#88. Cum să deraiezi o țară

CUM SĂ DERAIEZI O ȚARĂ. Unde duc creșterile de salarii decise în Parlament

Comisiile reunite de Buget și Finanțe din Parlament au adoptat cu mare lejeritate creșteri de salarii pentru angajații din sănătate, educație și alte instituții, din 1 decembrie 2016. Fără niciun calcul de impact. Este doar ultima dintre deciziile similare din ultimul an. Votul final urmează azi, în Camera Deputaților. Una dintre acele decizii care ne-ar putea bântui pe noi toți mult după ce alegerile parlamentare se vor fi încheiat.

 • Cum am ajuns aici? În iunie, Guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență alinierea unor salarii din sănătate și educație. De ce ordonanță de urgență? Pentru că Legea responsabilității fiscal-bugetare spune că nu se pot crește cheltuielile cu salariile în domeniul public cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri. Ordonanța a ajuns pentru aprobare în Parlament, așadar. Parlament care a găsit de cuviință să o modifice substanțial. Împotriva legii mai sus amintite.
 • Cât costă? În total, aproape 5 miliarde de lei, susține Ministrul Finanțelor. Imposibil de inclus în bugetul pe 2017. Cu excepția cazului în care deficitul bugetar ajunge la 4,4% din PIB, susține un raport ING.
 • Riscuri? Elanul populist al Parlamentului (în acest caz și în altele) înseamnă aproape sigur sancțiuni pentru încălcarea Tratatului de la Maastricht. Posibil înghețarea fondurilor europene.
 • Pe termen scurt. Costul de finanțare al statului român urcă deja. Adică ne costă mai mult să acoperim AZI deficitul. Și asta nu e tot.
 • Ce spune istoria. Ultimul experiment de creștere a salariilor a dus, de fapt, la salarii reale cu 10% mai mici pentru toată lumea. Din cauza creșterii inflației și devalorizării leului. BNR spune deja că cel mai mare risc pentru economie e să nu ținem chetuielile sub control.
 • De unde vin banii. Din investiții. Cheltuielile cu salariile sunt deja cu 10% mai mari în 2016, în timp ce investițiile publice sunt cu 9% mai mici decât în 2015. Cam așa se amână autostrăzile pentru mai încolo.
 • E corect? În medie, un angajat la stat câștigă azi cu 400 de lei mai mult decât unul din sectorul public. Un sfert din oamenii care lucrează în România, lucrează la stat. Un fel de competiție oarecum incorectă, nu?

ÎN CONCLUZIE. Poate părea că am dat prea mult spațiu acestui subiect. Dar el e o ilustrare a felului în care poți da peste cap economia atunci când deciziile pe termen scurt (electorale sau nu) n-au bază și nici nu iau în calcul efectele pentru restul economiei și, în final, pentru fiecare dintre noi.

+ greva SANITAS, care a acompaniat decizia Parlamentului, a fost, de fapt, ilegală. Dar suficientă cât să influențeze și să justifice creșterea salariilor.


SUBIECTE DE CONVERSAȚIE

AICI DUDUIE AFACERILE. Din 2008 până azi, cifra totală de afaceri a companiilor din România a crescut cu 12% (în lei). Dar asta nu spune nimic. Mai relevant este ce se întâmplă în diferite zone: Bucureștiul reprezintă azi doar 37% din business, față de 63% acum opt ani. Mai interesant e că, după București și Ilfov, Timișul e al treilea mare pol. Și că cea mai mare creștere este în Argeș, de peste 200%. De unde se vede că efectul investițiilor chiar poate fi măsurat, că o companie puternică (Renault) poate crea prosperitate și că o concentrare industrială (Timiș) produce efecte. Dar și că firmele cu capital local ridică zone întregi (Alba). Harta completă a business-ului în ZF.

+ Să faci business e, câteodată, o aventură. Percepția investitorilor străini este că felul în care se fac legile în România e complet impredictibil. Ceea ce face țara necompetitivă.

+ România tocmai a scăzut un loc în clasamentul Doing Business al Băncii Mondiale, în mare parte din cauza faimosului formular 088, de înregistrare în scopuri de TVA. La capitolul “starting a business” am pierdut, în consecință, 11 locuri.

+ Cum contribuie România la bunăstarea globală? Un clasament proaspăt. Și un comentariu: Suedia face mai mult bine omenirii decât oricare altă țară.

NEAȘTEPTATA CAPITALĂ. Care este orașul cu cea mai rapidă ascensiune la titlul de “capitală a startup-urilor” din Europa? Berlin? Nu. Această știre este veche. World Economic Forum: “La doar câțiva ani după o gravă criză a datoriilor, scopul lor este să devină următorul Berlin”. Cum a ajuns Lisabona pe locul 5 în Europa.

BILLION DOLLAR BABIES. Cele mai valoroase startup-uri din lume nu sunt neapărat cele la care v-ați aștepta. De acord, locul 1 e adjudecat de Uber, cu o evaluare de 68 de miliarde de dolari. Dar următoarele două?

CEI MAI VERZI PANTOFI. Adidas a creat un pantof de sport fabricat din plastic recuperat din ocean și are planuri de a produce un milion de perechi anul viitor. “Ambiția noastră este să eliminăm complet la plasticul virgin din procesul de fabricație”.

+ Oceanele au devenit cea mai mare groapă de gunoi a omenirii. Câteva statistici înfricoșătoare aici.

E COMPLICAT. Înalta Curte a Marii Britanii a decis că Guvernul nu poate declanșa procedura de ieșire din Uniunea Europeană – în urma votulu pro-Braxit – decât cu acordul Parlamentului. Ceea ce complică semnificativ planurile premierului Theresa May legate de un Brexit rapid. Cauza a fost adusă în fața instanței un un manager de fond de investiții. Și a fost susținută, parțial, prin crowdfunding. Când democrația întâlnește tehnologia…

CINE E RESPONSABIL DE PREȚUL CAFELEI?Generația Millenials epuizează stocurile de cafea ale lumii”. Motiv pentru care prețul cafelei se află la maxime istorice. Asta dacă vă mai întrebați de ce sunt ciudați și neliniștiți…

PRIZONIERI. Acesta este termenul pentru oamenii blocați în joburi pe care le urăsc, dar pe care se pare că nu le pot părăsi. Un fenomen care afectează 8% din populațiua muncitoare. Un motiv este că sunt legați cu “cătușe de aur”: aproape două treimi sunt angajați cu venituri peste medie. Ceea ce face dificilă chiar și ideea de a căuta altă slujbă. În plus, cu cât stai maimult într-un loc, cu atât mai improbabil este să pleci. Bloomber: “De ce stau oamenii în joburi pe care le urăsc?”

CE CITESC INVESTITORII? Câteva grafice interesante care cuprind cărțile cel mai des citate în listele de lectură ale investitorilor de tip venture și antreprenorilor americani.


DIGITAL MEMO

MOBIL SAU DELOC. “Toate brandurile trebuie să devină în primul rând mobile pentru întreaga lor comunicare digitală – de la website-uri, la reclame video”. Agenția globală Zenith prognozează că, în 2018, 79% din consumul de internet va avea loc de pe un dispozitiv mobil. Nu neapărat telefon. 60% din consumul de publicitate se va îndrepta către mobil, adică 134 de miliarde de dolari. Ceea ce înseamnă mai mult decât publicitatea în ziare, reviste, cinema și outdoor, luate la un loc.

NOUA AMBIȚIE A FISCULUI. De ce vrea ANAF să controleze comerțul online.

PE REPEDE ÎNAINTE. Cele mai importante zece acceleratoare europene pentru antreprenori din domeniul tehnologiei și nu numai.

MANAGEMENT ÎN ERA INTELIGENȚEI ARTIFICIALE. “Managerii, indiferent de nivelul din companie, va trebui să se adateze în lumea mașinilor inteligente.” Realitatea este că inteligența artificială va prelua – în unele cazuri a și făcut-o deja – părți importante din munca oamenilor. Un exemplu: Associated Press a anunțat, acum doi ani, că a “predat” jobul de a publica rapoarte financiare către un robot. Ceea ce a crescut capacitatea AP de la 300 de rapoarte trimestriale, la 4.400. Jurnaliștii agenției au, astfel, posibilitatea să se concentreze pe conținut cu valoare adăugată mai mare. Harvard Business Review despre cum va redefini inteligența artificială managementul.

+ Doar pentru cei curioși. “Drumul către superinteligență”. O lectură lungă, dar foarte instructivă, despre ce este inteligența artificială și de ce suntem în pragul celei mai importante revoluții din istorie.

MAI MULT DECÂT UN TAXI. Uber introduce, în următoarele săptămâni, cel mai important update de până acum. Wired explică de ce aspiră Uber să controleze experiența utilizatorilor în timp ce folosesc o mașină.


ACESTA E FINALUL. Următorul președinte al Statelor Unite și o națiune divizată și scârbită

Marți, 8 noiembrie, americanii aleg al 45-lea președinte al Statelor Unite. Duminică seara, toate sondajele importante calculau că Hillary Clinton conduce în fața lui Donald Trump cu procente între 2% și 5%. Un avantaj, totuși, fragil, după una dintre cele mai turbulente campanii din istoria Statelor Unite, care a adus față în față cei mai nepopulari doi candidați pe care i-a produs politica de peste Ocean.

 • “Majoritatea cetățenilor sunt dezgustați de starea în care se află politica americană” scrie New York Times. Viitorul președinte va moșteni o națiune divizată și lipsită de încredere.
 • Ziua Alegerilor nu rezolvă, de fapt, nimic. Nu de această dată. “America zugrăvită în această campanie nu este un loc corect sau etic”.
 • “Povestea care a condus lumea ]n ultimele decenii este ceea ce am putea numi Povestea Liberală. A fost o istorisire simplă și atractivă, care acum se prăbușește și nu există alta capabilă să umple golul. În schimb, îl avem pe Donald Trump”. Istoricul Noah Harari într-un excelent comentariu despre finalul unei epoci și deziluzia care l-a ridicat pe Trump până aproape de președinția Statelor Unite.
 • Care a fost prețul”. Cei aproape 40 de ani de concesii și compromisuri care au transformat-o pe Hillary Clinton în posibil prima femeie președinte din istoria Statelor Unite.
 • Cât a costat campania electorală? Și de unde au venit banii. Un buget colosal, de 6,6 miliarde de dolari.
 • O înregistrare de un minut care sumarizează totul: “Trump este personajul tragic clasic dintr-o dramă shakespeariană”.

+ Cum a devenit Macedonia centrul de comandă al știrilor false care intoxică publicul în campania prezidențială.


ROMÂNIA ÎN CIFRE

4,5% este diferența de salariu mediu în România între femei și bărbați. În favoarea bărbaților, dacă mai era nevoie de precizare. Cea mai mică din Europa. Cea mai mare este în Estonia, de peste 28%. Iar media UE este de 16,7%. Data viitoare când auziți întrebarea “la ce salariu te gândești?” cel mai bun răspuns este “exact atât cât câștigă cel mai bine plătit bărbat”.

22,7 miliarde lei credite noi acordate de bănci către populație în primele nouă luni ale anului. Un record absolut.

13.247 lei lunar, salariul mediu net în Citibank, banca cu cele mai mari salarii din sistem. La celălalt capăt, CEC e banca ce își plătește cel mai puțin angajații. ZF a făcut un top al anului 2015.

+ cât se câștigă în industria telecom?

3,8% creșterea economică a României prognozată de BERD pentru anul viitor.

+ Fondul Monetar Internațional previzionează o creștere economică mai mare în Europa Centrală, de Sud și de Est pentru 2017 – un plus de 2,1%, față de 1,3% în 2016. Fondul e, însă, îngrijorat de creșterea deficitelor, inclusiv în România.

8,56 milioane de turiști au vizitat România în primele nouă luni din 2016. Două treimi dintre ei sunt români în vacanță în propria țară.

703.509 tranzacții imobiliare s-au încheiat din ianuarie în septembrie 2016 în toată țara. Primul semestru din acest an a fost cel mai bun din istoria imobilară.

11.511 deținuți români se află în închisorile din statele Uniunii Europene. România este statul UE de unde vin cei mai mulți emigranți aflați în detenție.


Dacă vă e de folos MONDAY MEMO și-l vreți în Inbox, abonați-vă. Dacă vreți să-l citească și alții, faceți forward către un prieten. Iar dacă vreți să ne spuneți ceva – orice – scrieți-ne; vom citi negreșit.

Comments

comments