#86. Aceasta vă e agenda

ACEASTA VĂ E AGENDA. Cum a stabilit Dacian Cioloș agenda unor alegeri în care nu va participa

Am promis că nu voi candida în aceste alegeri și că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent“. Dacian Cioloș a pus săptămâna trecută pe masă Platforma Romania100, un document care, fără a fi un plan de guvernare, devine referință pentru agenda oricărui partid cu pretenții la alegerile parlamentare din decembrie.
Premierul a transmis câteva lucruri greu de ignorat:

  1. Principii. Cele 10 idei mari despre cum trebuie guvernată România sunt aproape de ne-contrazis. Pentru că sunt de bun simț și adevărate pentru orice cetățean, indiferent de preferințele politice. Cum ai putea spune că nu ești de acord cu o Românie fără corupție? Sau cu una în care munca este cinstit plătită?
  2. Priorități. Ce e de făcut în primele 100 de zile? Un guvern mai mic și mai suplu, mai puțină birocrație, investiții cu cap și strategii care au sens pe termen lung, fonduri europene care livrează rezultate acolo unde e nevoie. Cu alte cuvinte, ce a început și a funcționat în 2016 trebuie să continue neapărat în 2017 și după. Pentru o țară în care fiecare guvern vine cu propriile idei și șterge totul cu buretele, e un mesaj important.
  3. Proiecte. Un “portofoliu” al cărui mesaj e simplu și clar: asta e de făcut concret. Apropos, pe locul patru e un program național de sprijinire a antreprenoriatului.

Iar apoi a stabilit regulile jocului, într-un interviu pentru Hotnews: nu am de gând să mă implic politic, dar nu am nicio problemă să conduc un viitor Guvern pe aceste principii. Cu siguranță, aceasta e o opțiune din ce în ce mai valabilă. Ce n-ar accepta? O formulă care include PSD. Nu de alta, dar să aplici principii cu lideri condamnați sau cercetați penal e mai complicat.
Președintele Klaus Iohannis, care declarase inițial că Dacian Cioloș trebuie să intre într-un partid dacă vrea să fie nominalizat ca viitor premier, s-a răzgândit: „Dacian Cioloș sigur că este o variantă bună de premier. Dacă un an de zile a fost bun și eu l-am desemnat, cum să nu fie bun și în continuare? Repet: această desemnare va depinde de partide, dacă partidele își asumă această propunere.
+ Dan Tapalagă: de ce Dacian Cioloș ar putea fi singura soluție realistă pentru o parte a politicii.
+ Cristian Tudor Popescu: 10 argumente la întrebarea “De ce Cioloș?”


MINUNILE DE LA PALAT. Ce proiecte au trecut prin Parlament cu viteza luminii

Săptămâna trecută a fost aglomerație în Parlamentul României. O seamă întreagă de proiecte cu efecte dintre cele mai diverse în economie au devin sau urmează să devină foarte repede realitate. Consecinețele? Cine mai stă să calculeze când ai niște alegeri prin preajmă?

  • Eliminarea a 102 taxe. Din 2017. Liviu Dragnea a avut nevoie de doar 15 zile ca să radă de pe fața pământului taxa de mediu, taxe consulare, taxele pentru radio și tv, taxele e înmatriculare la Registrul Comerțului și multe altele. Lista lor, în expunerea de motive. Impactul, susține proiectul – ce va merge azi la votul final – e de 0,07% din PIB. Ar fi greu să argumentezi împotriva eliminării de taxe, dacă fundamentarea n-ar fi atât de slabă. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a calculat că e vorba despre 1,6 miliarde lei, adică 0,2% din PIB, și nu 0,07%. Iar Ministrul Mediului arată spre programe precum Rabla sau Casa Verde: vor fi alte taxe, în schimb, pentru a le putea finanța.
  • “Mame eroine”. Senatul a adoptat tacit – adică prin nediscutare – un proiect prin care mamele cu trei sau mai mulți copii primesc între 30% și 50% din salariul mediu net, pe viață. Deputatul PSD care a propus proiectul e chiar mai generos de atât – pentru mai mult de cinci copiii, vine la pachet și o medalie. N-am găsit impact economic, așa că am căutat date (să găsești câte mame au câți copii nu e treabă ușoară, până la urmă…) și ar fi nevoie de ceva mai mult de 1 miliard de euro anual pentru întreaga poveste. Din nou, e delicat: cum poți contesta un proiect care încurajează natalitatea și rasplătește mamele?
  • Conversia creditelor. Unanimitate. Așa a trecut prin Cameră legea care convertește toate creditele în franci elvețieni la cursul istoric la care au fost acordate. Adică la 1,9 – 2 lei, față de un curs de 4 lei, azi. Același Liviu Dragnea spune că legea “repară o mare nedreptate”. Poate așa ar fi fost dacă existau niște limitări, cum a recomandat Guvernul. Dar deputații au exclus plafonul maxim de 250.000 de euro. În aceeași zi, guvernatorul Mugur Isărescu cerea agențiilor de rating să avertizeze pe toată lumea că astfel de decizii populiste au consecințe. Un soi de bate șaua să priceapă iapa? Adevărat este că băncile au partea lor de vină în istoria creditelor în franci, așa cum corect observă Dan Popa pentru Hotnews. Legea merge la promulgare. Unde Președintele intenționează să se consulte cu băncile.
  • Donarea alimentelor. Veste interesantă pentru oricine vinde alimente: le va dona obligatoriu cu 3 zile înainte de expirare. Așa a aprobat Parlamentul. Legea vrea să oprească risipa. Teoretic, e bine. Practic, e neclar cum ar putea fi aplicată: cine le acceptă, unde le donezi, cât costă și cine plătește?

ÎN LOC DE CONCLUZIE. În aglomerația de idei și inițiative, unele lucruri rămân cumva nerezolvate. Actualul Cod Fiscal prevede modificări de taxe de la 1 ianuarie 2017. De la TVA, la asigurări de sănătate, toate scad. Cum actualul guvern nu are de gând să facă bugetul sau să modifice vreo taxă, ele vor intra, probabil, în vigoare. Tot deficitul bugetar al anului viitor s-ar putea să nu cuprindă frenezia acestor zile.


CELE MAI STRANII ALEGERI. În Statele Unite, ultima confruntare televizată pare să fi decis victoria. Sau nu.

Ultima mare confruntare între candidatul democrat Hillary Clinton și republicanul Donald Trump a lăsat în urmă o singură mare știre: Trump nu intenționează să accepte rezulatul alegerilor, dacă pierde. Acest lucru este nemaivăzut în istoria electorală a Statelor Unite, în special cu trei săptămâni înainte de vot.

ÎN CONCLUZIE. Cum finalul acestui sezon electoral e la două săptămâni distanță, The Economist schițează cum ar putea arăta primele 100 de zile ale celor doi președinți.


#SUBIECTE DE CONVERSAȚIE

VÂNĂTOAREA DE TALENTE. România are al treilea cel mai mare deficit de talente din lume. Corect, din lume. După Japonia și Taiwan. Două companii din trei nu reușesc să-și găsească angajați. Interesant că studiul Manpower a găsit că, global, nepotrivirea între job și candidat nu e principalul motiv, ci absența candidaților.
+ Această companie americană angajează inclusiv români pentru job-uri calificate la distanță în toată lumea.
+ Harvard Business Review: “Studenții mei au o șansă mai bună la o viață profesională interesantă atunci când caută muncă ce merită făcută decât un job bun.” Trei motive pentru care munca independentă e o opțiune tot mai valabilă.
+ Ministerul Educației pregătește un proiect care oferă avantaje fiscale companiilor care investesc în învățământ profesional.

PRIMII 100. ZF a analizat că, anul trecut, cele mai mari 100 de companii antreprenoriale din România au avut o cifră de afaceri cumulată de 61 miliarde lei. Cam cât au făcut primele 5 multinaționale. Creșterea e, însă de 7%. Primii cinci antreprenori? Dragoș și Adrian Pavăl (Dedeman), Augustin Oancea (Tinmar Oil), Zoltan Teszari (RCS&RDS) și Dan Ostahie (Altex). O notă: ZF restricționează accesul la clasamentul integral.
+ Generația tânâră nu-și face firme. Doar un acționar din zece din firmele românești aremai puțin de 29 de ani.
+ Studenții care vor să înceapă un business nu mai plătesc taxe de înființare.
+ UniCredit a lansat o platformă de instrumente și finanțare pentru industriile creative din România.

ALLEGRO MA NON TROPPO. Situația economică este mai bună decât atitudinea consumatorilor”. Studiul institutului de cercetare GfK privind climatul economic a găsit că, într-o economie care crește cu 5% pe an, dorința noastră de cumpărare e modestă și în scădere, chiar. Avem o îngrijorare despre starea economiei, deși așteptările de creștere a veniturilor personale sunt mari. În mod normal, un tablou de genul acesta s-ar traduce în mai puțin consum. Dar, precum știm deja, ce declară oamenii în cercetări și ce fac în realitate sunt adesea două lucruri complet diferite: tot GfK estimează că vom avea un plus de 6,9% la consum în 2016.
+ salariile au crescut cu 14,5%, iar venitul gospodăriilor cu 8,8% față de anul trecut.
+ Cât de bine le merge celor mai mari cinci lanțuri de retail.
+ Și în ceva:acelaşi coş de cumpărături costă local cu circa 40% mai puţin decât în Germania, însă salariul mediu este de circa şapte ori mai mic”.

DOAR PENTRU CEI BRAVI. MedLife ar putea fi prima companie privată care reușește o ofertă publică de acțiuni pe Bursă în ultimii opt ani. Listarea e plănuită pentru luna noiembrie, pentru un pachet de 25%-32% din companie. Valoarea MedLife e calculată la aproape 200 de milione de euro.
+ Pentru a afla cum a reușit un fost bancher să transforme afacerea familiei Marcu de la câteva cabinete în cel mai mare business privat de sănătate din România, vă recomandăm cu mare încredere cartea “Cei care schimbă jocul”. Mai ales că e scrisă de noi.
+ Va reuși MedLife să convingă investitorii?”.

TALENTED MR. MUSK. Cea mai impresionantă creație a domnului Musk s-ar putea să nu fie mașinile și navele spațiale, ci un imperiu cu o structură financiară care funcționează doar dacă firme foarte riscante execută perfect planuri foarte ambițioase”. The Economist despre cum reușește fondatorul Tesla și SpaceX să jongleze o structură financiară care “topește” peste 2 miliarde de dolari într-un an. Rețeta: evaluări stelare, control asupra firmelor și o groază de cash. Musk Inc. a mutat hotarele a ceea ce credeam că e posibil.

TRANZACȚIA ANULUI. AT&T (cea mai mare companie americană de telefonie și pay TV din America) va cumpăra Time Warner (proprietarul CNN, HBO) într-o tranzacție de peste 85 de miliarde de dolari, cea mai mare din acest an. Reuters analizează situația și concluzionează că e un prim pas către un mare val de consolidare determinat de schimbarea felului în care oamenii consumă televiziune.
+ Orlando Nicoară scrie despre ce ar putea însemna asta în România, unde Time Warner deține ProTV, prin intermediul CME.

MIZA CAMPANIEI PENTRU MOSUL. Armata irakiană a început, în 17 octombrie, una dintre cele mai importante bătălii din războiul împotriva Statului Islamic (ISIS) – cea pentru orașul Mosul. Este cea mai complexă operațiune de la invazia americană în Irak, în 2003. Pe măsură ce ostilitățile se desfășoară, acestea sunt cele 5 lucruri important ce merită urmărite, de la posibiliul dezastru umanitar, la miza pentru Irak. Și de ce este Mosul atât de important. Hint: a fost, din totdeauna, locul de unde era condusă această parte a lumii.


DIGITALMEMO

PLĂȚI DIN MERS. Una dintre cele mai interesante evoluții din ultimul timp: acum un an, mai mult de o treime dintre oameni nu folosiseră niciodată telefonul mobil ca sa plătească ceva. Azi, procentul e de doar 12%. VISA a întrebat 36.000 de oameni din 19 țări ce și cum plătesc. A rezultat că, în Europa, numărul celor care plătesc cu un dispozitiv mobil s-a triplat în ultimul an. În România, opt din zece utilizatori de de telefoane sau tablete fac plăți sau își administrează banii prin intermediul lor. Cine ar fi crezut că suntem pe primele locuri în Europa?
+ sau chiar pe primul loc când vine vorba de a cumpăra laptopuri de pe mobil? (am mai citat acest studiu, dar e o informație utilă pentru context).

ÎMI ÎMPRUMUȚI NUMELE TĂU?Aceste platforme pot face oamenii să simtă că au pentru prima oară acces în viața celor bogați și celebri. Ceea ce permite sponsorilor să interacționeze cu audiența lor în feluri pe care media tradițională nu le poate egala.” The Economist despre ultima frontieră a advertisingului: celebritățile din social media.
+ cât timp petrece copilul vostru adolescent în rețelele sociale?

URMĂTORUL VAL. Lumea nu duce lipsa de profeții legate de transformările care ne așteaptă. Inc.com a pus cap la cap un set de 10 valuri care vor crește în 2017. Mai ales pentru cei cu ochiul către următoarea generație și tehnologie.


#SMART STUFF

 ÎNAINTE SĂ TE FACI ANTREPRENOR. Bani? Nu. Business plan? Nu neapărat. Aici sunt cele 7 lucruri de care să ții cont dacă ești pe punctul de a te apuca de vreo afacere. Nici celor care au una deja nu poate să le strice un sfat de la Google Ventures, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții globale.
+ trei credințe despre sine de care trebuie să scapi înainte de a fi antreprenor.
+Nu am lucrat niciodată pentru un șef de care să îmi placă.” Dacă simțiți la fel, e, probabil, un indiciu că ar trebui să considerați calea antreprenoriatului. Barbara Corcoran, omul din spatele Shark Tank, într-un video șase minute despre ce înseamnă să construiești un business.

+ După părerea noastră, antreprenoriatul e, înainte de orice, un mindset. L-am tot studiat în ultimii ani. Cu antreprenori români și cu ajutorul profesorului american Stuart Read, coautorul metodei Effectuation. Așa că dacă vreți să descoperiți pe propria piele un nou mod de a gândi și primii pași către un proiect personal, organizam în 25 și 26 noiembrie ultimul program Effectuation din acest an în România. Găsiți detalii aici. Dacă vă tentează, scrieți un mesaj la andreea@andreeearosca.ro, lăsați un număr de telefon și vă sunăm în următoarele 24 de ore.

UNDE ROBOȚII NU TE POT ATINGE. World Economic Forum a întrebat cinci experți tineri care sunt acele abilități indispensabile în viitor. Cunoștințele tehnice au puțină legătură aici, din moment ce majoritatea slujbelor nici măcar nu există încă.

CUM SĂ NU FII PLICTISITOR. Care e cea mai mare dorință când întâlnim oameni noi sau ne aflăm într-un grup? Să fim interesanți. Dar dorința de a fi interesant te face adesea plictisitor. Iată o dilemă. Și o posibilă rezolvare, în Book of Life: cum să nu fii plictisitor.
+ câteva lucruri posibil utile despre etichetă și mesele în oraș.


ROMANIA ÎN CIFRE

42% este creșterea productivității muncii în România în ultimii zece ani. Pe primul loc în Europa. Și, totuși, nu am ajuns, în termeni absoluți, nici la jumătate față de Cehia. Ceea ce explică și salariile mici și diferențele economice foarte mari.

20% din cifra de afaceri realizată în România e conectată cumva la paradisurile fiscale. Și 9% dintre toți angajații lucrează pentru ele. O analiză interesantă a felului în care funcționează în România business-ul derulat prin offshore.

4,8 milioane de hectolitri a fost producția de vin a României,  creștere de 37% care ne pune pe primul loc mondial, ca dinamică. Dar mai e treaba de făcut. În clasamentul producătorilor, sunt încă pe locul 11 – Franța produce de zece ori mai mult.

22 miliarde lei reprezintă creditele noi pentru companii în primele opt luni din 2016. Cu 6% mai puțin decât în 2015. Chiar cu ratele de dobândă la minime istorice, banii tot nu se întorc în economie. O cercetare EY recentă arăta că peste jumătate dintre companii se finanțează din alte surse decât cele bancare.

30% este creșterea vânzărilor de vacanțe de tipul city break, adică scurte călătorii de final de săptămână. Știți vorba aia: vacanțele mici și dese…
+ aparent fără vreo legătură, dar interesant: cu același procent au crescut și vânzările de vacanțe oferite angajaților și partenerilor de afaceri. Da, pare că există companii care își duc din nou angajații în Caraibe. Dacă ați citit până aici, știți deja ce greu de găsit sunt oamenii buni.

54% este scăderea prețului caselor în România, de la criză până azi. Cel mai mare procent din Uniunea Europeană. Cursdeguvernare.ro concluzionează că o creștere destul de abruptă a prețurilor e o ipoteză de care trebuie să ținem seama.

150.000 de mașini noi au apărut în ultimii cinci ani în București și Ilfov. Asta dacă vă mai întrebați de ce e așa aglomerat: avem 1,38 milioane de mașini doar aici. Bucureștiul e pe locul șase în lume în topul celor mai aglomerate orașe. Nu am văzut subiectul pe agenda Primăriei, din păcate.
+ aglomerația infernală în care oamenii călătoresc cu metrolul, în câteva fotografii. Nu e de mirare că au leșinat călătorii.


Dacă vă e de folos MONDAY MEMO și-l vreți în Inbox, abonați-vă. Dacă vreți să-l citească și alții, faceți forward către un prieten. Iar dacă vreți să ne spuneți ceva – orice – scrieți-ne; vom citi negreșit.

Comments

comments