#98. Guvernul a scos oamenii in strada

INACCEPTABILELE ORDONANȚE. Sinteza unei săptămâni în care Guvernul a vrut să facă scăpați infractorii, Președintele s-a dus la guvern și mii de oameni au ieșit în stradă

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercurea trecută nu era nicio ordonanță care să privească justiția. De fapt, nu exista nicio ordine de zi. De fapt, intenția de a trece prin Guvern două ordonanțe de urgență pentru grațierea unor pedepse și modificarea Codului Penal nu a fost comunicată nimănui. Iar cursdeguvernare.ro a aflat că cele două proiecte au fost scrise pe un computer de la cancelaria lui Liviu Dragnea. Doar intervenția de ultim moment a Președintelui Klaus Iohannis, care a mers la Guvern neanunțat pentru a prezida ședința, a zădărnicit planul. Temporar.

 • Zeci de mii de români au ieșit în stradă în București, în marile orașe și în capitalele europene, în marșuri de protest.
 • Despre ce e vorba? Ideea principală e că ordonanțele dezincriminează neglijența și abuzul în serviciu și grațiază sentințe cu închisoarea (chiar și cu suspendare). O explicație simplă a faptelor și pedepselor cuprinse în ordonanțe, dar și numele beneficiarilor principali. Președintele PSD e unul dintre marii beneficiari. Liviu Avram explică în Adevărul de ce miza principală e abuzul în serviciu.
 • Reacții. Rar s-a întâmplat în România o astfel de mobilizare. Procurorul General, șeful DNA și președintele Instanței Supreme au reacționat fără echivoc la încercarea de schimbare a legilor. “Penibil” a numit Augustin Lazăr, procurorul general al României, proiectul. Reprezentanții societății civile observă că nu s-a întâmplat niciodată în istoria democratică a României să existe grațiere colectivă prin ordonanță de urgență.
 • O mare parte din ceea ce vrea să facă Guvernul nu e constituțional. Cealaltă parte e nejustificată.
 • Motivația. Teoretic, Ministerul Justiției scrie în nota de fundamentare că închisorile sunt prea aglomerate. Aproximativ 3.700 de infractori ar urma să fie eliberați, unii cu condamnări grave. Doar că Administrația Penitenciarelor nici nu și-a cheltuit bugetul pe 2016 și, în consecință, va avea buget mai mic pe 2017.

CE URMEAZĂ? Greu de spus. Presiunea a peste 30.000 de oameni prezenți în stradă nu e o evidență ce poate fi ignorată. Așa cum nici cererea Președintelui de a retrage ordonanțele nu e. Ministrul Justiției a declarat că nu retrage nimic (declarație înainte de marșul de protest de ieri), pentru că nu are premier în țară (Sorin Grindeanu a fost – deși nu avea niciun mandat – să-l felicite pe Trump pentru învestire). La întoarcere a discutat despre cu totul altceva.


LOCATAR NOU LA CASA ALBĂ. Donald Trump a devenit oficial președintele Statelor Unite

Discursul de învestire al lui Donald Trump a explicitat pentru oricine nu înțelege încă ce înseamnă “America First”: viitorul pe care îl dorește pentru America este al unei națiuni care privește către ea însăși și se retrage din lume, sperând, la rândul ei, că lumea se va retrage din America.

 • O criză în devenire. Multe dintre ideile lui discreditează instituțiile și principiile pe care s-a construit politica externă a Statelor Unite: crede că dezmembrarea Uniunii Europene e un lucru dezirabil și că NATO e o instituție depășită. Angela Merkel – unul dintre aliații importanți ai Americii – e, pentru el, în aceeași categorie cu Vladimir Putin. “Ceea ce spune este atât de grav, încât, dacă l-am lua în seamă, am fi într-o situație de criză mondială”. New Yorker scrie despre cum Trump dă lumea peste cap. Iar Angela Merkel caută în arhive, pentru a înțelege de unde să-l apuce.
 • Ascensiunea poporului. “O națiune există pentru a-și servi cetățenii”. Mantra discursului inaugural, pesimist și războinic, ascunde, de fapt, un populism greu de înghițit pentru mulți americani. A doua zi după învestire, 000 de femei au mărșăluit în Washington împotriva lui Trump, o mulțime de două ori mai mare decât cea care a asistat la ceremonia pentru președinte.
 • Trump se instalează la Casa Albă cu cei mai puțini miniștri confirmați în cabinet din ultimii 30 de ani. Cine face parte din echipă.
 • Moștenirea. Ce fel de țară preia noul președinte? Mult mai puternică economic, dar mult mai vulnerabilă la atacuri teroriste. America pe care o moștenește Trump. Și promisiunile cu care își începe mandatul.
 • Aproape nimeni nu se mai încumetă să facă pariuri despre viitor. Cu excepția lui George Soros, bineînțeles: “Cred că Trump se va prăbuși”. Soros are dreptate: business-ul nu iubește impredictibilitatea și agresivitatea pe care le promovează Trump. Executivii americani sunt încă în faza de dorințe frumoase: speră că discursul noului președinte e doar pentru show.
 • S-ar putea să nu fie doar show: prima mutare a noii echipe a fost să înlocuiască pe site-ul Casei Albe pagina dedicată încălzirii globale cu o pledoarie pentru extracția de țiței.
 • Trump și media. Presa americană, pe care Trump s-a străduit să o divizeze, ignore și să o ia peste picior, tocmai i-a declarat război. Într-o scrisoare extrem de dură, jurnaliștii s-au unit pentru a schimba regulile jocului și a restabili echilibrul în relația cu noul președinte.

PUȚIN CONTEXT. Ascensiunea și victoria lui Donald Trump nu constituie un accident. S-a folosit de prăbușirea încrederii populare în guverne, în media și în business. „S-a prezentat ca un uber-CEO, gata să repare, prin decizie și acțiune, un mecanism stricat. A cerut oamenilor să-l creadă pe el, mai multe decât instituțiile pe care se pregătește acum să le domine.” Într-o lume a neîncrederii crescânde, oamenii tind să creadă alți oameni. O cercetare extrem de interesantă care explică de ce alegem lideri populiști.

+ Cât a plătit Liviu Dragnea pentru a se poza cu Donald Trump. Și ce se vede în poze.


NOI CU CINE LUCRĂM? Pentru companii, angajații vor fi marea durere de cap în 2017

Subiectul nu e nou, dar tinde să tot urce pe agenda de priorități a afacerilor din România: angajații buni sunt din ce în ce mai complicat de găsit și păstrat. Și devin o problemă pentru performanța economică a companiilor și una dintre cele mai importante surse de creștere de costuri.

 • Nu sunt oameni.România tocmai a urcat pe locul 3 mondial într-un clasament al deficitului de talente: trei sferturi dintre angajatori spun că au probleme să găsească angajați calificați, ingineri și oameni de producție. Compania de cercetare Manpower pe pune imediat după Japonia și Taiwan. E o situație fără precedent în istoria documentată a României.
 • Unii pleacă. 40.000 de oameni pleacă anual din țară pentru a lucra în altă parte. Doar 5.500 de străini primesc permise de muncă. România trebuie să dubleze numărul de permise de muncă pentru a rezolva ceva.
 • Alții se mută. Guvernul tocmai a aprobat o primă de relocare care acoperă o parte din costul chiriei pentru șomerii care se mută la mai mult de 50 de kilometri de casă pentru a se angaja.
 • În regiunea noastră, scăderea forței de muncă ar putea “bărbieri” unul sau două procente din potențialul de creștere economică pe termen mediu.
 • Dar suntem buni. Femeile care fac programare în România sunt pe locul șase în lume, ca performanță profesională. Locul 1? Ați ghicit: Rusia.
 • Motivații. Din moment ce angajații buni (sau angajații, în general) sunt atât de greu de găsit, bine ar fi să stea cât mai mult. Ce e, așadar, important? Paradoxal, nu neapărat banii. Cu cât salarul e mai mare, cu atât sunt mai importante cultura și valorile companiei.

ÎN CONCLUZIE. Natalitatea, migrația sau salariile sunt o parte din problemă. Importantă. Dar cealaltă parte, crucială pe termen lung, este educația. Iar aici realitatea este că 42% dintre adolescenții români sunt analfabeți funcțional. Adică pot citi și scrie, dar nu înțeleg real despre ce e vorba. În cel mult cinci ani, aceștia vor fi angajații după care vom alerga.

SUBIECTE DE CONVERSAȚIE

MIERCUREA BUGETULUI. Premierul Sorin Grindeanu și cabinetul său vor aproba miercuri, 25 ianuarie, proiectul bugetului pentru 2017. Cu toate scăderile de taxe și creșterile de salarii, premierul promite că va ține bugetul în deficitul de 3%. Consilierul preșidențial Cosmin Marinescu are două motive de a fi sceptic: măsurile adoptate până acum însemană deja un deficit de 8,4 miliarde de lei, adică 2,99% din PIB. Iar prognoza de creștere economică de 5,2% nu e bazată pe un calcul realist. Prețul ar putea fi, din nou, sacrificarea investițiilor publice. Daniel Dăianu e de acord – prognoza e excesivă.

+ nevoia de finanțare a României în 2017 este egală cu 9% din PIB. Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, crede că nu avem motive de neliniște.

CAMPANIA DE SEDUCȚIE. Șeful Fiscului a anunțat că va avea consultări lunare cu mediul de afaceri, mai ales pentru a discuta despre o relație mai simplă între cele două lumi. Primul punct: ce fel de procedură va înlocui mult-prea-detestatul formular 088 (de înregistrare pentru TVA), eliminat acum 10 zile. Căci ceva îl va înlocui, fără îndoială. Șeful fiscului vorbește despre discuții, nu și despre decizii. Și nu zice cu cine se va consulta. Dar vom credita ANAF cu intenții bune.

BREXIT, THE HARD WAY. Premierul Britanic Theresa May a clarificat – parțial – ce vrea să spună cu “Brexit means Brexit”. Marea Britanie nu va rămâne în piața comună europeană, dar ar vrea să păstreze, cumva, beneficiile unui comerț fără tarife vamale. The Guradian analizează speechul de săptămâna trecută și ajunge la concluzia că e mai clar ce nu va fi decât ce va fi acest proces. Theresa May se află, observă The Economist, pe un teren foarte sensibil: dacă nu ajunge la un acord cu țările UE, ar putea crea pierderi imense pentru business-ul și economia britanică.

+ Bancherii lumii își pregătesc relocarea în Europa continentală.

DAVOS. PE FOARTE SCURT. China își arată mușchii și contribuie la economia locală: delegația a avut nevoie de 100 de șoferi care, în general, costă 10.000 de franci elvețieni pe săptămână. Bancherii se bucură din nou de favoruri și toată lumea se teme de Trump. O sinteză a celor mai importante concluzii.

UNDE E STRICAT MODELUL MEDIA. Jurnaliști, editori și șefi de publicații se află, cu toții, într-un joc pe care nu îl pot câștiga. Sunt forțați să contribuie la cauza propriului declin, pentru a supraviețui. Sună ilogic? Așa și e. Modelul e simplu: îți crești audiența prin social media, producând conținut cu potențialul de a circula rapid; apoi vinzi publicitate datorită audienței astfel câștigate; storci și mai mult audiența, oferindu-i “conținut sponsorizat”; repeți procesul. Niciunul dintre acești pași nu are legătură cu jurnalismul adevărat. Cum modelul de business al media distruge mediul din care se hrănește.

+ Două figuri legendare ale culturii americane despre “de ce ne lăsăm păcăliți de știrile false”.

 NU SUNTEȚI BINEVENIȚI. Teoretic, orice oraș din lumea asta vrea mai mulți turiști. Adică bani. Deci prosperitate. Nu? Ei bine, nu. “Determinați să-și salveze orașul de la distrugerea provocată de hoardele de turiști, politicienii locali au oprit construcția de hoteluri și au limitat numărul de zile de închiriere pentru locuitorii care își oferă casele pe Airbnb”. Amsterdam are 850.000 de locuitori și a primit anul trecut 17 milioane de turiști, cu aproape 50% mai mulți decât în anii anteriori. Răspunderea pentru parte din problemă o poartă Airbnb. Iar Amsterdam nu e singurul oraș care a declarat război turiștilor.

8=3,6 MILIARDE. Cei mai bogați 8 oameni din lume dețin o avere combinată de 426 miliarde de dolari, echivalentă cu bogăția totală a 3,6 miliarde de oameni, cea mai săracă jumătate a populației globului, conform calculelor Oxfam. Inegalitatea, susține șeful Oxfam, este cea mai mare amenințare pentru economia globală, iar lucrurile merg spre rău. Un raport al World Economic Forum arată că procentul de bunăstare care merge către cei mai prosperi 1% din cetățenii Europei și Americii aproape s-a dublat în ultimii 20 de ani.

+ Cine sunt cei mai bogați 8 oameni ai planetei.

+ Dacă i-am pune pe toți într-un microbuz, s-ar putea simți înghesuiți. Dar nu e nevoie. The Economist a aflat că nu există un motiv temeinic pentru a-l urca pe Michael Bloomberg, cel de-al optulea.

NU RENUNȚA. Antreprenoriatul nu e o plimbare prin parc. Dacă simțiți uneori că vreți să renunțați, nu sunteți singuri. Principalul motiv pentru care oamenii renunță este acela că se simt copleșiți. Dacă aveți 30 de minute de răbdare cu acest video, le veți afla pe restul de șapte. Și câteva idei despre cum să le depășiți și să mergeți mai departe.

CĂLDURĂ MARE. 2016 a fost cel mai călduros an din istorie. Cel puțin din secolul 19, de când au început măsurătorile. 16 dintre cei mai fierbinți 17 ani înregistrați vreodată au fost din 2000 încoace. New York Times: cum a ajuns 2016 cel mai cald an. Și cum s-a comportat orașul tău în tot acest timp? În București cel puțin, lucrurile par în regulă.

NU E DE ARUNCAT. “Dacă ai crezut vreodată că lampa ta stricată e o cauză pierdută, există speranță. O mișcare globală încearcă să schimbe mentalitatea noastră cum că ceea ce e stricat se aruncă.” Astăzi, există în lume mai mult de 1.100 de Repair Cafes în 30 de țări, locuri unde oamenii se adună pentru a salva obiecte defecte. Nu garantează nimeni că vor și reuși, dar ideea are o seamă importantă de beneficii, și nu doar economice. Povestea întreagă e aici și, dacă sunteți inspirați de ea, puteți crea o astfel de cafenea. Sau o puteți vizita pe cea din Cluj.

ARATĂ-MI BANII. Câteva lucruri care se pot dovedi de folos dacă vă faceți planuri care trebuie finanțate.

 1. Sunt opt linii de finanțare europeană pentru mici antreprenori pentru acest an.
 2. UniCredit are 160 de milioane de euro pentru a finanța companii inovatoare din partea noastră de lume.
 3. Un fond nou de investiții pentru startup, în valoare de un miliard de dolari, tocmai a fost lansat. E cel mai mare creat vreodată pentru Europa.

CU BURTA PE CARTE. Banii nu sunt totul, până la urmă. E mult mai importantă comunitatea în care te afli, cum și de la cine înveți și cine îți sunt mentorii. Ei bine, sunt cel puțin două programe care n-ar trebui ratate.

 1. Fundația Romanian Business Leaders începe în martie ediția cu numărul 9 a unuia dintre cele mai de succes programe ale sale, Atelierele de Antreprenoriat. 3 luni și 100 de ore de școală cu unii dintre cei mai cunoscuți antreprenori.
 2. Un program de mentorat intensiv pentru reorientarea business-ului sau începerea unuia nou. 10 zile într-un conac din Transilvania, cu o echipă condusă de un antreprenor român și Silicon Valley. Transilvanya Startup Legion.

SMART STUFF

DE ASCULTAT. Dacă ne gândim bine, timpul petrecut în trafic nu are niicun motiv să nu fie timp bine folosit. Cele 30 de minute, în medie, sunt numai bune pentru deschis mintea. Scena9 are o selecție cu podcasturile anului 2016.

DE ÎNCERCAT. De ce trăim cu teroarea de a fi refuzați? De multe ori, ne convingem singuri să nu cerem o favoare, un sfat, un job, bani, ajutor, de teama că vom primi un NU în schimb. Dar un nu nu înseamnă că noi suntem în neregulă, ci doar că cererea noastră nu se potrivește cu planurile celorlalți. The Book of Life pune povestea în perspectivă. Și face un NU aproape digerabil, în comparație cu alternativa de a ne priva în permanență de oportunități.

DE DISCUTAT. “Felul în care țara a realizat această schimbare majoră a fost în egală măsură radical și bazat pe dovezi, dar s-a sprijint în mare măsură pe ceea ce poate fi definit ca aplicare a bunului simț”. Islanda a reușit uimitoarea performanță de a avea, poate, cea mai “curată” generație tânără din lume. Abuzul de alcool a scăzut în 20 de ani de la 42% la 5%, consumul de canabis de la 17% la 7%, iar consumul de tutun de la 23% la 3%. Un experiment social bazat pe lege, adrenalină și relații.

DE EXPERIMENTAT. “Aceste concluzii sugerează că o singură sesiune de alergare de jumătate de oră schimbă interiorul genunchiului, reduce inflamația și probabilitatea artritei”. Alergarea, contrar a ceea ce am auzit ani de zile, este chiar benefică pentru articulația genunchilor. E timpul să inventăm scuze noi, din păcate.

DIGITAL MEMO

BĂTĂLIA ANULUI. Se anunță a fi între Google și Amazon, dar nu are nicio legătură cu rezultatul căutărilor și numărul de cutii livrate. Ci cu vocea care va controla casele oamenilor. Cele două device-uri activate de voce, Google Home și Amazon Echo, funcționează ca veritabili asistenți virtuali și îndeplinesc o groză de sarcini cotidiene, de la schimbare postului TV, la activarea altor aparate din casă sau asistență pentru lecțiile copiilor. Compania de cercetare Gartner estimează că, până în 2018, 30% dintre intercațiunile cu orice device vor fi bazate pe voce, pentru că oamenii pot vorbi de patru ori mai repede decât pot scrie.

+ În doi ani, Amazon a dublat numărul de angajați, dar și-a triplat armata de roboți.

 FLOTA FĂRĂ ȘOFER A GOOGLE. În câteva zile, primele minivan-uri fără șofer create de Google vor circula pe străzile din California și Arizona. OK, s-ar putea să nu fie cine știe ce știre, din moment ce SUV-urile fără șofer ale Google au deja o istorie de mii de kilometri pe același șosele. Pentru prima oară, însă, compania americană va produce singură toată tehnologia ce permite mașinilor să se conducă singure. Ceea ce înseamnă o spectaculoasă reducere de costuri și, implicit de preț.

 CE ARE DE GÂND ZUCKERBERG? Ce și-a propus fondatorul Facebook pentru anul 2017? Să viziteze și să stea de vorbă cu oameni din toate cele 50 de state ale SUA, până la finalul anului. Săptămâna trecută a fost la primul său rodeo în Texas, a mulțumit polițiștilor din Dallas pentru munca lor și a ajutat la plantarea unei grădini comunitare. Nu-i de mirare că media americană văd în astea toate un fel de acțiuni de campanie. Se pregătește cumva să intre în cursa pentru Casa Albă? Sau tocmai a decis să dea un nou sens misiunii pe care o are ca fondator și șef al rețelei care a generat cele mai multe critici în ultimul timp?

+ Mark nu e singur. Faceți cunoștință cu mica armată care-i scrie postările și-i apără imaginea.

O FACI SAU EȘTI IRELEVANT. În România s-au vândut anul trecut 4,2 milioane de telefoane inteligente, iar piața crește cu 20% anual. Numărul utilizatorilor de internet a depășit 10,5 milioane. Ziarul Financiar a analizat ce înseamnă asta pentru afacerile din zona de consum și a aflat că investițiile în online și social media cresc exponențial. Iar compania de cercetare GfK a aflat că doar un cumpărător din zece ia în serios social media ca sursă de informare când ia o decizie de cumpărare.

ROMÂNIA ÎN CIFRE

28% dintre cumpărătorii români sunt de părere că personalul din magazine nu e de ajuns pentru a primi un serviciu bun. Un studiu realizat în 43 de țări concluzionează că “în general, românii au o problemă cu modul în care sunt serviți sau în care interacționeză cu personalul din magazine”. Ei bine, eu am rezolvat: intru mult mai puțin în magazine.

+ o lecție de relații cu clienții de la Elon Musk.

23% dintre afacerile românești de familie cu venituri de peste un milion de euro sunt conduse generația următoare fondatorilor, arată “Barometrul afacerilor de familie” realizat de EY. În lume, mai mult de jumătate dintre companiile de acest tip au fost preluate de antreprenori care au preluat business-ul de la generațiile anterioare.

4 miliarde euro a totalizat piața de fuziuni și achiziții anul trecut în România, un record al ultimilor opt ani.

5 români mor zilnic în accidente rutiere. Azi sunt cu 20% mai puține victime decât în 2010. Deși 90% dintre drumurile țării au o singură bandă, autostrăzile produc din ce în ce mai multe accidente.

1% dintre români folosesc energia solară pentru încălzire, dar 49% dintre noi am prefera această variantă, dacă am avea de ales.

5 milioane de euro zilnic am cheltuit anul trecut pentru a cumpăra produse online. Adică 1,8 miliarde euro, cu 30% mai mult decât în 2015. Ce am cumpărat și cum am plătit, în infograficele ce însoțesc studiul.

10.800 lei net pe lună este media salariului pentru angajații Microsoft România. Ei și conduc, de altfel, în clasamentul celor mai bine plătiți oameni din industria românească de IT.


Dacă vă e de folos MONDAY MEMO și-l vreți în Inbox, abonați-vă. Dacă vreți să-l citească și alții, faceți forward către un prieten. Iar dacă vreți să ne spuneți ceva – orice – scrieți-ne; vom citi negreșit.

Comments

comments