#82. Toamna vrajbei nostre

TOAMNA VRAJBEI NOASTRE. Raportul Premierului în Parlament

PSD i-a cerut lui Dacian Cioloș să se prezinte în Parlament cu temele despre starea economiei. Premierul s-a conformat. Printre ideile importante:

  • Economia va crește cu 4,8% în 2016, peste prognoza de 4,2%.
  • Investițiile sunt cu 10% mai mari în trimestrul doi, cele publice cu 15%.
  • Diferența între importuri și exporturi a crescut, dar 75% din ceea ce a inrat în țară sunt importuri pentru investiții.
  • Deficitul bugetar e la 0,23% din PIB, mult sub estimări și sub limitele de siguranță.

Discursul integral al lui Dacian Cioloș nu l-a satisfăcut pe liderul PSD, Liviu Dragnea, care l-a acuzat că vorbește limba tehnocraților și că nu a făcut nimic bun. Hotnews publică în text varianta extinsă a comentariilor liderilor politici.

ÎN CONCLUZIE. E probabil că PSD nu avea în intenție să audă date despre economie. Probabil că Liviu Dragnea se pregătește de alegeri și urmărea să transmită un mesaj: Am plecat de la guvernare pentru că am fost forțați să o facem, am fost scoși printr-o manevră nedemocratică” și în decembrie, când guvernarea va intra pe mâini legitime. Să-i amintim domnului Dragnea că manevra nedemocratică a fost o mișcare de stradă perfect democratică, urmată de o demisie a primului ministru? Și că mâinile nelegitime sunt ale unui gurvern validat de Parlament, democratic?

+ Moise Guran a scris, imediat după discurs, un text care a rezonat cu sute de mii de oameni: Go Ciolo!. Fără să auzim vreun gong oficial, am intrat direct în campania electorală, spune Moise. Corect. Deci să fim atenți la mesajele care or să tot curgă spre noi.

+ ar putea avea legătură cu cele de mai sus: Cătălin Tolontan începe pe blogul său o serie despre generația 40+ și ce crede ea despre ea însăși. În deschidere, Șerban Alexandrescu, unul dintre cei mai cunoscuți oameni din publicitate: “Generația care încă n-a”. Nu trebuie să ne placă. Doar să reflectăm la rolul nostru.


 

STRATEGIA LUI IOHANNIS. Ne paște un alt proiect de țară.

“Sper ca la anul pe vremea asta să vă pot prezenta proiectul nostru de țară, care va descrie unde vrem să își găsească România locul în UE.” Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a creat un grup de lucru a cărui treabă va fi să gândească o strategie de țară, care să fie prezentată poporului în 2017. De remarcat limbajul președintelui: “proiectul nostru” și “unde vrem”. Asta poate și pentru că Academia Română are și ea o viziune, asemenea Banca Națională, cu a sa strategie de investiții. Dacă ne-am organiza puțin și nu am veni fiecare cu propriile viziuni, poate am scrie mai puțin și am rezolva mai multe lucruri. Și încă ceva: nu e ciudat că fiecare președinte, prin al doilea an de mandat, simte nevoie să lase în urmă o comisie și un tom ca să-și definească viziunea asupra lucrurilor?


AȚI FOST AVERTIZAȚI. Economia mondială abia se mișcă

OECD a devenit mai pesimistă – puțin – în legătură cu creșterea în anul viitor. 2,9% în 2016, 3,2% în 2017. Printre motive: comerțul mondial, aflat la niveluri “excepțional de scăzute”, rate foarte mici sau zero ale dobânzilor. O analiză scurtă și clară a stării țărilor dezvoltate și restului lumii, al cărei titlu cuprinde cuvântul “warning”.

+ Trăim într-o lume a dobânzilor negative, iar degetele tuturor se îndreaptă către băncile centrale, care țin jos ratele de dobândă, fără vreun efect pozitiv. În unele țări oamenii plătesc să-și țină banii la bănci, fondurile de pensii ajung la disperare, iar obligațiunile guvernelor devin complet neatractive. The Economist analizează problema și emite o concluzie: e timpul ca guvernele să intervină.


CODUL CONFUZIEI. Complicata existență a Codului Fiscal

Actul I, scena I: intră pe circuitul de avizare un proiect de modificare a Codului Fiscal.

Actul I, scena II: ministrul Finanțelor se dezice de el.

Actul I, scena III: Gabi Biriș, secretarul de stat responsabil, își dă demisia. Proiectul era expresia propriei sale ambiții, crede Moise Guran.

Actul II, scena I: Premierul Dacian Cioloș publică, pe contul sau de Facebook, un text în care își dă cu părerea – actualul sistem în care o persoană plătește de mai multe ori contribuția la fondul de sănătate e “o aberație fiscală”. Guvernul se gândește să corecteze, spune Premierul.

Actul II, scena II: Anca Dragu, ministrul Finanțelor îi răspunde. Nu direct, ci într-un interviu: “o fost o mică neînțelegere”. Nu se schimbă nimic.

Actul III, scena I: după ce a terminat de clarificat confuzii, ministerul Finanțelor anunță, în sfârșit, că a început consultările (nu spune cu cine) pe un proiect de modificare a Codului fiscal. Ce cuprinde proiectul aici.


Digital Memo

VIAȚA MEA E UN ECOSISTEM. Google tocmai a devenit mai mare

Căutăm cu Google și folosim device-uri cu sistem de operare de la Google. Colaborăm, conversăm și ne orientăm cu Google. Ei bine, avem vești. A fost săptămâna lansărilor.

  • Allo, aplicația de messaging cu care Google plănuiește să învingă Apple și Facebook în “războiul mesajelor” funcționează cu un motor bazat pe inteligență artificială. Așa se face că are un asistent virtual și răspunsuri gata pregătite pentru mesaje. L-am testat rapid: știe rata inflației în România, din 1996 până azi J. Dacă, totuși, țineți la protecția datelor, Edward Snowden vă sfătuiește ca orice ați face, să nu instalați Allo.
  • Trips, aplicația pentru călătorii, a primit din prima zi calificative precum “a killer app” sau “revoluționară”. Cum să o folosiți, spune New York Times aici. Fără vreo legătură aparentă, încă: Google tocmai a devenit unul dintre investitorii mari în Airbnb.
  • Pixel, noile telefoane Google se pregătesc pentru o lansare mult-anunțată, în 4 octombrie.

Un actor neașteptat.

“Cred că e critic pentru cultura și societatea noastră ca oamenii, indiferent de background, să aibă posibilitatea să își împărtășească poveștile și să găsească povești cu care pot rezona”. Cum a devenit Kickstarter, o platforma de crowdfunding, unul dintre cei mai mari publisher-i de carte. Doar în 2015 au fost finanțate aproape 2.000 de proiecte de carte.


Nu mai zboară…

Twitter ar putea sfârși prin a fi cumpărată de una dintre marile companii de tehnologie. Goofle, Snapchat, Verizon – care are, totuși, de digerat Yahoo – sau Microsoft apar pe o posibilă listă de cumpărători.


#DE CITIT #DE VĂZUT #DE ȘTIUT #DE ÎNCERCAT

CULISELE CELOR RAPIZI. Cum arată politicile de resurse umane în companiile cu cea mai rapidă creștere din Statele Unite? Inc.com a intervievat managerii și a ajuns la niște concluzii. Câteva idei: 89% își rotesc angajații în diferite job-uri, 65% le oferă varianta de a lucra de acasă, 23% le dau vacanțe nelimitate.

CODE FOR ROMANIA. S-a lansat oficial. O comunitate de 70 de programatori, oameni din comunicare și științe sociale s-au adunat pentru a crea soluții digitale la problemele societății românești. Code4.ro e creată după modelul Code for America, e bazată pe voluntariat și are deja în lucru opt proiecte. Mare parte dintre ele în căutare de voluntari. Așadar?

NU NE MAI ÎNȚELEGEM. Ce fac unele dintre cele mai mari afaceri de familie când apar neînțelegeri? Aproape jumătate dintre ele admit că există conflicte în sânul familiei, deci nu e ceva rar. EY a cercetat subiectul și căile de rezolvare. În 21 de țări. Concluziile sunt aici.

CÂND ELON MUSK SE TEME… Vrea să creeze o colonie pe Marte, să facă din combustibilul fosil istorie și construiește cea mai mare fabrică din lume. Dar, dincolo de toate astea, lui Elon Musk îi e teamă, precum fiecăruia dintre noi. Dar are un sistem ca să meargă înainte. În ciuda fricii.

DEZORDINEA E BUNĂ. Există o tonă de cărți, cursuri și consultanți care predică organizarea. Tim Harford predică beneficiile dezordinii. Harford este jurnalist la Financial Times și, printre altele, autorul “Undercover Economist”, una dintre cele mai interesante cărți despre economie și cum funcționează ea. “Messy: The Power of Disorder to Transform our Lives” e de citit dacă haosul este mediul în care vă simțiți acasă. Sau nu.

CONCURENȚA E PENTRU FRAIERI. 10% dintre companiile globale listate generează 80% din profiturile mondiale. Firmele cu venituri anuale de peste un miliard aduc 65% din veniturile tuturor companiilor. “Epoca antreprenoriatului, ce a început cu Margaret Thatcher și Ronald Reagan, lasă loc unei epoci a consolidării, pe măsură ce companiile devin virtuale”. The Economist publică un dosar despre o nouă ordine mondială, condusă de giganți care devin din ce în ce mai mari.

ÎN SPATELE ORICĂRUI ANTREPRENOR STĂ O MAMĂ. Ce au în comun părinții ai căror copii devin antreprenori de succes? Sau, altfel spus, cum crești un viitor antreprenor? The Atlantic într-un interviu cu Margret Machol Bisnow, autoarea cărții Raising an Entrepreneur: “există o regulă pe care au urmat-o fiecare dintre cei cu care am vorbit, și ea reprezintă tema centrală. Toți antreprenorii au avut un părinte, în general o mamă, care a crezut în ei”. O conversație fascinantă despre pasiuni, educație și cum poți privi lucrurile diferit.

LEACUL TUTUROR BOLILOR. Vă amintiți că Mark Zuckerberg a creat o mare agitație anul trecut, când a anunțat că donează 99% din ceea ce deține la Facebook pentru cauze caritabile? Sunt o grămadă de bani. 45 de miliarde de dolari, mai precis. Prima investiție a mers către educație. Dar a doua a fost anunțată săptămâna trecută și sună pe măsura bugetului de 3 miliarde de dolari: în următorii zece ani, Mark și soția sa, Priscilla Chan, au ambiția de a preveni, vindeca sau ține sub control toate bolile.

DESTINAȚII CARE CRESC RAPID. Bucureștiul a intrat în clasamentul orașelor europene cu cea mai rapidă rată de creștere a vizitatorilor, pe locul 8. Un clasament interesant, alcătuit de MasterCard, din care se va vedea că majoritatea vizitelor sunt pentru business și că numărul de vizitatori e, totuși, de 300.000 de oameni. Comparați asta cu 1 milion în Budapestea sau 19 milioane în Londra.

CELE MAI BUNE ȘCOLI. Clasamentul celor mai bune universități din lume tocmai s-a schimbat: Oxford a detronat CalTech de pe primul loc. Dar mai surprinzător este că Asia urcă rapid în clasament.

UN NOU DRUM. Ce faci când ai vrea altceva – carieră, proiect, business – și nu știi ce să faci? Bill Burnett și Dave Evans, profesori la Stanford, predau de ani de zile cel mai căutat curs al universității americane. Și nu are nicio legătură cu tehnologia, ci cu viața. Se numește Designing you Life și împrumută noțiunile și tehnicile din design thinking pentru a rezolva poate una dintre cele mai importante întrebări: “cum găsesc un drum (nou) în viață?”. Cartea a apărut acum câteva zile. Merită citită: e o abordare complet neconvențională, care propune ideea de a crea prototipuri, în loc de decizii definitive.

+ în aceeași idee: un articol de la un fost executiv al Google despre cum să creezi mici experimente în loc de un salt decisiv în carieră. “Următorul pas în carieră ar trebui să fie mai mic decât crezi”.

+ dacă vă tentează ideea de a încerca ceva nou și nu știți de unde să o apucați sau nu vă încumetați să începeți, avem o variantă ceva mai aproape de casă. Programul Effectuation Way. E creat de noi, autoarele Monday Memo, pe baza colaborării cu profesorul american Stuart Read și a experienței de ani de zile în lucrul cu antreprenori. Următoarea sesiune e în 7 și 8 octombrie, iar mesajele vin la andreea@andreearosca.ro.


MECIUL SECOLULUI. Prima confruntare directă între Hillary și Donald

Prima dezbatere între cei doi candidați la președinția Americii se întâmplă în această seară, în Statele Unite. Ora locală 21.00 înseamnă ora 04.00 la noi, dar dacă aveți chef de politică americană înainte de zorii zilei, ea va fi transmisă de toate marile canale de știri. The Economist remarcă faptul că nu au existat alegeri în care cei doi candidați să fie mai diametral opuși în teme majore, și că numărul celor indeciși este neobișnuit de mare. Alegerea va fi între două Americi, nu între doi candidați.

ÎNCĂ CEVA: Trump ar putea câștiga în noiembrie, crede profesorul care a prezis corect resultatele tuturor alegerilor din ultimii 30 de ani. Doar că n-a avut de-a face până acum cu un astfel de candidat.


ROMÂNIA ÎN CIFRE

85% dintre bancheri au ca principală preocupare pentru organizație riscul reputațional. Simplificarea proceselor e abia pe locul patru, iar dezvoltarea de noi produse pe șase. Poate că însuși acest clasament e un raspuns la problemele de reputație? EY și Asociația Română a Băncilor au făcut un Barometru Bancar. Datele complete aici.

60.000 de angajați au salarii brute de peste 10.000 de lei pe lună. Două treimi dintre ei sunt în București, scrie ZF.

15.000 de lei. Este suma pe care un cuplu ar putea să o primească drept primă din partea statului român la căsătorie sau pentru nașterea celui de-al treilea copil. Doar dacă inițiativa depusă recent la Senat în regim de urgență va deveni lege.

2021, anul în care se termină autostrada Pitești-Sibiu. Cu un an mai devreme decât termenul din Master Plan. Probabil cu mulți ani mai târziu decât ne-am fi așteptat cu toții.

1.000 de miliarde lei va fi produsul intern brut al României în 2020, cu 19% mai mare decât azi. Dar cu mult mai puțini angajați. Comisia Națională de Prognoză a publicat prognoza de toamnă. Motoarele creșterii? Șeful Comisiei mizează pe ceea ce consideră a fi surse mai puțin explorate precum agricultura sau industria auto. Cum adică neexplorate nu a întrebat vreun jurnalist. Păcat.

54 de puncte. Încrederea managerilor din industrie a scăzut mult sub media ultimilor doi ani. “De ce scade industria, dacă economia crește solid?” se întreabă Ziarul Financiar.

5,3 milioane de oameni între 20 și 64 de ani va pierde România până în 2060. Și o notă pentru noi, cei care suntem azi în categoria respectivă: “Dacă în ultima zi de muncă ai 100 de lei, în prima zi de pensie ai 45 de lei”. Loredana Voiculescu scrie în Republica despre coliziunea între un sistem de pensii scăpat de sub control și scăderea populației. Plus câteva remedii viitoare.


Dacă vă e de folos MONDAY MEMO și-l vreți în Inbox, abonați-vă. Dacă vreți să-l citească și alții, faceți forward către un prieten. Iar dacă vreți să ne spuneți ceva – orice – scrieți-ne; vom citi negreșit.

Comments

comments