#77. Cele 40 mld. euro pierdute ale României; cum s-a transformat Apple sub Tim Cook; top 10 tehnologii emergente + trei sfaturi pentru “tripla ascultare”.

NE VREM EMIGRANȚII ÎNAPOI. Ei or fi știind?

Invitația “I want you back” către “plecații” ei a lansat-o Letonia, dar toată Europa de Est își vrea emigranții înapoi, scrie Bloomberg.

Ziarul Financiar preia subiectul și calculează că dacă măcar jumătate dintre cei plecați – cca. 3 milioane de oameni – ar fi rămas în țară, PIB-ul nostru ar fi depășit deja 200 mld. euro (față de 160 mld. euro, cât a fost în 2015).

A scris despre asta, în iulie, și cursdeguvernare.ro, care a povestit despre un studiu FMI; exodul din ultimii 25 de ani e estimat, per total regiune, la 20 mil. oameni. O Românie întreagă.

Știți Re>patriot? Nu? Este singura inițiativă pe care o avem de repatriere a românilor plecați (e un proiect Romanian Business Leaders lansat în 2015 care a crescut frumos; rezultatele, aici).

Altfel, la toamnă avem alegeri parlamentare; ne-ar trebui și niște politici publice pe tema asta, nu doar inițiative private.


“ADMINISTRAȚIA XXL”. Asta-i porecla dată sectorului public de Mediafax: un sfert dintre angajații români din inventarul oficial lucrează la stat; dar asta știm deja. Noutatea scoasă de presă în față e că doar 13% au funcții de execuție – “restul sunt funcționari cu statut special, demnitari și înalți funcționari”. Alte cifre de la Agenția Națională a Funcționarilor publici:

 • avem, în total, 4.361 de autorităţi şi instituţii publice;
 • 60% din funcționarii publici sunt femei;
 • avem 80-90 de bugetari la mia de locuitori, față de 69 Germania și 61 Italia & Spania;
 • premierul are un salariu de cca. 6.000 lei, mai mic decât al unui inspector de integritate de la ANI.

Și pe tema asta ne-ar trebui niște politici publice, nu?


“APPLE NU MAI E CE-A FOST”. O teză populară luată la bani mărunți.

Vânzările de iPhone scad, prețul acțiunilor la fel, produsele par să-și pierdut magia. Tim Cook nu-i Steve Jobs – ce mai la deal, la vale. Înseamnă însă asta că Apple e în declin?

 • PE SCURT: Nu. Dimpotrivă. Din 2011 încoace, adică sub mandatul lui Cook, veniturile companiei s-au triplat. Cele șapte mituri în circulație, puse față în față cu faptele, aici.
 • PE LARG: Fast Company publică, sub semnătura lui Rick Tetzeli, un “long read” plin de nuanțe și insight-uri despre cum funcționează pe dinăuntru Apple azi – și, mai mult decât atât, despre ce înseamnă să joci strategic pe termen lung. Foarte bun. Înțelegi mai mult, înțelegi mai bine. Aici.

+ Rick Tetzeli nu-i un reporteraș oarecare pus pe găsit răspunsuri rapide; e co-autor al “Becoming Steve Jobs” (o carte a cărei miză e exact să scuture “mitologia Jobs”; și pentru că eu mi-am lămurit, traducând-o, o mulțime de lucruri de neînțeles despre evoluția Apple, pot să v-o recomand în cunoștință de cauză – și din tot sufletul).

+ 9 lucruri care s-au schimbat în companie după moartea lui Steve Jobs. Foarte, foarte interesantă lista. Concisă și revelatoare.

DACĂ-ȚI PLACE MONDAY MEMO, TRIMITE-L UNUI PRIETEN.


TRUPUL FEMEII & RELAȚIILE INTERNAȚIONALE. Cealaltă perspectivă.

Știți deja, probabil, cele două întâmplări-cheie ale sezonului în materie de îmbrăcăminte feminină:

 • că hijab-ul și costumul de baie au stat față în față pentru prima dată în istoria olimpiadelor, de-o parte și de cealaltă a fileului, la JO de la Rio;
 • că burkini-ul, ținuta de plajă a femeilor de credință islamică, a fost interzisă începând cu vara asta în câteva orașe franceze.

Nu-i despre fashion, firește; sunt aici declarații de credință, modele culturale, ciocniri, judecăți, pre-judecăți. Perspectiva occidentală o știm, că cele mai la îndemână ne sunt presa occidentală și argumentele ei. Cum gândesc însă apărătorii hijab-ului și ai burkini-ului? Care-i narațiunea lor?

+ “Pe aici nu prea mai e nimic german”, un scurt reportaj Deutsche Welle pe străzile Bonn-ului.


REALITY CHECK LA BANII EUROPENI. În 2016 au intrat în România 2,9 mld. euro din fondurile 2007-2013, a anunțat ministrul Cristian Ghinea. Săptămâna asta vom avea și bilanțul primelor 100 de zile de mandat; și, probabil, încă o șarjă de critici din partea PSD, care trage în MEF din toate pozițiile din iunie încoace.

+ Un interviu cu Dacian Cioloș pe tema absorbției; da, și el dă replici guvernului Ponta.

BREXIT AND THE CITY. Vorbim de “The City of London”; ce variante de lucru are centrul financiar după ieșirea Marii Britanii din UE? Modelul elvețian pare cel mai convenabil, scrie BBC.

CE VREA GUVERNUL. Să introducă confiscarea extinsă; adică bunurile dobândite prin infracțiuni să fie confiscate.

O ÎNTREBARE PE CARE AR MERITA SĂ NE-O PUNEM. De ce încă mai împărțim companiile ca-n sec. XX, “după industrie”? Probabil pentru că n-avem, deocamdată, un set de noi criterii – așa că ne folosim de cele moștenite din “epoca industrială”. Dar “The Times They Are a-Changin’”, vorba lui Bob Dylan. Granițele dintre industrii se dizolvă – Apple și Google, de pildă, sunt preocupate de făcut mașini. Citiți o scurtă reflecție pe tema asta în Harvard Business Review.

MICRONEVROZE DE SECOL XXI. Ia să vedem, câtă răbdare aveți să vi se încarce un site de magazin online? 20 de secunde? Zece? Șapte? “Se pare că trei secunde”, zice Dynatrace, o firmă de măsurare a performanțelor digitale.

VÂRSTA ȘI PRIMUL MILION. Un inventar cu nume răsunătoare pus într-un infografic de Entrepreneur. Lipsește, foarte straniu, Warren Buffett. Îl avem în schimb pe George Lucas.

NU LE MAI SPUNEȚI OAMENILOR SĂ SE CALMEZE. Pentru că obțineți, de obicei, efectul invers.

UNDE VA AVEA LOC OLIMPIADA DIN 2088? Lista orașelor e foarte, foarte scurtă – iar criteriul eliminatoriu e temperatura.

DACĂ-ȚI PLACE MONDAY MEMO, TRIMITE-L UNUI PRIETEN.


#DEȘTIUT # DECITIT #DEGÂNDIT #DEÎNCERCAT

DE TESTAT. Mail-ul, corvoada noastră fără-de-sfârșit; am putea umple un MONDAY MEMO întreg cu linkuri și “cum să”-uri. Dacă aveți cont de gmail, iată 25 tips&tricks. Sigur găsiți ceva de folos.DE REFLECTAT. Care-i prețul emoțional al aurului olimpic? Sună cumplit: “Post Olympic Stress Disorder”.

DE ȘTIUT. Spune Epictet că am avea două urechi și o singură gură ca să ascultăm de două ori mai mult decât vorbim. Câteva sfaturi pentru “tripla ascultare”, aici.

DE CITIT. Probabil cel mai bun text despre “imperiul Trump”; companiile candidatului republican însumează datorii de 650 mil. dolari, arată investigația New York Times publicată zilele trecute. Plus, dacă sunteți curioși, un inside story despre retragerea șefului de campanie a lui Trump.

DE STUDIAT. Top 10 tehnologii emergente despre care merită să auziți. Scrie despre asta Wall Street Journal, iar sursa primară o găsiți aici.

UN ALTFEL DE Q&A. 20 de giga-întrebări despre viitorul omenirii & răspunsuri de la oameni de știință serioși. Iată trei dintre ele:

 • Could we one day replace all of the tissues in the human body through engineering?
 • Will we use wearable technologies to detect our emotions?
 • Will sex become obsolescent?

Dacă vă e de folos MONDAY MEMO și-l vreți în Inbox, abonați-vă. Dacă vreți să-l citească și alții, faceți forward către un prieten. Iar dacă vreți să ne spuneți ceva – orice – scrieți-ne; vom citi negreșit.

Comments

comments

One thought on “#77. Cele 40 mld. euro pierdute ale României; cum s-a transformat Apple sub Tim Cook; top 10 tehnologii emergente + trei sfaturi pentru “tripla ascultare”.

 1. Pingback: Sfânta erată. De ce cred că fact-checking-ul devine o competență vitală. - Mona Dîrțu's

Comments are closed.