#76. Cum ne-am încins

Monday Memo de august
Aceasta este o ediție de vacanță, ceva mai light. Mai puține analize și cifre, mai multe recomandări, “how to”-uri și lucruri de ascultat/vizionat. La treburile serioase ale omenirii vom reveni, bineînțeles, din septembrie.


Căldură mare în economie. România a avut în trimestrul doi cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, 6%, mult peste estimarea de 4,1%. Cursdeguvernare.ro observă o creștere a comerțului cu 18%, dar vede motive de îngrijorare în scădere cu 1,7% a productivității. Noi, oamenii, am avut venituri mai mari din trimestrul I, iar statistica ne spune că nivelul de trai a crescut cu 15%. Sperăm să sesizați clar lucrul acesta în contul din bancă. Guvernul, cel puțin, și-a făcut deja calculele: prima rectificare bugetară a anului a dat cu plus și la venituri și la cheltuieli.

Tineri, bătrâni și copii. Ne căsătorim cu cinci ani mai târziu decât părinții noștri. Să fie faptul că ne-au crescut pretențiile motivul pentru care femeile amână să spună “da” până la 27 de ani? Nu, răspunde Ziarul Financiar. Dorința de a-și construi o carieră și nivelul de trai scăzut al tinerilor sunt adevăratele explicații. Ciudat. Din motive pe care nimeni nu le înțelege foarte bine – deși e o problemă cu adevărat gravă – un sfert dintre tineri nu fac absolut nimic. Nici școală, nici carieră, nici pregătire de vreun fel. Generația tânără e o necunoscută și o bătaie de cap. Dar în niciun caz nu e aceasta explicația pentru o altă statistică tragică: speranța de viață în România e cu 6 ani mai mică decât media europeană.

Jocurile, pe scurt. Un sumar al Olimpiadei de la Rio e întreprindere imposibilă. Dar s-ar putea să vreți să știți că România a câștigat până acum o singură medalie de aur, la scrimă. Cătălin Tolontan are o cronică a înfruntării cu echipa Chinei și o fotografie care a făcut încojurul lumii. Vedeta întregii Olimpiade este, însă, înotătorul american Michael Phelps, cel mai medaliat sportiv al tuturor olimpiadelor. La 31 de ani, Phelps s-a retras ieri în culmea gloriei, după ce a doborât, printre multe alte recorduri, un record olimpic vechi de 2000 de ani. Al cui, oare? O statistică a tuturor medaliilor câștigate de fiecare țară în istoria competiției olimpice, în New York Times. Și o remarcă: din 1952 până azi, este singura ediție la care România are o singură medalie de aur. Dar Olimpiada nu s-a terminat.
Și câteva date despre cât câștigă sportivii olimpici medaliați cu aur. Hint: e interesant să fii din Singapore, în acest caz.
+ Washington Post folosește roboți pentru a acoperi informațiile esențiale despre Jocurile Olimpice.

Lumea privită de sus. E un loc interesant, în care se întâmplă tot felul de lucruri, chiar în timp ce voi citiți aceste rânduri. Să vedem:

  • Suntem abia în august, dar am consumat deja resursele planetei pentru întregul an. Câte planete ne-ar trebui?
  • Mai multă muncă nu e neapărat o soluție. Care sunt țările cele mai productive? Ei bine, nu neapărat cele unde se lucrează multe ore.
  • În acest moment, 100.000 de vapoare navigă pe oceanele planetei pentru a livra ceva, undeva. 90% din tot ceea ce cumpărăm e legat de transportul pe mare. Le puteți acum privi cum se mișcă pe hartă.
  • Engleza e limba universală a mediului online. O intrebare importantă, însă: câte limbi a omorât internetul? Deși engleza este vorbită în cele mai multe țări, cei mai mulți oameni vorbesc cu totul altceva.
  • Lumea e, totuși, un loc minunat. Aici sunt câteva dovezi că azi e un loc infinit mai bun decât în trecut, în ciuda a ceea ce am putea crede citind știrile.

Cum????? Italia cugetă la ideea de a-i trimite direct la închisoare pe părinții care își supun copiii la diete vegan.

Waze, următorul nivel. Dacă sunteți șoferi, știți Waze: e acea draguță aplicație a Google care ne face viața ușoară în trafic. Ei bine, tocmai au lansat un serviciu global de monitorizare și alerte despre evenimente care afectează traficul. Măcar dacă ar fi venit înainte ca Gabriela Vrânceanu Firea să pună gând rău evenimentelor sportive din București…

Facebook vs. AdBlock vs. media. Marțea trecută, Facebook a anunțat că, pentru versiunea desktop, va anihila efectul soft-urilor care blochează afișarea reclamelor. Cu alte cuvinte, utilizatorii rețelei vor vedea anunțurile publicitare exact acolo unde ar trebui să fie dacă nu ar fi blocate de filtrele instalate deja pe sute de milioane de computere din toată lumea.
New Yorker explică de ce Facebook își protejeză nu doar peste 90% din venituri, dar se și îndreaptă către a crea și domina un sistem închis, în care regulile îi aparțin. Publisherii din toată lumea, azi oarecum dependenți de Facebook pentru a-și livra conținutul, ar putea ieși oarecum ciufuliți din acest meci inegal.
Apropos: Facebook tocmai a anunțat că va elimina din feed-ul de știri orice text care seamănă a clickbait. Adio “click aici, n-o să-ți vină să crezi…”

De urmărit. Elon Musk, Tesla și pariul pe cum arată viitorul automobilului. Musk tocmai vrea să schimbă complet felul în care cumpărăm o mașină. Dacă vă sună ca și cum ați reciti povestea magazinelor Apple – ceea ce părea o aberație acum 15 ani, a devenit cel mai profitabil model de retail din lume – aveți dreptate.
+ prima misiune de minerit în spațiu.

De citit. Sapiens. O scurtă istorie a omenirii. Cartea lui Noah Harari, profesor de istorie la Universitatea din Ierusalim, nu e o apariție nouă, dar e o narațiune fascinantă a felului în care omul a reușit să domine planeta.
+ înainte de a citi cartea, aici este un speech TED al lui Harari ce merită văzut. Legătura între imaginație, capacitatea unică de a spune povești și de a crea realitatea explică mare parte din avansul speciei umane.

De experimentat. Idei de marketing. Pentru toți cei exasperați de ideea de a crea sau alimenta un blog pentru propiul business, există alte 19 variante de content marketing, cel puțin la fel de interesante.

De inovat. Valoare pentru clienți. Cele 30 de atribute care pot fi integrate în produse și servicii pentru a aduce loialitate și venituri pe o perioadă lungă de timp.

De disciplinat. Ce ne omoară capacitatea de concentrare. Două lucruri: tehnologia omniprezentă și prea multe ședințe. Harvard Business Review: Cinci practici zilnice care ne readuc în starea de focus și eficiență.

De explorat. Puterea magică a carismei. The Atlantic: Cum să-i faci pe oameni să te urmeze.
+ 30 de ani de cercetare și răspunsurile de la peste un milion de oameni au conturat cele 10 mari adevăruri despre leadership.

De știut. De ce sunt bananele ieftine. Și ce rol joacă politica externă a Americii din anii ’50 în întreaga ecuație. Popularitatea bananei este produsul a 150 de ani de inginerie.

Doar pentru prieteni. Ne-ar fi greu să mulțumim pe rând fiecăruia dintre voi, cei care ne-ați scris săptămâna trecută despre cum și de ce ne citiți constant, până la capăt. Vă mulțumim tuturor, așadar. Ne-a inspirat povestea asta să ne gândim la prietenie și relații și să explorăm puțin teritoriul. Iată ce am găsit: New York Times despre ce este prietenia și câți dintre prietenii noștri ne plac pe bune.
Și, pentru că suntem între prieteni, v-am mai ruga ceva: dacă chiar ne placeți, de ce nu v-ați invita prietenii să ne citescă? Promitem să facem petrecere când ne strângem 5.000 de prieteni, mulțumim :)

 


MONDAY MEMO este un brief săptămânal de informație de business croit special pentru oameni ocupați. Parcurgem săptămânal sute de articole din presa românească și internațională, sintetizăm informația, punem linkuri și împachetăm totul pentru o lectură de 10 minute.

Dacă vreți să găsiți în Inbox, în fiecare luni dimineață, versiunea integrală a MONDAY MEMO, click aici pentru abonare. 

Comments

comments