii tineri vor emigra, anticipează Sergiu Manea, directorul executiv al BCR; “Tinerii trebuie să simtă că încep să acumuleze avere în țară, iar casa este principala avere a românului”, a spus Manea.
 • Florian Libocor, economistul șef al BRD-GSG, a publicat pe Hotnews un text în care a vorbit de consecințe – “banca este la discreția celui creditat”, e obligată să accepte casa când decide cel creditat și indiferent dacă valoarea acesteia acoperă datoria”; Libocor a propus și un exercițiu de imaginație, arătând cum poate fi fentat plafonul de 150.000 de euro stabilit prin lege.
 • Altfel, băncile nu se împacă deloc cu ideea de aplicare retroactivă a legii, adică și pentru creditele deja în derulare, așa că vor contesta în instanță cererile venite pentru acele credite, a anunțat Steven van Groningen de la Raiffeisen; aplicarea retroactivă e contrară principiilor statului de drept, a argumentat el.
 • BNR a făcut niște estimări de pagube pe prima versiune a legii, cea retrimisă de Iohannis în parlament; băncile, spune BNR, ar putea suferi pierderi de 2-4 mld. euro.
 • Aplicarea legii și în cazul Primei Case va bloca programul, a avertizat chiar în timpul dezbaterilor Ministerul Finanțelor, prin secretarul de stat Enache Jiru; plus că băncile vor da în judecată statul român la tribunale internaționale, iar dacă statul va pierde, a mai zis Jiru, despăgubirile vor fi plătite de la buget, adică din banii noștri.
 • Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, trece de consecințele măsurabile și vorbește, într-un articol amar, despre nocivitatea unei legi care consfințește “disprețul maxim față de contracte […] private” și despre legiuitorii care nu mai pot fi controlați nici de propriile partide, nici de electorat.
 • În final, Guvernul a decis că susține legea dării în plată, cu condiția să-și păstreze caracterul social și să nu se aplice la Prima Casă. De urmărit și de comentat după votul din Camera Deputaților.

ÎNTR-UN TWEET [info relevantă, pe ffff scurt]

# PENTRU ANTREPRENORI. Vom avea trei fonduri de investiții – două de pre-seed și seed, dar și unul de capital de risc – cu bani de la Guvern. 100 mil. euro, în total.

# CARABULEA ARESTAT Și fiul lui, de asemenea; în dosarul Carpatica Asig; acuzație de “grup infracțional”; statul suspectează prejudicii de cca. 1 mil. euro.

# RIP POLAROID Gata, FujiFilm oprește producția ultimului tip de film pe care-l fabrica pentru legendarele aparate de fotigrafiat Polaroid.

#TWITTER PE MINUUUUUS “Time” calculează că, de la lansare, acum mai bine de zece ani, extrem de popularul Twitter a pierdut peste 2 mld. dolari. Scumpă popularitate.

# ANALIZĂ MORGAN STANLEY Cât de puternic ar putea fi afectată economia României de suspendarea zonei Schengen.

PERSONAJUL SĂPTĂMÂNII. Bernie Sanders, premiul întâi cu coroniță.

Un tweet nefericit al candidatului la nominalizarea Partidului Democrat, Bernie Sanders, a stârnit un val de replici amuzate și-un bun prilej de PR pentru companiile românești cu viteză de reacție. Dincolo de distracție, povestea e o bună lecție despre puterea social media.

CE-A SPUS SANDERS PE TWITTER: “Today, people living in Bucharest, Romania have access to much faster Internet than most of the U.S.. That’s unacceptable and must change”.
CE-A URMAT: 2.400 retweet-uri, cca. 5.000 de like-uri și sute-mii de comentarii de la români încântați de netul lor mai bun ca al americanilor.

 • prima reacție din business a fost cea a paravion.ro, care l-a invitat pe cheltuiala sa pe Sanders la București (“Come over and experience our great Internet. You can tweet unlimited. Bring a friend, plane tickets are on us!”; replica, preluată de Associated Press, a ajuns și toată presa americană, inclusiv în în New York Times).
 • UPC România a făcut câteva de mini-afișe postate pe pagina de Facebook în care a inclus tweet-ul cu pricina și răspunsul companiei. Cel mai inspirat copy: “Mr. Sanders, you maybe left, but you are right”.
 • O mână de oameni au pus peste noapte de-un site, berniespeedtest.com, pe care-ți poți măsura viteza la Internet; povestea lor a scris-o, la doar câteva ore de la lansarea site-ului, start-up.ro.
 • Au părut, bineînțeles, glume grozave (Sergiu Floroaia: “The Internet in Romania is so fast that the news of you losing the elections is already here”) și simpatice parafraze (Iulian Tănase: “Today, people driving in Bucharest, Romania, have access to much slower speed in traffic flow than most of the US. That’s unacceptable and must change”).
 • Dacă vă pare o poveste frivolă, aveți dreptate; dar să știți că au scris despre ea New York Times, CNNNPR și cam toată media cu abonament Associated Press.

#DEȘTIUT [#decitit #devăzut #degândit #deîncercat]

# UN ALTFEL DE TO-DO-LIST. Da, e obositor cu to-do-urile în carnet, pe computer, pe telefon, pe post-it-uri, peste tot. Poate vă face cu ochiul “soluția tablei”: vă puteți vopsi un perete cu vopsea specială, pe care puteți scrie cu cretă. Un tânăr antreprenor român, Ariel Constantinof, și-a documentat aici experiența – pași, prețuri, poze, tot ce trebuie.

# CUM TE DESCURCI CU VOLUNTARII? It’s complicated. Șase lecții bune de la americani, aici.

# REPUTATION, RÉPUTATION, REPUTAȚIE. Ce cred oamenii de PR din România despre managementul reputației, “cel mai de preț concept al breslei”. În caz că vă interesează, citiți aici; am numărat peste 30 de puncte de vedere.

# SUNTEȚI UN PĂRINTE EMPATIC? E bine pentru copil, e extraordinar de fapt. Altfel, e foarte probabil ca sistemul dvs. imunitar să fie în piuneze, spun cercetătorii(titlui original al textului e “Being a good parent will physiologically destroy you”).

# RECLAMELE DVS. ȘI ADBLOCKING-UL. Dragoș Stanca de la Thinkdigital vine cu cifre, fapte și argumente rezultate dintr-o cercetare de 6 luni privind adblocking-ul în România. Bine structurat, bine argumentat, plin de insight-uri. Must read; dați forward și la oamenii dvs. de marketing/advertising.

# WARREN BUFFETT DIXIT. Bloomberg se joacă de-a multimedia și pune într-un video, recitate de jurnaliști, 12 vorbe de duh ale lui Warren Buffett – toate extrase din mesajele pe care acesta le-a transmis acționarilor de-a lungul timpului. Bogat-bogat, știm, dar o fi și așa înțelept?

# LĂSAȚI “SPOTHIGHT” ȘI “THE REVENANT”. Avem printre vedetele lunii și-un thriller financiar, “The Big Short” – un film despre începuturile crizei din 2008 – care-a luat Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat. Adaptat după ce? După cartea lui Michael Lewis, pe care o găsiți tradusă la Editura Publica. Foarte bună povestea; înțelegi mai mult – de pildă că n-a fost nimic de neprevăzut, de fapt, în declanșarea crizei.

Comments

comments