#90 / Rezolvă asta

REZOLVAȚI ASTA. Cele trei teme majore care nu sunt, deși ar trebui, pe agenda publică a nimănui

Am aplaudat cu toții în 2016 scăderea TVA, recordul de creștere economică, veselia consumului, entuziasmul cu care luăm credite și am numărat de ceva mai mulți bani prin buzunare. Ca orice lucru pe lumea asta, obiectul bucuriei noastre vine cu un preț. Și va trebui să ne descurcăm cumva cu el în anul următor și pe termen lung. Acestea sunt trei dintre lucrurile importante care se întâmplă dincolo de veștile bune.

  1. VENITURILE FISCALE sunt în cea mai proastă formă din istorie. La 28% din PIB în 2015 și 24,5% anul viitor, veniturile din taxe și impozite ale României sunt cele mai mici din UE. Problema nu e la TVA și companii, ci la cât contribuie cetățenii și firmele la asigurările sociale. Deficitul bugetului de pensii e cel mai mare din istorie. Are cineva curaj să spună asta în mijlocul unei campanii electorale, oare? Și ce înseamnă? Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, vorbește despre “disoluția statului” și amintește că prețul e că investițiile publice sunt la cel mai mic nivel într-o decadă. Fără investiții publice, nu avem NICIO ȘANSĂ să ajungem o economie de nivel european. “Toate măsurile care nu se concentrează decât pe reducerea taxelor și, în consecință, a veniturilor bugetare, reprezintă o sinucidere lentă a României” scrie Radu Crăciun, președintele BCR Pensii.
  2. POLARIZAREA ECONOMIEI. 1% din companiile din România fac 67% din veniturile totale. În ultimii opt ani, cele mai puternice companii își cresc influența. “Cei bogați devin și mai bogați, iar cei săraci sărăcesc și mai mult”. În medie, companiile cu cifre de afaceri de sub 100.000 de euro, au pierdut 11% din afaceri din 2008 încoace, nu fac profit și au un grad de îndatorare de 97%. Mai mult de jumătate dintre firme nu au capacitatea de a crește, a angaja, a produce taxe și bunăstare în jur.
  3. LIMITELE CREȘTERII. Recordul de creștere economică a României s-ar putea baza pe nisip mișcător. “Doar 3% din creșterea de 5% este sustenabilă”, spune economistul șef al BNR. Restul e bazată pe scăderi de fiscalitate cu efect pe termen scurt. România are nevoie de investiții, oameni și productivitate. Primele scad (cele străine de la 7,5 miliarde euro pe an la 2,5 miliarde euro pe an). Forța de muncă nou intrată în piață a scăzut și ea cu 250.000 de persoane, iar productivitatea depinde de investiții și de educație. Unde România e printre ultimele locuri. Cele mai recente date arată cum creșterea economică încetinește.

ÎN CONCLUZIE. Niciun candidat sau partid nu va vorbi despre cele trei teme în campania pentru parlamentare. Toți vor vorbi despre scăderi de taxe și planuri magnifice. E ca și cum ți-ai invita toți prietenii la restaurant și ai comanda tot meniul, convins fiind că nota de plată e un concept care nu ți se aplică.

+ Cheltuielile cu salariile publice au crescut de două ori și jumătate. Media salariului la stat azi e cu 54% mai mare ca în privat.

+ Promisiunile electorale de investiții se bazează pe nimic. Nu vor fi bani de investiții în 2017.

+ Inițiativele electorale sunt cel mai mare risc pentru România. Deficitul va urca periculos.

+ Cu ce defilează partidele în campanie: PSD scade la jumătate numărul de taxe și construiește autostrăzi. PNL dublează salariile și scade impozitele. ALDE propune pact național pentru investiții și deficit de peste 3%.


 

SUBIECTE DE CONVERSAȚIE

CEI MAI INOVATORI ROMÂNI. “Clasamentul New Europe 100 este despre acei oameni din regiune care schimbă lumea și fac mai bună viața tuturor, cu idei care au potențial de creștere în lumea digitală”. Google tocmai ce a publicat lista celor mai inovatori antreprenori și lideri din Europa Centrală și de Est. 13 dintre ei sunt români.

+ Cele mai mari 500 companii din Europa Centrală și de Est. Cu 63 de companii în clasament, România e pe locul patru.

+ Cine sunt cele mai inovative companii globale? Hint: prima clasată nu e cea cu cel mai mare buget de cercetare și dezvoltare.

LA REVEDERE ȘCOALĂ. Nu putem vorbi destul despre ce înseamnă educația pentru o economie și pentru business. Un raport recent al Comisiei Europene constată că din ce în ce mai mulți copii români abandonează școala. Procentul e azi de 19,1% și crește. Iar în zona rurală e de peste 27%.

+ Calitatea educației scade vertiginos. În Clasamentul Global al Competitivității, România a pierdut anul acesta peste 20 de locuri la calitatea educației superioare și 10 la cea primară. România în 2015 versus România în 2016.

SUME MICI, PARIURI MARI. Dacă ați visat vreodată să investiți în următorul Facebook sau Google, s-ar putea ca visul să devină realitate. Platforma de crowdfunding Indiegogo listează de acum nu doar proiecte în căutare de finanțare, dar și companii în căutare de investitori. New York Times: “Indiegogo este prima mare platformă de crowdfunding care profită de o reglementare ce a intrat în vigoare acum șase luni, care permite investitorilor obișnuiți să riște până la câteva mii de dolari anual pentru a sprijini companii private”. (o notă: nu există precizări legate de geografia investitorilor, dar e posibil ca accesul să fie limitat doar pentru americani).

+ Cele șase secrete ale unei campanii bune de crowdfunding.

CEL MAI CEL BIROU. Cine sunt companiile cu cele mai interesante spații de birouri din România? Pressone are o galerie cu câștigătorii trofelului The Most Office.

CE-AR FI SĂ…. Devin antreprenor? Amway face în fiecare an un studiu global în legătură cu atitudinea și intenția antreprenorială. În 2016, a găsit că 34% dintre români au dorința de a porni pe cont propriu. O scădere de 5% față de anul trecut, totuși. Abilitatea esențială, în opinia autorilor studiului, este capacitatea de a căuta și găsi potențiali clienți. Ceea ce este complicat: doar o treime dintre noi se simt confortabil să facă asta. Studiul integral, aici.

+ Dacă sunteți deja în propriul business sau vă bate gândul să porniți pe calea asta, felicitări! E o lume interesantă. Iată și 46 de lucruri pe care e bine să le știți. Cum arfi că Uganda e țara cu cel mai mare număr de antreprenori. Sau că salariul mediu al unui fondator e de 50.000 dolari anual. Sau de ce eșuează un business. Plus alte informații interesante.

DOMENII CARE PROMIT. “Investitorii care furnizează capital de pornite (seed investors) sunt, prin definiție, primii care sprijină firme și industrii care devin apoi forțe care schimbă lumea. Deci, când ei ridică mizele într-o anumită zonă, acest lucru devine un indicator pentru creștera ce va urma în zona respectivă.” Inc.com despre cele cinci domenii în care investitorii de tip seed și-au mărit exponențial investițiile: automotive, agricultură, mâncare, realitate virtuală și machine learning.

+ Următoarele companii de un miliard de dolari, în viziunea Forbes.com.

DEZÎNDRĂGOSTIREA DE EUROPA. O cercetare a Parlamentului European legată de atitudinea cetățenilor față de Uniune scoate la lumină un lucru care ar trebui să ne pună pe gânduri: procentul românilor care cred că apartenența la UE e un lucru bun pentru noi a scăzut cu 11%. Credem, cum spune cercetarea, că lucrurile merg mai rău în România decât în Uniune. Și începem să ne îndoim de beneficiile economice. UE începe să semene cu un țap ispășitor. Dar n-ar chiar un lucru inteligent de făcut.

ISTORIA ÎN CINCI MINUTE. Un video interesant despre cum a crescut populația planetei de la 0 la 1,5 miliarde în 200.000 de ani și de la 1,5 la 7 miliarde în doar 100 de ani.


DIGITAL MEMO

ȘTIRILE FALSE, FACEBOOK, GOOGLE. O conversație pe termen lung

Monday Memo a semnalat, săptămâna trecută, începutul unui subiect care ar putea schimba regulile social media: industria știrilor false și rolul lor în felul în care ne formulăm opiniile și convingerile. Ei bine, subiectul a crescut, pentru că victoria lui Donald Trump a fost influențată – nimeni nu știe în ce măsură – de știri complet fabricate.

  • Ce sunt, până la urmă, știrile false? Sunt o creație deliberată a unei realități fabricate, care conține informație factual incorectă. De un exemplu, aici sunt cele mai evidente fabricații care au apărut pe Facebook în această campanie. Iată una: “Denzel Washington backs Trump in the most epic way possible”. Cum arată 48 de ore într-o lume fără nicio legătură cu realitatea? Cam așa.
  • De ce e acest subiect important? Pentru că ne formăm opinii și luăm decizii pe baza informațiilor din online. “Facebook și Twitter sunt motivul pentru care am câștigat chestia asta” spune șeful campaniei digitale pentru Trump.
  • Care este influența lor? Ei bine, din păcate pentru jurnalismul adevărat și pentru toți cei care caută informație corectă, înspăimântător este faptul că știrile false se răspândesc mai repede.
  • Ce fac Facebook și Google? Deocamdată, au oprit orice publicitate către astfel de site-uri, tăindu-le accesul la bani. Dar asta nu rezolvă nicicum problema răspândirii de neadevăruri în News Feed-ul Facebook sau în rezultatele căutărilor pe Google. Mark Zuckerberg, șeful Facebook, a anunțat câteva măsuri concrete. Dar are dreptate: subiectul e complicat, și tehnic, și filozofic.

ÎN CONCLUZIE: Subiectul nu va dispărea. Nu ai nevoie de mai mult de un om, un computer și un domeniu de internet ca să umpli spațiul virtual cu minciuni. Iar decizia privind ce e adevărat și ce nu e complicată: niciun algoritm nu poate face distincția. Și cum separi, păstrând totuși libertatea de exprimare? Rămâne, deocamdață, să discernem singuri ce alegem.

ÎNCOTRO MERGE PUBLICITATEA? Trei tendințe importante pentru publicitatea online în 2017: personalizare, social media, analiză.

VECTOR A VĂZUT 25 DE ȚĂRI. Ceasul inteligent cu autonomie de 30 de zile, creat de Vector Watch, companie fondată de antreprenorul român Andrei Pitiș, se vinde azi în 25 de țări. N-a atins cifrele anunțat la lansare, de 100.000 de unități vândute într-un an, dar “câteva zeci de mii” e, totuși, o performanță.

+ Vector Watch și BMWi lansează o ediție specială de ceas inteligent.

ÎNAINTE SĂ AM NEVOIE. “E timpul ca retailer-ii să ajute oamenii să găsească produsele exact atunci când au nevoie – și, poate, chiar înainte ca nevoia să apară – indiferent dacă sunt sau nu înregistrați sau pregătiți să apese butonul buy”. Harvard Business Review despre felul în care inteligența artificială schimbă felul în care cumpărăm.

EXPERIENȚE, NU CAZARE. Airbnb tocmai a lansat un serviciu nou. Și e suprinzător de simplu și inovativ: Airbnb Trips e o colecție vastă de experiențe, puse în scenă de localnici. De la cursuri de gătit ramen în Tokyo, la excursii în locuri secrete în Toscana. Sinceră să fiu, pe mine m-a cucerit ideea de a explora Parisul într-un mod neconvențional.


SMART STUFF

 CELE MAI BUNE ȘCOLI. Care este cel mai bun loc pentru programe de educație pentru manageri? Financial Times a explorat subiectul și a concluzionat că IESE Business School, din Spania, e locul unde ați vrea să vă trimiteți cei mai buni oameni. Urmatoarele două școli în clasamentul programelor de executive education sunt tot europene. Și, dacă vă tentează să vă întoarceți la școală pe termen ceva mai lung, aici sunt cele mai bune programe de MBA.

ASCULTĂ AICI. Cele mai interesante 15 podcasturi pentru antreprenori. De la strategie, la studii de caz și tips&tricks, acoperă cam tot ce ar putea fi de interes.

+ adaug două pe care le urmăresc negreșit, de la NPR: How I Built This și From Scratch.

DECONECTAT. 14 motive solide pentru a vă deconecta în weekend de la lucrurile catalogate drept “muncă”. Cum Monday Memo e o plăcere, faptul că îl facem în weekend nu înseamnă muncă, nu?

MIRACOLUL MIȘCĂRII. “Am încurajat pe oricine se simte copleșit de evenimente recente, sau de viață, în general, să iasă la o alergare sau o plimbare cu bicicleta”. New York Times despre efectul exercițiului fizic asupra depresiei, boala de care suferă o mare parte a oamenilor din partea civilizată a planetei.

+ The Book of Life: De ce micile plăceri sunt o mare chestie.


TRUMP E DOAR ÎNCEPUTUL. Un curent populist crește în lumea democratică

“În absența unei schimbări dramatice care să oprească atracția către populism, o serie de victorii-surpriză în acest an s-ar putea rapid transforma într-un val global – trimuful celor care predică acțiunea în forță în fața domniei legii, unilateralism în loc de cooperare și intersele majorității în fața drepturilor minorităților etnice și religioase”. Din Franța până în Austria sau Italia, Filipine sau Brazilia, cetățenii par deciși să parieze pe cauze și politiceni care promit schimbarea ordinii lucrurilor, scrie Washington Post.

  • Unul dintre motivele surprinzătoarei victorii a lui Trump este că nimeni nu a înțeles cum funcționează oamenii care compun clasa muncitoare. “Detestă profesioniștii, dar îi admiră pe cei bogați”.
  • Echipa lui Trump a mizat pe un electorat invizibil pentru majoritatea sondajelor: mai în vârstă, mai rural, mai populist, furios pe elita politică și economică. Greu de ignorat asemănările cu Brexit. Sau cu restul Europei.
  • Faptele sunt mult mai puțin importante decât impactul emoțional. Motiv pentru care Oxford Dictionaries a decis că “post-adevăr” este cuvântul anului.

ROMÂNIA ÎN CIFRE

120 este numărul intersecțiilor din București în care funcționează sistemul de monitorizare. Adică un sfert din totalul intersecțiilor. Dacă vă întrebăți de ce durează o oră să ajungeți de colo până dincolo, parte din explicație aici se află. Primarul general Gabriela Firea e nemulțumită. Noi ce am putea spune?

250.000 de case anual este diferența între cererea și oferta de locuințe din România. În consecință, Ministerul Finanțelor pledează pentru prelungirea programului Prima Casă până în 2021.

3.000.000 de oameni au plecat din România în ultimul deceniu, a calculat ZF. Ei au devenit cel mai mare investitor în economia românească, de fapt.

+ Investițiile străine au crescut cu 11% în primele nouă luni, până la 3,1 miliarde euro.

23,8% este creșterea cifrei de afaceri în comerțul cu autovehicule și motociclete în septembrie 2016 față de aceeași lună a anului trecut.

65% dintre românii din mediul rural nu au un cont bancar. În orașe, procentul e de două ori mai mic – adică între 78% și 85% lucrează cu o bancă. Ce să mai vorbim despre carduri?

+ 11,4 milioane de carduri sunt active în România. Mare parte a tranzacțiilor se fac folosind carduri VISA.

6,4 miliarde euro este deficitul balanței comerciale pentru primele nouă luni din 2016. Cursdeguvernare explică faptul că o creștere economică accelerată a venit la pachet cu mult mai multe importuri. Care au trimis, de fapt, în afara țării bunăstarea creată de creșterea de venituri.


Dacă vă e de folos MONDAY MEMO și-l vreți în Inbox, abonați-vă. Dacă vreți să-l citească și alții, faceți forward către un prieten. Iar dacă vreți să ne spuneți ceva – orice – scrieți-ne; vom citi negreșit.

Comments

comments