#54. Salarii. Și decizii istorice

Modelul actual din România nu lucrează în interesul cetățeanului pentru că deși țara crește, cetățeanul rămâne la fel de sărac”, a spus Angela Filote, șeful reprezentanței Comiei Europene la București la lansarea Raportului de țară pentru România. Avem, concomitent, cea mai mare rată de creștere din Uniunea Europeană și cea mai mare rată de sărăcie.


CLASA MUNCITOARE. Câteva realități despre salarii și angajați

A fost o săptămână greu de înțeles, cu știri, cifre și declarații disparate despre munca din România. Să încercăm un sumar pentru ceva sens:

  • În decembrie 2015, o oră de muncă era cu aproape 11% mai scumpă decât în urmă cu un an, scrie Cursdeguvernare.ro. ZF remarcă un 14% în plus la câștigul mediu din salariu în ianuarie 2016. Oamenii câștigă mai mult, mai ales cei din sectorul public. Până aici toate bune. Potrivit statisticii oficiale, un salariu mediu în administrație e 4.035 lei, în timp ce un salariu mediu în economie e 2.688 lei. Diferența a crescut cu 5% în ultimul an. Cu alte cuvinte, salariile în administrație cresc mai repede decât în restul economiei. Nu prea bine.
  • O altă veste bună e că un sfert din companii se pregătesc de angajări. Profit.ro a publicat cifrele exacte aici. Deci salariile vor continua să crească.
  • Veste proastă: crește inegalitatea între primii 20% și ultimii 20%, remarcă Valentin Lazea (economist șef al BNR). La vârf, câștigurile sunt de 7,2 ori mai mari decât la bază. Media Uniunii Europene e de 5:1.
  • Și chiar mai proastă de atât, studiul EY despre echilibru între viața profesională și cea personală constată că 70% dintre angajați și 86% dintre managerii români lucrează ore suplimentare. În Germania, procentul e de 45%. Problema e că același studiu amintește că productivitatea în România e de șase ori mai mică decât media Uniunii Europene. De 7,5 ori mai mică decât în Germania.

ÎN CONCLUZIE. Cei mai mulți dintre noi muncim mult și adesea prost. Creșterile de salarii nu vor rezolva problema, dar ar putea scădea competitivitatea companiilor. Cristian Hostiuc scrie în ZF despre cele 7 provocări pentru companii.


DECIZIA CARE FACE ISTORIE. Banca Centrală Europeană plătește băncile pentru a lua bani

Joia trecută, banca centrală a Uniunii Europene a intrat pe un teren pe care nicio altă bancă importantă nu s-a aflat înainte: va plăti, practic, bancile comerciale pentru a împrumuta bani pe care să-i dea mai departe în economie, sub formă de credite. “E ca și cum banca ți-ar da un împrumut fără dobândă, plus un prăjitor de pânie drept bonus” notează New York Times, într-o foarte bună analiză.

SUBIECTE DE CONVERSATIE

 PREA BUN, PREA CA LA ȚARĂ. Două vești din România rurală. La Ciugund, langă Alba Iulia, primăria locală deține câteva recorduri interesante: prima comună cu drumuri agricole asfaltate, cu internet wireless gratuit, cu piste de biciclete și iluminat public cu forța vântului. Despre toate isprăvile primarului Gheorghe Damian, în Adevărul. Mai spre est, la Concești (Botoșani), primarul Costel Nazare a luat de coarne taurul demografic: oferă case pentru familiile cu copii care decid să se mute la el în comună. Textul din Adevărul e ceva mai de demult, dar merită citit. Dacă le iese, i-am putea muta la București, pentru a rezolva probleme mai grave.

ANAF CU LECȚIILE NEFĂCUTE. Banca Mondială i-a aplicat Fiscului un calificativ sec “moderat nesatisfăcător” legat de restructurarea instituției.

SĂ NU PLÂNGI DUPĂ LAPTELE VĂRSAT. Brădet, o companie mică de lactate din Argeș, a fost vedea ltimei luni. Mai mulți bebeluși au ajuns la spital, infectați cu bacteria e-coli din surse necunoscute. Ministrul Agriculturii s-a grăbit să anunțe că în brânza de vaci fabricată la Brădet s-au găsit tulpini ale bacteriei, condamnând practic fabrica din Argeș: mai multe lanțuri de magazine au retras produsele de la raft, iar proprietarul fabricii s-a pregătit să pună lacătul pe toată afacerea. O întreagă comunitate s-a mobilizat în sprijinul micii afaceri. Până la urmă, Institutul Cantacuzino a anunțat că nu brânza respectivă e cauza. Marius Badea, antreprenorul din spatele Brădet, e hotărât să transforme o poveste nefericită într-una de succes: a lansat o campanie de crowdfunding pentru transformarea Brădet în societate pe acțiuni. Ținta lui? 10.000.000 lei în 60 de zile. Dacă îi iese, va fi o poveste ce merită povestită.

TOTUL DESPRE ÎNGERI. MVP Angels este o rețea de 18 investori români care finanțează un un fond de investiții pentru cele mai bune idei de business de la MVP Academy. Un model interesant pentru antreprenorii care vor să crească alți antreprenori.

RECENSĂMÂNTUL MILIONARILOR. Compania globală Frank Knight, specializată în consultanță imobiliară, a publicat al zecelea raport despre starea averilor lumii. În România, Frank Knight a numărat 10.800 de averi personale de peste un milion și 170 peste 30 de milioane.

CEA MAI DORITĂ CASĂ. În California, undeva într-o pădure, se află cea mai dorită proprietate listată pe Airbnb.

O MOȘTENIRE COMPLICATĂ. “Dacă, acum 30 de anii, tinerii câștigau peste media economiei, acum veniturile lor sunt cu 20% mai mici decât media.” The Guardian scrie despre lumea pe care o lăsăm generației Y, un tablou dezolant populat cu venituri mici, rate mari de îndatoare și șomaj. O situație tulburătoare și unică în istorie.

+ Radu Crăciun: România nu face excepție. Tinerii sunt categoria cea mai săracă.

+ O excepție: tinerii antreprenori fac mult mai mulți bani decât generațiile mai mature.

INOVAȚIE+BUSINESS PLANLOVE. Cinci motive pentru care planurile de afaceri nu funcționează în cazul inovației. În afara situației în care aveți un glob de cristal, lucrurile NU vor funcționa așa cum sunt ele așternute pe hârtie.

+ cum să inovezi fără business plan.

CĂRĂMIDĂ PESTE CĂRĂMIDĂ. Anul trecut s-au construit în București și împrejurimi 11.000 de locuințe noi, recordul ultimului deceniu. Și un sfert din cele 48.000 de locuințe terminate în toată țara.

 SMART STUFF

CREATIVITATE. De mai bine de trei decenii, Pixar transformă într-un fabulos succes orice idee pe care pune mâna. Un sumar de patru idei despre procesul creativ al Pixar.

IDEI BUNE. De unde vin ideile bune? Și ce faci dacă nu ai una? O listă simplă și ușor de aplicat de lucruri de făcut pentru a o găsi pe următoarea. Hint: să aștepți să îți vină una nu e o idee bună.

JOBUL IDEAL? Între a lucra într-o corporație sau pentru un antreprenor alegerea nu e simplă. Depinde ce-ți dorești: cinci lucruri care ar putea aduce puțină lumină în poveste.

ALEXA, CÂT E CEASUL? New York Times îl numește “cel mai promițător gadget”. Nu e creat de Apple, Google sau Samsung, ci de Amazon.


Aceasta este o selecție din MONDAY MEMO, un brief săptămânal de informație de business croit special pentru oameni ocupați. Parcurgem săptămânal sute de articole din presa românească și internațională, sintetizăm informația, punem linkuri și împachetăm totul pentru o lectură de maximum 10 minute.

Dacă vreți să găsiți în Inbox, în fiecare luni dimineață, versiunea integrală a MONDAY MEMO, click aici pentru abonare. 

Comments

comments