#96 / La cine vine nota de plata?

CINE VA PLĂTI? Guvernul României a început anul cu două verbe: “a majora” și “a tăia”

Am plecat în vacanța de sărbători cu un guvern și ne-am întors la treabă cu altul. Multe s-au întâmplat în timp ce noi deschideam cadourile și ne pregăteam pentru un alt an. Să le luăm pe rând.

 1. Un premier nou. Cine este Sorin Grindeanu? A fost ministrul al Telecomunicațiilor în Guvernul lui Victor Ponta și președinte al Consiliului Județean Timiș. Partidul a ales, abil, un reprezentant al noii generații, scrie Cristian Pantazi, pe Hotnews. Organizația lui din Timiș a fost prima care l-a propus pe Liviu Dragnea la șefia PSD.
 2. Cât timp va sta? E greu de spus. Liviu Dragnea se consideră îndreptățit să conducă el Guvernul. Doar că îi stă în cale o lege. Pe care Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, tocmai a cotestat-o la Curtea Constituțională. Al cărui popor, oare?
 3. Miniștri noi. Din păcate pentru noi, e aproape imposibil de găsit o legătură între miniștrii actualului cabinet și vreo experiență reală, în lumea de dincolo de funcții și demnități publice. Păcat că unii dintre ei nu și-au dat silința nici măcar să scrie un CV într-o limbă română corectă. Așa cum este ministrul Energiei. “Pot asigura managementul oricărui compartiment din cadrul unei compani, cu excepția celui economic” spune el. Trist.
 4. Program. Programul de guvernare e fundamental bazat pe trei piloni: scăderi de taxe sau impozite, creșteri de salarii și investiții publice, mai ales prin intermediul a două hiper-fonduri gestionate de stat. Integral, aici. Sursele de acoperire sunt destul de neclare, chiar și în program.
 5. Câteva întrebări. Față de realitatea deficitului bugetar, scăderea încasărilor, criza fondului de pensii, prăbușirea investițiilor publice și inechitatea între stat și privat, programul actualului Guvern are puțini piloni de susținere. Detaliile, într-o analiză pe care am scris-o pentru Republica.ro.
 6. Măsurile. Una dintre primele a fost schimbarea Codului Fiscal, eliminarea plafonului de cinci salarii pentru plata asigurărilor sociale, schimbarea regimului microîntreprinderilor și a impozitării investițiilor. Urmează creșterea salariului minim.

ÎN CONCLUZIE. Vom avea de făcut față câtorva lucruri: schimbări de legi pe bandă rulantă; o oarecare ostilitate față de salariile mari, companiile mari și multinaționale care, nu-i așa, ar trebui să suporte costurile actualului program de guvernare; o posibilă intervenție mai puternică a statului în economie (să nu uităm de cele două mega-fonduri publice de investiții promise) și, la pachet, o birocrație probabil din ce în ce mai arogantă. Mi-e oarecum teamă de felul în care actualul Guvern înțelege ideea de încurajare a capitalului local.

+ Cele 102 taxe eliminate de la 1 februarie.

+ Prima măsură a ministrului Educației a fost să le asigure posturile foștilor directori care au picat examele de director de școală.

+ Un bilanț al guvernului condus de Dacian Cioloș.


EUROPA ȘI LUMEA ÎN 2017. Evenimentele și tendințele care vor defini anul

Acesta va fi un an important, din toate punctele de vedere: economic, strategic, politic, social. Un sumar exhaustiv ar fi o întreprindere complicată, dar iată lucrurile majore de urmărit, pentru care trebuie să fim pregătiți.

 1. Anul politicii. “Mulți dintre liderii lumii înțeleg că trăim o perioadă istorică. Nu e momentul să ne dăm doi pași în spate și să analizăm. E timpul pentru adevăr. Ceea ce, evident, nu va fi confortabil”. Eurasia Group prevede că 2017 va fi anul lumii în varianta “G-Zero”: o lume fără lider global. America are un apetit mic pentru a-și asuma un rol, Europa e măcinată de propriile probleme, iar Rusia și China vor încerca să își dispute poziția de lider. 2017 va fi anul recesiunii geopolitice. Cele mai importante 10 riscuri.
 2. Anul economic. Cele cinci mari subiecte importante de care economia globală depinde în acest an.
 3. Regiune cu regiune. Convulsiile anului 2017 sunt manifestări ale unor forțe mult mai adânci. De la demografie, la tehnologie și politică, sunt tendințe istorice care vor contura realitatea în acest an. Stratfor: Previziuni pentru 2017.
 4. Europa, lună de lună. Punctul critic, desigur, sunt negocierile pentru Brexit și alegerile în Franța și Germania. Deutsche Welle: “2017 ar putea fi un an mizerabil pentru Europa”. Un calendar al evenimentelor.

ÎN CONCLUZIE. Sunt puține voci optimiste și tendințe pozitive la orizont în 2017. Va fi un an cu multe momente de cumpănă, al căror deznodământ e încă incert. Dacă toate astea par prea mult, vestea bună e că există încă tarâmuri splendide pe planetă: 52 de locuri în care să mergeți negreșit.

 

SUBIECTE DE CONVERSAȚIE

DIN CURTE, PE MASĂ. La Alba Iulia, 60 de producători agricoli s-au asociat într-o cooperativă și și-au făcut magazin. Primul de felul lui în România. Un raspuns inteligent și productiv la dezbaterea sterilă despre cum sunt producătorii opresați de marile lanțuri.

+ Faimoasa Lege 51%, care obligă lanțurile de retail să cumpere produse românești, a creat până acum doar zgomot. Nu are norme de aplicare, Comisia Europeană a avertizat România că nu e în regulă, iar comercianții n-au făcut altceva decât să dea bani avocaților ca să descâlcească ce și cum. Ieșirea din blocaj? Un Consiliu care să monitorizeze necesarul de alimente românești. Nu-i birocrația o lume fascinantă?

TREBUIE SĂ ȘTIȚI ASTA. Lumea va deveni mai interesantă pentru micii antreprenori. De la infrastructură din ce în ce mai ieftină, la prietenia între marile corporații și freelancers, acestea sunt 5 dintre cele mai importante tendințe pentru afacerile mici în 2017.

STARTUP ROMÂNIA. În ultimele zile din decembrie, Guvernul condus de Dacian Cioloș a lansat un site dedicat antreprenorilor la început de drum. Stratup România nu e nimic foarte sofisticat. Probabil cel mai interesant instrument este o hartă a incubatoarelor, parcurilor industriale, clusterelor și investitorilor din România.

SCHIMBARE DE GENERAȚII. Generația Millenials (oameni cu vârsta între 16 și 35 de ani) devine cea mai numeroasă generație a planetei. Și nu are de gând să accepte regulile create de generațiile anterioare: ca și consumatori, urăsc lucrurile complicate, vor povești și experiențe emoționale, sunt zgomotoși și vor să contribuie la ceea ce cumpără. Sunteți pregătiți pentru un nou tip de client majoritar?

+ cifrele esențiale despre consumatori în 2017.

+ trei previziuni despre viitorul retailului. În viziunea șefului Walmart.

UNICORNII ȘEFI. Patru dintre cele mai valoroase stratup-uri ale planetei în 2016 vin din China. Numărul 1 și numărul patru sunt competitori, dar și parteneri. Numărul 10 are amiții cosmice. Numărul doi e cea mai mare companie hotelieră, dar nu deține nici măcar o cameră. Clasamentul celor valoroși unicorni.

EXPERIMENTE SOCIALE. Finlanda tocmai a devenit prima țară europeană care plătește un venit garantat de 560 de euro pe lună. Experimentul, început la 1 ianuarie 2017, va dura doi ani și va include 2.000 de șomeri. Speranța guvernului finlandez, care se angajează să plătească indiferent de ceea ce oamenii fac cu banii și indiferent dacă lucrează sau nu, este că ideea venitului minim va reduce birocrația, va reduce sărăcia și va încuraja munca.

În Suedia, un alt experiment social a ajuns la final, din păcate pentru toți cei care sperau că va deveni regulă. Ziua de lucru de șase ore s-a dovedit un câștig social, dar o povară financiară prea mare. Toată lumea se întoarce la 1 februarie la programul normal de lucru. Așa le trebuie, ce-și imaginau?

+ Angajații francezi au, de la 1 ianuarie, dreptul să ignore mesajele de serviciu, după ce pleacă de la job. Harvard Business Review observă, pe bună dreptate, că problema e a organizațiilor, nu a tehnologiei. Legea nu va readuce echilibrul între muncă și viața personală.

CE-AVEM LA MASĂ? Doar ca să știți, mâncarea tailandeză e foarte demodată. Iar varza kale e atâââât de 2008!!!! Dacă vreți să fiți cu adevărat cu un pas înainte, în 2017 e obligatoriu să vă avântați către mâncarea filipineză, gălbenușuri de ou și restaurante care livrează acasă. A, și canabis. Mă rog. Conform Financial Times: o selecție de tendințe culinare.

+ Arta, uneori dubioasă, de a anticipa viitorul mâncării.

CELE MAI INOVATIVE OBIECTE. Designul e o chestiune complicată: prea avangardist și devine obiect de muzeu. Prea puțin curajos și nu mai interesează pe nimeni. Important, ca întotdeauna, este echilibrul. Wired: obiectele anului 2016 care au nimerit rețeta ideală între design și utilitate.

AN NOU, IDEI NOI. Cum funcționează mintea antreprenorilor? Și care sunt principiile după care acționează? Și cum le pot aplica pentru a-mi pune în practică idelile și proiectele noi? Am pus toate acestea la un loc în programul Effectuation. Iar 2016 a fost o experiență extraordinară. De aceea, începem anul cu o invitație specială: dacă vă bate gândul să încercați ideea aceea pe care o tot amânați, de ce nu ați începe chiar acum?

DIGITAL MEMO

O PRIVIRE ÎN VIITOR. Una dintre concluziile anului 2016 este că tehnologia a transformat democrația, felul în care luăm decizii și ne alegem liderii. Întrebarea este ce urmează? În câte alte feluri vom fi atinși de ceea ce World Economic Forum numește “A patra revoluție industrială”? Câteva lucruri de știut:

 1. Peter Diamandis, fondatorul X Prize, despre cele mai importante 10 tendințe tehnologice care definesc drumul umanității. De la o planetă hiper-conectată, la inteligență artificială, drone și soluții pentru cele mai îngrozitoare boli.
 2. Dacă ați dezvoltat o relație emoțională cu un robot precum Siri – asistentul artifical integrat în device-urile mobile ale Apple – e bine să știți că nu sunteți singuri. Și că acesta e doar începutul unei ere: cu cât sunt mai mulți și cu cât interacționează mai mult cu noi, cu atât devin mai valoroși. Un motiv pentru care inteligența articificială va fi tot mai ieftină. Bun venit în anul boți-lor.

+ ce e un bot?

 1. Există un preț pentru a trăi într-o lume condusă de tehnologie. Pentru că tehnologia nu e infailibilă, mai ales atunci când cei care o atacă sunt la fel de buni precum cei care o creează. Cele mai importante amenințări legate de securitatea tehnologiei.

MADE IN CHINA. 500.000 de telefoane zilnic. 350.000 de muncitori. 1,5 miliarde de dolari ajutor de stat. Foxconn e cel mai mare angajator al Chinei. Dar e o companie, culmea, taiwaneză. Și cel mai mare furnizor global al Apple. De notat că, deși deține doar 12% din piața globală de telefoane, Apple produce 90% din profitul industriei. Cum a fost construit „Apple City”, locul din China unde se fabrică cel mai profitabil produs al Apple.

NU DOAR PENTRU CUNOSCĂTORI. „Să găsești opera de artă perfectă pentru peretele tău seamănă remarcabil de mult cu a găsi dragostea adevărată”. Artfinder, un site care conectează artiștii direct cu potențialii lor fani, are o filozofie mai apropiată de un site de dating, decât de unul de vânzare de produse. Pentru că nu știm ce vrem până nu dăm cu ochii de tabloul perfect. Voila, există un robot care găsește potrivirea perfectă.

SMART STUFF

JUMĂTATEA IDEALĂ. “Lucrul împreună cu alți oameni poate deschide noi oportunități de succes și împlinire personală; dar când nu e făcut cum trebuie, îți poate afecta relațiile și reputația”. Harvard Business Review despre cele cinci întrebări importante pentru a decide când colaborarea cu alții este o idee bună.

CONFORTABIL SĂ NU FIU CONFORTABIL. Când ești sau vrei să fii antreprenor, vei face multe lucruri – cele mai multe, probabil – în afara zonei uzuale de confort. E greu. Și e motivul pentru care mulți renunță, mai ales pentru că disconfortul vine ca ceva neașteptat. Așadar, acestea sunt sursele și câteva strategii pentru a trece dincolo de zona de confort.

+ Cum își structurează ziua unii dintre cei mai de succes antreprenori.

LA BINE ȘI LA GREU. Cercetătorii au darul de a eticheta lumea destul de sec. Iar când se apucă să studieze cuplurile, sună de-a dreptul ciudat. Oricât de ciudat ar fi, ele se împart în două categorii: masters și disasters. Partenerii din categoria masters au realții armonioase, în timp ce ceilalți fie se despart destul de repede, fie sunt complet nefericiți. „Există multe motive pentru eșecul relațiilor, dar dacă examinezi ce determină deterioarea multora dintre ele, ajungi adesea la absența bunătății”. The Atlantic despre secretul simplu al relațiilor fericite.

+ În loc să-i pedepsească, această școală trimite copiii să mediteze. Funcționează.

NU MĂ ATACA. Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când întâlnim un argument care merge împotriva convingerilor noastre politice? Ei bine, se activează acea parte care are de-a face cu identitatea personală și emoțiile negative. Un studiu care arată de ce e atât de complicat să convingi pe cineva că nu e bun candidatul și partidul pe care îl susține. Reacționăm la adevărurile inconfortabile ca și cum ar fi insulte personale.

+ Când utilizezi date știintifice într-o dispută, oamenii devin adesea chiar mai încrâncenați.

ROMÂNIA ÎN CIFRE

1 miliard de euro au adus fondurile de investiții în România anul trecut, de patru ori mai mult decât în 2015.

156.000 de angajați noi au intrat în economie într-un an, adică un plus de 3,4%. Ce s-a înttâmplat în fiecare județ e interesant. O consecință este că în vestul țării te poți aștepta să primești ceva mai mulți bani pentru același job.

43 de angajați sunt, în medie, în fiecare magazin din așa-numitul “comerț modern”. Cifra n-ar spune, singură, mai nimic. Dar ea e de două ori mai mică decât în 2008. Cu alte cuvinte, fiecare magazin se descurcă cu jumătate din numărul de angajați de acum câțiva ani.

10% s-a scumpit benzina în ultimul an. Deci scăderea de preț din primele zile ale lui 2017 o aduc la același preț din ianuarie 2016. Măcar linia asta de buget nu mai dă bătăi de cap.


Dacă vă e de folos MONDAY MEMO și-l vreți în Inbox, abonați-vă. Dacă vreți să-l citească și alții, faceți forward către un prieten. Iar dacă vreți să ne spuneți ceva – orice – scrieți-ne; vom citi negreșit.

Comments

comments