#95 / Sumar de vacanță. Plus “best of Monday Memo 2016”

SUMAR DE VACANȚĂ. Cele șapte știri cu care intrăm în 2017.

#1. Moș Crăciun n-a existat, după cum știți, nici anul ăsta. Detaliu care nu l-a împiedicat să fie personaj principal al unei sărbători creștine decorată cu sclipiciuri Made in China. Quartz a făcut un infografic cu fluxurile comerciale globale de produse de Crăciun.

#2. Vom afla, zilele astea, și pe cine va desemna președintele Iohannis în funcția de premier. PSD a propus un candidat cu un nume de familie – Shhaideh – pentru care avem nevoie de transcriere fonetică. Vestea a ajuns și-n New York Times.

#3. Atentat în Germania. Un camion condus de un tânăr tunisian a intrat în plin în mulțimea adunată, pe 19 decembrie, într-o piață centrală din Berlin; tânărul a fost împușcat, câteva zile mai târziu, într-un schimb de focuri cu poliția italiană. Cum schimbă acest atac Germania, în Der Spiegel.

#4. Donald Trump resetează politica externă americană, de la poziția față de coloniștii israelieni până la arsenalul nuclear, via Twitter; cât de tare trebuie să ne temem, aici. Trump e încâlcit, în același timp, în pânza de păianjen a unor conflicte de interese de care nimeni n-are habar cum s-ar putea scutura până în 20 ianuarie. Cât despre membrii cabinetului lui – printre ei sunt cinci miliardari și șase multimilionari – au, și ei, dureri de cap de aceeași natură.

#5. A murit în somn George Michael, 53 ani, din cauze încă neelucidate; managerul lui spune că l-a lăsat inima. Rolling Stone scrie despre cum a redefinit Michael “pop stardom-ul”.

#6. S-a prăbușit, deasupra Mării Negre, un Tupolev militar cu 92 de pasageri; printre ei membrii vestitului cor al Armatei Ruse. Teorii privind cauzele, în Russia Today.

#7. S-au făcut 27 de ani de la evenimentele din decembrie ’89; peste câteva zile se fac și 10 ani de când am intrat în UE. Din păcate, la această aniversare UE nu se simte prea bine.

BEST OF MONDAY MEMO 2016. Ce-am învățat făcând acest newsletter.

Lăsăm știrile, cifrele și dezbaterile deoparte în această ediție de final de an; lăsăm deoparte și previziunile pentru 2017 (veți avea parte de destule în săptămânile care vin). Ce vă propunem, în schimb, e o sinteză de lucruri de folos pe care le-am descoperit făcând Monday Memo duminică de duminică. Pe unele poate că le-ați citit; altele s-or fi rătăcit prin vreun “read later list”; câteva dintre ele merită chiar recitite. Iată-le:

I. DESPRE MUNCA CEA DE TOATE ZILELE

#1. Să redefinim succesul/eșecul. Un articol bun despre eșec: “The 3 Stages of Failure in Life and Work (And How to Fix Them). Un TED Talk și mai bun despre succes: “A kinder, gentler philosophy of success”.

#2. “Așa facem noi lucrurile”. Serios? De ce? Trei antidoturi împotriva gândirii de tip “așa se face”.

#3. Cel mai nociv cuvânt din business. Articol simpatic în Forbes despre frecvența lui “trebuie”, “ar trebui” și “trebuia” în business. Sfatul autoarei e să-l scoatem din vocabular.

#4. Ce ne omoară capacitatea de concentrare? Două lucruri: tehnologia omniprezentă și prea multele ședințe. Cinci practici zilnice care ne readuc în starea de focus și eficiență. Plus cinci feluri în care deraiază ședințele (și tot atâtea soluții).

#5. Comunicăm cu colegii pe 5-6 canale online – adesea ineficient. Ce faci dacă ai o urgență? Dai un mail? Greșit. Cum și când folosești SMS-ul? Dar chat-ul? Câteva trucuri, în Inc.com. Plus: de ce nu primim răspuns la e-mail-uri? Pentru că n-avem răbdare, de obicei, să le scriem cum trebuie.

#6. De-ale conflictelor. Ce să spui când se înfierbântă discuția? Un articol despre “conflictele productive” care se transformă, înainte să-ți dai seama, în certuri. Plus: degeaba le spuneți oamenilor să se calmeze: veți obține, cel mai probabil, efectul invers.

#7. Magia triplei ascultări. Spune Epictet că am avea două urechi și o singură gură ca să ascultăm de două ori mai mult decât vorbim. Câteva sfaturi pentru “tripla ascultare”, aici.

II. PENTRU O MINTE BINE ECHIPATĂ

Există, în primul rând, regula celor cinci ore, practicată de tipi ca Warren Buffett și Bill Gates: cinci ore pe săptămână pentru gândit, citit, experimentat. Și pentru că probabil liste de cărți necitite aveți destule, am inventariat doar sursele audio/video, excelente pentru intervale relativ scurte – de exemplu cafeaua de dimineață & statul în trafic.

TEZAURUL MARILOR IDEI. Să citim toate marile cărți ale omenirii n-avem timp, dar ce-ați zice de niște comprimate de 3 minute – cu animație? S-a rezolvat. Avem Macat, un proiect fabulos, girat de profesori de la Stanford, Harvard, Oxford et comp.

CURSURI GRATUITE, PE ALESE. Ce poftiți? Yale? Harvard? MIT? Oxford? Stanford? O listă cu 1.200 de cursuri din toate domeniile; secțiunea de business/antreprenoriat e formidabilă.

PODCASTURI DE COLECȚIE. Câteva teme relevante:

  • Despre antreprenoriat. O selecție bună de la Inc.com. Interviuri cu antreprenori cunoscuți, studii de caz, lecții practice.
  • Despre leadership. Experiențe de-ale altora, povești, pilde. Fac blocajele în trafic mai puțin exasperante.
  • Despre productivitate. Top 10 podcast-uri, în caz că vi se pare că nu sunteți destul de productivi.
  • Despre noi & tehnologie. Și despre viitorul nostru în lumea noastră digitală, un podcast bun, intitulat “Team Human”; de Douglas Rushkoff.
  • Despre de toate. TED Radio Hour. O serie bogată, pe teme diverse, cu o arhivă impresionantă.

III. PENTRU O MINTE ÎN ECHILIBRU

#1. Boala trăitului în viteză are un nume, scrie “The Atlantic”. Se numește “a-me…”. Nu vă stric plăcerea descoperirii. Aici.

#2. Cum să-ți faci un “hard reset”. E o rețetă personală, nu-i chiar simplu de aplicat, dar dacă alte leacuri n-au dat rezultate ați putea s-o luați în calcul; avem în România destule locuri neumblate.

#3. Cum să-ți faci un “mini-reset”. Ghid în trei pași de micro-pauze cu adevărat odihnitoare. Nu, browsing-ul nu e odihnitor. Nici micile task-uri administrative/personale pe care le înghesuim între treburile importante.

#4. Dacă vă cuprinde uneori procrastinarea, aflați întâi în care dintre cele cinci soiuri de procrastinatori vă încadrați (+ găsiți în text și tactici de spart blocajele).

#5. Reveria e neprețuită, în ciuda ideii noastre fixe care spune că o zi cu agenda goală e o zi pierdută. Argumentele în “The importance of staring out the window”.

#6. Auto-terapia prin scris. Poate că aveți timidități în fața paginii albe, dar nu uitați că scrisul e printre cele mai eficiente exerciții de igienă mentală. Când aveți gânduri încâlcite, faceți download în penzu.com. Nu vede nimeni ce scrieți, deci stilul e irelevant.

#7. Trei pastiluțe de deblocat capul. Prima e un scenariu horror: încercați să distrugeți mental diverse lucruri, de exemplu propria companie – și vedeți ce iese. Celelalte două scenarii, aici.

IV. DESPRE LUCRURILE CU ADEVĂRAT IMPORTANTE

#1. Ce regretă oamenii înainte să plece “dincolo”? E o listă mai veche, făcută de-o asistentă medicală care a pus această întrebare ani de-a rândul pacienților ei. E valabilă – și la fel de tulburătoare – și anul acesta. Curaj. Click aici.

#2. Noi, copiii și relațiile cu ceilalți. “Cele mai importante lucruri pe care le vei face ca părinte se întâmplă în primul an – și ar putea influența copilul pentru tot restul vieții”. Ar putea “teoria atașamentului” să explice felul în care arată relațiile noastre?

#3. “Grit” pentru părinți și copii. “Grit” = pasiune + perseverență și e o trăsătură care se cultivă în familie. O carte despre asta, aici. Și o conferință TED cu autoarea.

#4. “Mai lasă telefonul ăla”. Cum să crești un copil printre atâtea ecrane? Un pediatru înțelept – și înțelegător – are câteva recomandări. Și nu toate încep cu “turn off”. Plus: dacă tot cresc în această lume, copiii noștri au nevoie de instrumente pentru a o gestiona: cele opt abilități pentru “inteligență digitală”.

#5. Opt deservicii pe care adulții le fac propriilor copii aici. Autoarea articolului a scris și o carte pe tema asta: “How to Raise an Adult. Break Free of the Overparenting Trap and Prepare Your Kid for Success”.

#6. School of Life. Chestii din acelea care pe care nu prea ți le explică nimeni – de ce e mai ușor să muncești decât să iubești, care-i treaba cu goana după statut, de ce ne enervează cei pe care-i iubim. O colecție de pilule video despre viață, pur și simplu; n-au pretenții de “rețete” – sunt doar posibile explicații.

#7. Cel mai fericit om din lume. Un reportaj splendid de Michael Paterniti, unul dintre cei mai rafinați jurnaliști americani contemporani. E din categoria “long read” – și e numai bun de citit în seara de 1 ianuarie.

Comments

comments